Στο τέλος Σεπτεμβρίου η πρόταση ανταλλαγής των ομολόγων με τη συμμετοχή των ιδιωτών

Οικονομικές Ειδήσεις

11 Αύγουστος 2011
Taxheaven.gr

Στο τέλος Σεπτεμβρίου προσδιόρισε ο υπουργός Οικονομικών, Ευάγγελος Βενιζέλος, τον χρόνο ολοκλήρωσης της πρότασης για ανταλλαγή ομολόγων με συμμετοχή ιδιωτών, ενώ αμέσως μετά θα ακολουθήσει πολύ μικρός χρόνος εφαρμογής.

Σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό Real FM ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε την αισιοδοξία του για την εφαρμογή του PSI (συμμετοχή ιδιωτών) και παραδέχθηκε ότι εξετάζεται η επέκταση του χρονικού ορίζοντα μετά το 2020 που είχε αρχικά συμφωνηθεί. Σύμφωνα μάλιστα με τις πληροφορίες, στο «τραπέζι» βρίσκεται πρόταση για επέκταση του μέτρου έως το 2024 με παράλληλη αύξηση του ποσού.

Να σημειωθεί ότι η συμμετοχή των ελληνικών τραπεζών, με βάση τα αρχικά δεδομένα, αφορούσε σε ομόλογα 31 δισ. ευρώ. Αν υπάρξει τελικά χρονική επέκταση για το σχέδιο, το ποσό μπορεί να προσεγγίσει τα 40 δισ. ευρώ.
Ερωτηθείς για την έως τώρα ανταπόκριση του ιδιωτικού τομέα, ο υπουργός δήλωσε: «Ακόμη δεν έχουμε στείλει την επίσημη τυπική πρόσκληση. Οπως ξέρετε πρέπει να αναγγελθούν ομόλογα τα οποία είναι ύψους 150 δισ., λήγοντα μέχρι το 2020 ή και λίγο μετά το 2020 προκειμένου να συγκεντρωθεί αυτό το ποσό, η ονομαστική αξία των 150 δισ. Αρα στόχος μας είναι να έχουμε από αυτά 90% συμμετοχή, δηλαδή 135 δισ. και αυτό είναι μια γιγάντια αλλαγή στο προφίλ του ελληνικού δημοσίου χρέους, που διευκολύνει πάρα πολύ στη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους και αυτό είναι η ανακούφιση. Και ταυτόχρονα ενεργοποιείται και ο δημόσιος τομέας, η νέα βοήθεια θα έχει πολύ χαμηλό επιτόκιο, πολύ μεγαλύτερη μέση διάρκεια, θα έχει μια περίοδο χάριτος 10 ετών και ταυτόχρονα θα έχουμε και τις εγγυήσεις που απαιτούνται και για το ευρωσύστημα και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και για τον ιδιωτικό τομέα. Αρα πρόκειται για ένα άλλο κολοσσιαίο πρόγραμμα, ύψους 109 δισ.».

Στο φορολογικό πεδίο, ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο νέας αλλαγής στους συντελεστές ΦΠΑ, εφόσον πρώτα συμφωνηθεί ένας απλός μηχανισμός είσπραξης του ποσού, όπως ανέφερε.

Προσέθεσε επίσης, παραδεχόμενος την αδικία του μέτρου (αύξηση ΦΠΑ από 13% σε 23% για είδη εστίασης, μεταλλικά νερά, αναψυκτικά και χυμούς), ότι είναι ένα αναγκαίο μέτρο στο πλαίσιο της προσπάθειας δημοσιονομικής προσαρμογής.

Στο πεδίο των ιδιωτικοποιήσεων, «φωτογράφισε» ως πρώτες κινήσεις αυτές σε ΟΠΑΠ, στο αεροδρόμιο, τις συχνότητες και τη ΔΕΠΑ «προκειμένου να πετύχουμε τους στόχους του Σεπτεμβρίου και του Δεκεμβρίου», όπως είπε.

Τέλος, ο υπουργός εκτίμησε ότι η παγκόσμια περιδίνηση δεν θα τελειώσει εύκολα, σημείωσε ότι πρέπει οι ΗΠΑ και η ευρωζώνη να πάρουν σοβαρές αποφάσεις ενίσχυσης των θεσμών και της οικονομικής διακυβέρνησης και σημείωσε χαρακτηριστικά πως «πρέπει να αξιοποιήσουμε την επιδείνωση της παγκόσμιας οικονομίας για τη στεγανοποίηση της Ελλάδας και της ευρωζώνης».

Υπογράμμισε, δε, ότι είναι ζωτικής σημασίας για την Ελλάδα η ταχύτατη εφαρμογή των αποφάσεων της 21ης Ιουλίου.
Πηγή: www.express.gr