Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σφίγγει ο κλοιός για τον παράνομο σχηματισμό αφορολόγητων αποθεματικών

20 Φεβρουάριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός της ΕΕ γύρω από το θέμα του παράνομου σχηματισμού αφορολόγητων αποθεματικών από τις επιχειρήσεις, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να κληθούν οι επιχειρήσεις αυτές να επιστρέψουν το μπόνους των ετών 2003 και 2004 και μάλιστα εντόκως. ...

Σφίγγει ακόμη περισσότερο ο κλοιός της ΕΕ γύρω από το θέμα του παράνομου σχηματισμού αφορολόγητων αποθεματικών από τις επιχειρήσεις, με ορατό πλέον τον κίνδυνο να κληθούν οι επιχειρήσεις αυτές να επιστρέψουν το μπόνους των ετών 2003 και 2004 και μάλιστα εντόκως.


Στο γραφείο του υπουργού Οικονομίας κ. Γ. Αλογοσκούφη υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες, επιστολή της ΕΕ με ημερομηνία 27 Ιανουαρίου με την οποία η ελληνική κυβέρνηση καλείται εντός του Φεβρουαρίου να δώσει πλήρη και αναλυτικά στοιχεία σχετικά με τις επιχειρήσεις που έκαναν χρήση της διάταξης του Αναπτυξιακού Νόμου που προέβλεπε τη δημιουργία αφορολόγητων αποθεματικών για επενδύσεις και το συνολικό ύψος αυτών.
Υπενθυμίζεται ότι η ρύθμιση είχε θεσμοθετηθεί επί υπουργίας κ. Ν. Χριστοδουλάκη και αφορούσε τη δυνατότητα των εταιρειών να κρατούν ποσοστό έως και 35% από τα κέρδη τους ως αφορολόγητο αποθεματικό για επενδύσεις. Καταργήθηκε με την αναθεώρηση του Αναπτυξιακού από τη χρήση του 2005 και μετά, ύστερα από ισχυρότατες πιέσεις της ΕΕ η οποία θεωρεί ότι συνιστά αθέμιτο ανταγωνισμό καθώς λειτουργεί ως παράνομη κρατική επιχορήγηση.


Ως κίνητρο, πάντως, για τη δημιουργία επενδύσεων, όσο πρόλαβε να λειτουργήσει τη διετία 2003 - 2004, είχε σημαντική απήχηση με μεγάλες κυρίως επιχειρήσεις να κάνουν χρήση αυτού. Μεταξύ αυτών οι εταιρείες 3Ε, Σαράντης, Μπήτρος, ΕΛΠΕ και πολλές άλλες.
Ο κ. Αλογοσκούφης, πάντως, υποστηρίζει ότι έστω κι αν η ρύθμιση κριθεί παράνομη από την ΕΕ, η κυβέρνηση διαθέτει μία δεύτερη «γραμμή άμυνας» έτσι ώστε να μην υποχρεωθεί να ζητήσει επιστροφή χρημάτων από τις επιχειρήσεις. Αρνείται ωστόσο να αποκαλύψει ποια μπορεί να είναι αυτή, εκτός βεβαίως από το να επιβαρυνθεί ο κρατικός προϋπολογισμός.

Σημειώνεται ότι η επιστολή της ΕΕ απευθύνεται προς όλες τις χώρες. Είναι όμως η πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια που η Κομισιόν ζήτησε από κράτος - μέλος να αναστείλει άμεσα την κρατική βοήθεια πριν καταλήξει σε τελική απόφαση. Μία τέτοια αναστολή είναι δικαιολογημένη, επισημαίνει στην ανακοίνωσή της η Κομισιόν, δεδομένης της συνεχούς χρήσης του μέτρου αυτού από την Ελλάδα, της αυξανόμενης διαστρέβλωσης του ανταγωνισμού στην ενιαία αγορά και του γεγονότος ότι ουδέποτε η χώρα μας κοινοποίησε τη διάταξη στις Βρυξέλλες.


Οπως και να έχει πάντως το θέμα, είναι βέβαιο ότι τινάζεται στον αέρα ο επενδυτικός και οικονομικός προγραμματισμός χιλιάδων επιχειρήσεων, που εξακολουθούν να αναζητούν τους «σταθερούς κανόνες παιχνιδιού» που τους υπόσχεται κάθε κυβέρνηση.
 Πηγή κέρδοςΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης