Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ερχονται οι «αυτόματες φορολογικές δηλώσεις»

2 Μάρτιου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης κατά την παρουσίαση των νέων υπηρεσιών του ΤAXIS. Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προωθούνται για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων.....

Ο κ. Γ. Αλογοσκούφης κατά την παρουσίαση των νέων υπηρεσιών του ΤAXIS.
Αυτό ανακοίνωσε χθες ο υπουργός Γ. Αλογοσκούφης σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για τις νέες ηλεκτρονικές υπηρεσίες που προωθούνται για τη διευκόλυνση των φορολογούμενων.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επεσήμανε ο υπουργός, από φέτος τίθεται σε εφαρμογή και το νέο σύστημα υποβολής και συμπλήρωσης φορολογικών δηλώσεων από φυσικά πρόσωπα, το οποίο θα επιτρέπει την άμεση υποβολή της δήλωσης μέσω του Ιντερνετ (ΤAXISnet) και την ταυτόχρονη αυτόματη εκκαθάριση της δήλωσης.

Στόχος του νέου αυτού συστήματος είναι όπως ο φορολογούμενος λαμβάνει αυτόματα μετά την υποβολή της δήλωσης το εκκαθαριστικό σημείωμα, το οποίο θα μπορεί να το εκτυπώνει και να το χρησιμοποιεί στις διάφορες συναλλαγές του. Θα πρέπει μάλιστα να αναφερθεί ότι στο εν λόγω σύστημα θα υπάρχει πρόγραμμα που θα διορθώνει αυτόματα τυχόν λάθη στη φορολογική δήλωση.

Ο κ. Αλογοσκούφης υπογράμμισε επίσης ότι ταυτόχρονα τίθεται σε λειτουργία και το πρόγραμμα αυτόματης συμπλήρωσης και υποβολής των δηλώσεων, φόρου μισθωτών υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις, το οποίο θα παρέχει τη δυνατότητα να τυπώνει αυτόματα και βεβαιώσεις αποδοχών που δίνουν οι επιχειρήσεις προς τους φορολογούμενους για τη συμπλήρωση των φορολογικών δηλώσεων.

Οσον αφορά στην πιλοτική εφαρμογή του αυτοματοποιημένου συστήματος συμπλήρωσης και υποβολής των φορολογικών δηλώσεων, ο κ. Αλογοσκούφης τόνισε ότι στοχεύει στο να λάβουν σε πρώτη φάση οι 40.000 μισθωτοί και συνταξιούχοι τη δήλωσή τους με προεκτυπωμένα τα εισοδήματά τους και τους παρακρατούμενους φόρους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΓΓΠΣ έχει θέσει σε εφαρμογή το σχετικό πρόγραμμα στο οποίο θα εισάγει τα στοιχεία που αφορούν:

* Στο καθαρό εισόδημα που εισέπραξαν οι μισθωτοί από την εργασία τους κατά τη διάρκεια του 2005.

* Στην κύρια σύνταξη, στα επικουρικά, στα μερίσματα και στο ΕΚΑΣ που έλαβαν πέρυσι οι συνταξιούχοι ασφαλισμένοι του Δημοσίου.

* Στα ποσά των φόρων που προκαταβλήθηκαν, καθώς και των φόρων που αναλογούν στο εισόδημα ή στη σύνταξη κατά περίπτωση.

Επισημαίνεται ότι στα έντυπα δεν θα έχουν συμπληρωθεί στοιχεία που αφορούν εισοδήματα από άλλες πηγές (ενοίκια από ακίνητα) ή δαπάνες που εκπίπτουν από το φόρο ή το εισόδημα και τα οποία αν υπάρχουν θα πρέπει να συμπληρώσουν οι φορολογούμενοι.

Θα πρέπει να αναφερθεί ότι η εφαρμογή του νέου συστήματος θα συμβάλει στον εντοπισμό των φορολογούμενων που αποκρύπτουν εισοδήματα, αφού μισθωτοί που έχουν πάνω από έναν εργοδότη και δεν δηλώνουν στην Εφορία το εισόδημα που απέκτησαν από τη δεύτερη ή και τρίτη δουλειά θα είναι εύκολο να αποκαλυφθούν.

Αδικίες

Ο κ. Αλογοσκούφης, ο οποίος έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη συμβολή του συστήματος ΤAXIS στην αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής, επεσήμανε ότι υπάρχουν πολύ μεγάλες αδικίες στο ισχύον φορολογικό σύστημα και για το λόγο αυτό φέτος θα δοθεί έμφαση και θα εντατικοποιηθούν οι έλεγχοι στις περιπτώσεις όπου εντοπίζονται μεγάλα δείγματα φοροδιαφυγής.

Αξιοσημείωτη χαρακτήρισε εξάλλου και την αποδοχή των νέων ηλεκτρονικών υπηρεσιών από τους υπόχρεους, αφού με βάση τα επίσημα στοιχεία της ΓΓΠΣ το 2005 πραγματοποιήθηκαν ηλεκτρονικά 2.256.000 ηλεκτρονικές συναλλαγές έναντι 1.776.700 το 2004 (αύξηση 67%).


Πηγή ΝαυτεμπορικήΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης