Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σφίγγει ο κλοιός της τρόϊκας.

26 Μάιου 2011 Σχόλια
  • Σε διατλαντικό θρίλερ εξελίσσεται η εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου από την τρόικα, με το ΔΝΤ να απαιτεί εγγυήσεις για τη χρηματοδοτική επάρκεια της Ελλάδας το επόμενο 12μηνο και την Ευρώπη να παραμένει εγκλωβισμένη στον «πόλεμο» τραπεζιτών και πολιτικών για την επιμήκυνση-αναδιάταξη του χρέους.
Σφίγγει ο κλοιός της τρόϊκας.

Σε διατλαντικό θρίλερ εξελίσσεται η εκταμίευση της 5ης δόσης του δανείου από την τρόικα, με το ΔΝΤ να απαιτεί εγγυήσεις για τη χρηματοδοτική επάρκεια της Ελλάδας το επόμενο 12μηνο και την Ευρώπη να παραμένει εγκλωβισμένη στον «πόλεμο» τραπεζιτών και πολιτικών για την επιμήκυνση-αναδιάταξη του χρέους.

Την ίδια στιγμή η τρόικα σφίγγει τον κλοιό σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιδιώκοντας την πιστή τήρηση των δεσμέυσεων (δημοσιονομικά και αποκρατικοποιήσεις με τη μέγιστη δυνατή συναίνεση. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή δραματική προειδοποίηση της επιτρόπου κυρίας Μαρίας Δαμανάκη ότι «ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή».

Η τρόικα σφίγγει τον κλοιό σε κυβέρνηση και αντιπολίτευση για την πιστή τήρηση των μέτρων που περιλαμβάνει το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, καθώς και του προγράμματος των αποκρατικοποιήσεων. Ως φαίνεται η πρόθεση των δανειστών μας είναι η εξασφάλιση της μέγιστης δυνατής συναίνεσης, καθώς το πρόγραμμα ξεπερνά τα όρια της θητείας της κυβέρνησης και επιθυμούν να εξασφαλιστούν και μετά τις επόμενες εκλογές.

Εν τω μεταξύ, όπως όλα δείχνουν, οι οποιεσδήποτε διευκολύνσεις συνδέονται αμέσως με τον βαθμό συναίνεσης και την προσήλωση της κυβέρνησης στις αλλαγές που συμφωνούνται. Δεν είναι τυχαία η χθεσινή δραματική προειδοποίηση της επιτρόπου κυρίας Μαρίας Δαμανάκη ότι «ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή», καθώς εκ της θέσεώς της γνωρίζει τις συζητείται πίσω από τις κλειστές πόρτες των ευρωπαϊκών οργάνων.

Σοκ προκάλεσε η δήλωση της Κοινοτικής επιτρόπου κυρίας Μαρίας Δαμανάκη σύμφωνα με την οποία η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ είναι πλέον στο τραπέζι των ευρωπαϊκών συζητήσεων. Ενα σοκ το οποίο επιδιώκει να διαχειριστεί η κυβέρνηση στην κατεύθυνση της αφύπνισης πολιτικών κομμάτων αλλά και κοινωνίας, προκειμένου να ενισχυθούν οι προσπάθειες εφαρμογής του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου.

«Η μεγαλύτερη κατάκτηση της μεταπολεμικής Ελλάδας, το ευρώ και η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας είναι σε κίνδυνο. Το σενάριο της απομάκρυνσης της Ελλάδας από το ευρώ βρίσκεται πλέον στο τραπέζι καθώς και η μεθόδευσή του. Είμαι υποχρεωμένη να μιλήσω ανοικτά. Εχουμε ιστορική ευθύνη να δούμε το δίλημμα καθαρά: Ή συμφωνούμε με τους δανειστές μας σε ένα πρόγραμμα σκληρών θυσιών με αποτελέσματα, αναλαμβάνοντας τις ευθύνες για το παρελθόν μας ή επιστρέφουμε πίσω στη δραχμή. Ολα τα υπόλοιπα είναι δευτερεύοντα στις σημερινές συνθήκες», ήταν η δήλωση της που άναψε φωτιές στο πολιτικό σκηνικό.

Ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου, ο οποίος βρίσκεται στο Παρίσι για τη σύνοδο του ΟΟΣΑ, δεν αιφνιδιάστηκε, χωρίς όμως να είναι ενήμερος των όσων επρόκειτο να πει η κυρία Δαμανάκη, με την οποία το τελευταίο διάστημα συνομιλεί σχεδόν καθημερινά. «Οι εκτιμήσεις της επιτρόπου μας δεν απέχουν από τις εκτιμήσεις της ελληνικής κυβέρνησης» τόνιζαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού.

Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες του «Κέρδους» το είχε πει και ο ίδιος ο κ. Παπανδρέου στο πρόσφατο υπουργικό συμβούλιο, αποκαλύπτοντας πως «υπάρχουν φωνές στην ΕΕ που θέτουν ακόμη και θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ». Για το θέμα αυτό φέρεται να ενημέρωσε και τους πολιτικούς αρχηγούς στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις τους, ενώ από το βήμα του ΣΕΒ ο κ. Παπανδρέου το έθεσε εμμέσως, λέγοντας με έμφαση ότι ο στόχος μας είναι να παραμείνουμε στον «στενό ευρωπαϊκό πυρήνα».

