Αποτελέσματα live αναζήτησης

1 δις ρευστότητα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις – Επενδυτικές ευκαιρίες για τη νέα γενιά

31 Μάιου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 3 λεπτά
ΕΠΑΝ ΙΙ: ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ
Υπουργείο Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας


Την κατάρτιση ενός συμφώνου ρευστότητας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και του ελληνικού δημοσίου, ύψους 1 δις € για το 2011, για τη χορήγηση χαμηλότοκων δανείων σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις και οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης, ανακοίνωσε χτές, Δευτέρα, 30 Μαΐου, ο υπουργός Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης σε συνέντευξη τύπου.

Συγκεκριμένα, ο υπουργός επισήμανε ότι με αυτή τη συμφωνία «οι τράπεζες υποχρεούνται, χωρίς κανένα κέρδος, να διαθέσουν μέσα στο 2011, το σύνολο του ποσού που λαμβάνουν από την ΕΤΕΠ με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου προς τις επιχειρήσεις και τους ΟΤΑ, ενώ υπάρχει πρόβλεψη για χορήγηση αντίστοιχου ποσού για το 2012».

Στην ίδια συνέντευξη τύπου, ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης ανακοίνωσε δέσμη δράσεων για τη νεανική επιχειρηματικότητα:

-Το Ειδικό Καθεστώς της Επιχειρηματικότητας των Νέων, στο πλαίσιο του νέου Επενδυτικού Νόμου, συνολικού ύψους 150 εκ €, το οποίο προκηρύσσεται εντός της εβδομάδας και θα δέχεται επενδυτικά σχέδια από την 1η Ιουλίου 2011 και για ένα δίμηνο.

-Η δράση απευθύνεται σε νέους 20-40 ετών, και καλύπτει τις βασικές ανάγκες για τα πρώτα 5 έτη λειτουργίας της επιχείρησής τους. Η δράση ισχύει και για όσους δημιούργησαν την επιχείρησή τους από 1/1/2011 και βρίσκονται ήδη στη διαδικασία υλοποίησης της επένδυσής τους.

-Προσφέρει ενίσχυση για μια σειρά δαπανών που αφορούν τόσο στη σύσταση όσο και στη λειτουργία της επιχείρησης.

-Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης, στο βάθος της 5ετίας, μπορεί να φτάσει μέχρι και 500.000 € ή ακόμη και σε 1 εκ €, σε περίπτωση που γίνεται χρήση χρηματοδοτικής μίσθωσης. Αυτό σημαίνει ότι ο νέος επιχειρηματίας έχει στη διάθεσή του ένα διαρκές υποστηρικτικό εργαλείο κάλυψης των λειτουργικών του δαπανών για τα πρώτα 5 έτη, εφόσον έχει ολοκληρώσει την επένδυσή του και λειτουργεί κανονικά.

-Το πρόγραμμα «Νέα Καινοτομική Επιχειρηματικότητα» του ΕΣΠΑ, συνολικού ύψους 30 εκ €, που ενισχύει νέους επιχειρηματίες ή επιχειρήσεις που έχουν κλείσει έως και 5 πλήρεις διαχειριστικές χρήσεις και επιδιώκουν την εμπορική αξιοποίηση καινοτόμων ιδεών. Συγκεκριμένα, το πρόγραμμα επιδοτεί σε ποσοστό 50% έργα ύψους 30.000-300.000 € για επενδυτικά σχέδια μεταποιητικού χαρακτήρα ή επεξεργασία λυμάτων, διαχείριση αποβλήτων και παροχής νερού και έργα ύψους 20.000-200.000 € για άλλους επιλέξιμους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας. Η προκήρυξη έχει ήδη δημοσιευθεί ενώ η υποβολή επενδυτικών σχεδίων ξεκινά στις 15 Ιουλίου 2011.

-Την ειδική δράση για την επιχειρηματικότητα των νέων, συνολικού ύψους 90 εκ €, που προβλέπεται στο πλαίσιο του Ταμείου Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ και δίνει τη δυνατότητα αξιοποίησης χαμηλότοκων δανείων (από 30.000 έως 300.000 €)για τη στήριξη της επένδυσής τους. Μάλιστα, όσοι νέοι υπαχθούν στο καθεστώς του επενδυτικού νόμου θεωρούνται εκ των προτέρων ότι καλύπτουν τα κριτήρια επιλεξιμότητας στη δράση του ΕΤΕΑΝ.

-Ένα ολοκληρωμένο πακέτο νέων χρηματοδοτικών εργαλείων που πρόκειται να κατευθυνθεί στον τομέα της Πληροφορικής, της Τεχνολογίας και της Επικοινωνίας (ICT), μέσα από την αξιοποίηση του Jeremie.

-Την ψηφιακή πλατφόρμα StartUp Greece, που αριθμεί ήδη 1.700 μέλη και παρέχει όλες τις αναγκαίες πληροφορίες για κάθε νέο επιχειρηματία.

-Μια σειρά δράσεων ενημέρωσης σε φορείς και δίκτυα νεανικής επιχειρηματικότητας σε όλη την Ελλάδα στη λογική της αυτοοργάνωσης.

-Την αλλαγή του θεσμικού περιβάλλοντος για τη βελτίωση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος, με παρεμβάσεις όπως την ίδρυση επιχείρησης σε μια μέρα και σε ένα σημείο, την αναμόρφωση του προπτωχευτικού δικαίου, την ψήφιση του νομοσχεδίου για την απλοποίηση της αδειοδότησης των τεχνικών επαγγελμάτων, των μεταποιητικών δραστηριοτήτων και των επιχειρηματικών πάρκων, και την προετοιμασία για την κατάρτιση νομοσχεδίου για την «Επιχειρηματικά Φιλική Ελλάδα» που θα ενσωματώσει όλες τις σχετικές δράσεις άρσης εμποδίων σε ένα ενιαίο νομοθετικό πλαίσιο.

«Απαραίτητη προϋπόθεση για να κερδίσουμε τη μάχη, είναι να παραμείνουμε ενωμένοι, στρατευμένοι στον κοινό σκοπό και με πεποίθηση στις δυνάμεις μας» υπογράμμισε ο κ. Μιχάλης Χρυσοχοϊδης και τόνισε χαρακτηριστικά: «Και επειδή ο αγώνας αυτός δε στρέφεται εναντίον κανενός, δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε κανέναν να τον υπονομεύει. Πολύ περισσότερο δεν πρέπει να το κάνουμε εμείς, αναπαράγοντας με αφέλεια και επιπολαιότητα τα κηρύγματα όσων προπαγανδίζουν την καταστροφή. Η αναπαραγωγή της καταστροφολογίας κοστίζει ακριβά. Πλήττοντας τη βιωσιμότητα του τραπεζικού συστήματος με τη φυγή κεφαλαίων, τις προσπάθειες για την ανάπτυξη και εξανεμίζοντας τις θυσίες του ελληνικού λαού. Κανείς δεν έχει το δικαίωμα να πριονίζει το κλαδί που στηρίζεται η χώρα».


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης