Αποτελέσματα live αναζήτησης

Ηλεκτρονικά τιμολόγια στις συναλλαγές του Δημοσίου.

3 Αύγουστος 2011
Υποχρεωτική θα είναι από τις αρχές του 2012 η χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων για τις συναλλαγές που θα πραγματοποιούνται μεταξύ του Δημοσίου και των επιχειρήσεων.

Αυτό ανακοίνωσαν πριν από λίγο σε κοινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Παντελής Οικονόμου και ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης & Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, Παντελής Τζωρτζάκης.

Τα οφέλη από την υλοποίηση του μέτρου θα είναι σημαντικά με τον κ. Χρυσοχοϊδη να κάνει για λόγο για εξοικονόμηση κόστους για τις ελληνικές επιχειρήσεις που μπορεί να φθάσει το 1 δισ. ευρώ.

Όπως αναφέρθηκε το κόστος ενός «κλασικού» τιμολογίου σε χαρτί κινείται μεταξύ 7 και 15 ευρώ, ενώ εκείνο ενός ηλεκτρονικού μεταξύ 0,60 και 4 ευρώ.

Σημειωτέον πως ο αριθμός των ετησίως εκδιδόμενων τιμολογίων αξίας άνω των 300 ευρώ στην Ελλάδα υπερβαίνει τα 100 εκατ., ενώ αν αν υπολογισθούν και εκείνα που είναι κάτω από 300 ευρώ, τότε ο συνολικός κινείται μεταξύ 200 και 250 εκατ. ευρώ.

Το χρονοδιάγραμμα προβλέπει ότι μέχρι τον Σεπτέμβριο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία για τη δημιουργία του πρότυπου ηλεκτρονικού τιμολογίου, ενώ μέχρι το τέλος του έτους θα έχει γίνει πιλοτική εφαρμογή σε φορείς του Δημοσίου.

Ο στόχος είναι στο πρώτο δίμηνο του 2012 όλες οι συναλλαγές μεταξύ φορέων του Δημοσίου αλλά και των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση να γίνονται με τη χρήση ηλεκτρονικών τιμολογίων, καταργώντας πλήρως τα χάρτινα.

Στα πλάνα του υπουργείου Ανάπτυξης είναι να υπάρξει καμπάνια ενημέρωσης όλων των εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών, ενώ αναμένεται να υπάρξει και επιδότηση –υπό τη μορφή επιχειρηματικών κουπονιών- προκειμένου οι επιχειρήσεις που ανταλάσσουν τιμολόγια με το Δημόσιο να αναβαθμίσουν τις υποδομές τους.

Το κόστος αναβάθμισης εκτιμάται ότι είναι μικρό, δεδομένου ότι απαιτείται μία μικρή παραμετροποίηση των υπάρχοντων εφαρμογών που χρησιμοποιούν οι επιχειρήσεις.

Πηγή Ημερησία

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης