Σκληρά μέτρα ζητεί η Ε.Ε. στο ασφαλιστικό

Οικονομικές Ειδήσεις

14 Φεβρουάριος 2006
«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» για μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων των κρατών μελών ξαναχτύπησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία μεταξύ των μέτρων που συνιστά στις κυβερνήσεις είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ο περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης, ενώ με έμμεσο τρόπο υποστηρίζει την αξιοποίηση και των ιδιωτικών συστημάτων... Taxheaven.gr

«ΚΑΜΠΑΝΑΚΙ» για μεταρρύθμιση των συνταξιοδοτικών συστημάτων των κρατών μελών ξαναχτύπησε χθες η Ευρωπαϊκή Επιτροπή η οποία μεταξύ των μέτρων που συνιστά στις κυβερνήσεις είναι η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης, ο περιορισμός της πρόωρης συνταξιοδότησης, ενώ με έμμεσο τρόπο υποστηρίζει την αξιοποίηση και των ιδιωτικών συστημάτωνΠάγια θέση της Κομισιόν που επαναδιατυπώθηκε χθες είναι ότι αν δεν ληφθούν μέτρα και μάλιστα το συντομότερο, προβλέπεται συρρίκνωση της οικονομικής ανάπτυξης τις επόμενες δεκαετίες, εξαιτίας της κατακόρυφης αύξησης των κρατικών δαπανών για σύνταξη και περίθαλψη και της μείωσης του ενεργού πληθυσμού (της κατανάλωσης).

Από τα στοιχεία που δημοσιοποίησε, προκύπτει ότι η Ελλάδα είναι η χώρα της ευρωζώνης που θα βρεθεί σε δεινή θέση, αφού χωρίς μέτρα, προβλέπεται αύξηση των δαπανών για συντάξεις ίση με το 10,3% του ΑΕΠ μέχρι το 2050. Σε επίπεδο Ε.Ε., μόνο η Κύπρος βρίσκεται σε χειρότερη θέση, αφού η αύξηση θα είναι ίση με 12,9% του ΑΕΠ.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει στοιχεία του 2004 για τις συνταξιοδοτικές δαπάνες στην Ελλάδα, αλλά από παλαιότερα στοιχεία προκύπτει ότι είναι από τις ψηλότερες σε ποσοστό του ΑΕΠ στην Κοινότητα. Το 2001 για παράδειγμα, τα δημόσια ταμεία κάλυψαν το 84% του συνολικού ποσού των συντάξεων ή 10,6% του ΑΕΠ, ενώ ακόμη 1,8% του ΑΕΠ προήλθε από συντάξεις επικουρικών ταμείων. Με άλλα λόγια χωρίς μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού το 2050 περίπου το 25% του ΑΕΠ θα αφορά τις συντάξεις.

Πηγή Ναυτεμπορική