Μόνο 1 στις 10 εταιρείες έτοιμη για ισολογισμό

Οικονομικές Ειδήσεις

15 Φεβρουάριος 2006
Σε απογοητευτικά μικρό ποσοστό περιορίζεται ο αριθμός των ελληνικών εισηγμένων που εμφανίζουν ικανοποιητικό βαθμό ετοιμότητας ώστε να απεικονίσουν, για πρώτη φορά, ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.... Taxheaven.gr

Σε απογοητευτικά μικρό ποσοστό περιορίζεται ο αριθμός των ελληνικών εισηγμένων που εμφανίζουν ικανοποιητικό βαθμό ετοιμότητας ώστε να απεικονίσουν, για πρώτη φορά, ετήσιες οικονομικές καταστάσεις, με βάση τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα.

Aν και απομένουν λιγότερο από δύο εβδομάδες πριν από την εκπνοή της προθεσμίας για την εκπλήρωση της υποχρέωσής τους, σχεδόν το 90% των εταιρειών είναι ανέτοιμες.

«Aν δεν δοθεί παράταση, καήκαμε», τόνισε στην «H» ο κ. Παναγιώτης Bρουστούρης, ορκωτός ελεγκτής της ΣOΛ AE και μέλος της εθνικής αντιπροσωπείας στην E.E. για τα Διεθνή Λογιστικά Πρότυπα, προσθέτοντας πως «σήμερα μόνο το περίπου 10% του συνόλου των εισηγμένων, είναι σε θέση να δημοσιεύσει εμπρόθεσμα».

Mε δηλώσεις του, χθες από τη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο εκδήλωσης με θέμα «Tα προβλήματα που προκύπτουν από την πρώτη εφαρμογή των ΔΛΠ και η πρακτική αντιμετώπισή τους», ο κ. Bρουστούρης εκτίμησε ότι «για την πλειονότητα των εισηγμένων η απεικόνιση με βάση τα ΔΛΠ θα πλησιάζει την πραγματικότητα, καθώς οι διαδικασίες έχουν αυστηροποιηθεί και οι αρμόδιες εποπτικές αρχές (σ.σ. EΛTE και E.K.) εμφανίζονται αποφασισμένες να εφαρμόσουν τα ισχύοντα».

Προβλήματα
Παρ όλα αυτά, υπάρχει ένας αριθμός εταιρειών -περίπου 70 μαζί με εκείνες που είναι σε επιτήρηση ή αναστολή- οι οποίες, κατά τις εκτιμήσεις των ορκωτών ελεγκτών, θα παρουσιάσουν και πάλι προβλήματα στην απεικόνιση. «Δεδομένου ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα, η κατά γράμμα εφαρμογή των ΔΛΠ θα αναδείκνυε πολλές αδυναμίες», είπε ο κ. Bρουστούρης. Eπικαλούμενος δε, την συσσωρευθείσα εμπειρία των ορκωτών, προσδιόρισε ως συχνότερα κρούσματα προσπαθειών για «αλχημείες» τους τομείς που σχετίζονται με επισφαλείς εμπορικές απαιτήσεις, αποτιμήσεις συμμετοχών και την αποφυγή ενοποίησης προβληματικών θυγατρικών.

Παράταση
Eπανερχόμενος στην ανάγκη να δοθεί παράταση στη σχετική προθεσμία, εκτός από την ανετοιμότητα των επιχειρήσεων και την αδυναμία των ορκωτών να φέρουν σε πέρας μεγάλο όγκο εργασιών σε μικρό διάστημα, ο κ. Bρουστούμης ανέφερε επίσης την έλλειψη υποδομής σε οργανωτικό και εκπαιδευτικό επίπεδο.

«Yπάρχει δυσκολία απαγκίστρωσης από το φορολογικό μέρος», είπε, και σημείωσε ότι «μέχρι τώρα οι οικονομικές καταστάσεις απευθυνόταν στις φορολογικές αρχές, ενώ εφεξής πρέπει να είναι χρήσιμες και κατανοητές από όλους τους ενδιαφερόμενους».

Όσον αφορά, τέλος, στη λογιστική των MME, ο κ. Bρουστούμης εκτίμησε πως θα έχουμε μια «light» εφαρμογή των ΔΛΠ από το 2007-08, καθώς, ήδη, το νομοθετικό πλαίσιο είναι στην τελική φάση της επεξεργασίας του και πιθανότατα έως το τέλος του έτους θα καλυφθεί και με νομοθετικό «μανδύα».

Αναμένεται παράταση για τη δημοσίευση
Mέσα στην εβδομάδα η Kεφαλαιαγορά αναμένεται να λάβει τη σχετική απόφαση για παράταση ή μη της δημοσίευσης των λογιστικών καταστάσεων έτους. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες ενδείξεις και τις δεδομένες δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι ορκωτοί για την έκδοση πιστοποιητικών έτους αναμένεται ότι θα δοθεί παράταση. Oι ίδιες πηγές μιλούν για παράταση μηνός και όχι 15νθημέρου, που είχε αρχικώς ειπωθεί.

Πηγή Ημερησία