Είναι προφανές ότι η προειδοποίηση της Κοινοτικής επιτρόπου έχει ιδιαίτερη βαρύτητα, καθώς συμμετέχει σε κρίσιμες ευρωπαϊκές συζητήσεις και είναι σε γνώση των όσων συζητούνται πίσω από τις κλειστές πόρτες των Βρυξελλών αλλά και του κλίματος που έχει διαμορφωθεί για τη χώρα μας. Η ίδια το θεώρησε ως «χρέος ευθύνης» να μιλήσει ανοικτά, καθώς υπό την πίεση των δεδομένων μπορεί να είναι η τελευταία Κοινοτική μας επίτροπος…

«Η κατάσταση εξελίσσεται σε δραματική, συζητείται ως επιλογή πλέον μήπως παραμένοντας οι Ελληνες στην ευρωζώνη μας κοστίζουν παραπάνω» αναφέρει σε συνομιλίες της με συνεργάτες της η κυρία Δαμανάκη. Προβλέπει ότι είναι πολύ πιθανόν να μας τεθεί «πολύ συγκεκριμένα το δίλημμα» και εξηγεί ότι ο λόγος που μίλησε τώρα είναι πως «αν περιμένουμε να μας τεθεί επίσημα αυτή η προοπτική, θα έχουμε χάσει το τρένο».

Συνεργάτες της κυρίας Δαμανάκη απορρίπτουν μετά βδελυγμίας την «υποψία» ότι με τη δήλωση αυτή επιδιώκει τον «πολιτικό εκβιασμό της ΝΔ», καθώς η ίδια διαφωνεί με αυτό και θεωρεί ότι «η συναίνεση δεν επιτυγχάνεται με εκβιασμούς». «Πρέπει όλοι και τα κόμματα και ο κόσμος να καταλάβουν ότι δεν έχουμε άλλα περιθώρια» τονίζει σε συνομιλίες της η κυρία Δαμανάκη.

Πάντως, λίγες ώρες αργότερα, ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου κ. Ολι Ρεν, κ. Αλταφάζ, σε συνέντευξη Τύπου διέψευσε ότι έχει τεθεί ποτέ θέμα εξόδου της χώρας μας από την ευρωζώνη: «Δεν έχει συζητηθεί ποτέ σε επίπεδο ευρωζώνης θέμα εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ. Δεν έχει τεθεί από κανένα κράτος-μέλος και ο επίτροπος Ολι Ρεν δεν έχει ακούσει καν να γίνεται λόγος για τέτοιου είδους συζήτηση» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αλταφάζ. Κυβερνητικοί παράγοντες ωστόσο επιμένουν ότι το θέμα έχει τεθεί. «Κανείς δεν θέλει να διαλύσει την ευρωζώνη. Αν εμείς κάνουμε τη δουλειά μας θα είμαστε εντάξει. Αν όμως φτάσουμε στο σημείο να μην περνάνε από τα Κοινοβούλια χωρών-μελών τα αιτήματα για οικονομική ενίσχυση της Ελλάδας, τότε όλοι θα κοιτάξουν το εθνικό ή και το κομματικό τους συμφέρον», λένε με έμφαση.

Για τον λόγο αυτό, εξάλλου, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, ο Πρωθυπουργός επιδιώκει μετ’ επιτάσεως την εθνική συναίνεση και συνεννόηση αναμένοντας κατά μείζονα λόγο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης κ. Αντώνη Σαμαρά να επιδείξει «εθνική υπευθυνότητα», στηρίζοντας τη μεταρρυθμιστική προσπάθεια της κυβέρνησης. Στο κυβερνητικό στρατόπεδο παρ' ότι εμφανίζονται απογοητευμένοι από τη δημόσια αντίδραση του προέδρου της ΝΔ, θεωρώντας ότι ήταν υπερβολικά οξύς, εκτιμούν ότι στο τέλος θα στηρίξει με κάποιο τρόπο σημεία τουλάχιστον του μεσοπρόθεσμου όπως τις αποκρατικοποιήσεις.

Εξάλλου, όπως υποστηρίζουν οι έγκυροι γερμανικοί «Financial Times», «η ΕΕ και το ΔΝΤ μάλλον θα τον αναγκάσουν (σσ. τον κ. Σαμαρά) να υποστηρίξει την πολιτική της κυβέρνηση, γιατί προϋπόθεση για τη συνέχιση εκταμίευσης της δανειακής βοήθειας της ΕΕ και του ΔΝΤ είναι η διακομματική συναίνεση». Στο χθεσινό δημοσίευμα των γερμανικών «FT» αποκαλύπτεται επίσης ότι «στην τελευταία σύνοδο των υπουργών Οικονομικών της ΕΕ, όλοι συμφώνησαν ότι οι πολιτικές τύχες της χώρας εξαρτώνται κυρίως από τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου και τον υπουργό Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου. Το ελληνικό πρόγραμμα λιτότητας όμως διαρκεί μέχρι το 2015, άρα και πέρα από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση. Γι’ αυτό οι δανειστές θέλουν να διασφαλίσουν μακροπρόθεσμη συναίνεση».


Πηγή Το Κέρδος


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης