Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σόιμπλε: Υπό όρους η ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους.

23 Μάιου 2011 Σχόλια
  • Πρόσθετα μέτρα και συμμετοχή ιδιωτών γερμανός υπουργός Οικονομικών
 
Τη λήψη πρόσθετων μέτρων από την Ελλάδα, τη συμμετοχή ιδιωτών επενδυτών και τραπεζών και τη συμφωνία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου θέτει ως όρους για την ήπια αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

«Θα πρέπει, κατ’ αρχήν, οι Έλληνες να δουν τι μπορούν να κάνουν, ώστε με επιπρόσθετες προσπάθειες να ανταποκριθούν στους στόχους», σε περίπτωση που η επικείμενη έκθεση της τρόικας διαπιστώσει ανάγκη βελτιώσεων στο πρόγραμμα, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε στην γερμανική εφημερίδα «Bild am Sonntag».

«Εάν αυτό δεν επαρκέσει και χρειαστεί αλλαγή των μέχρι τώρα συμφωνηθέντων, αυτό θα είναι εφικτό μόνον αν διασφαλιστεί ότι οι ιδιώτες επενδυτές και οι τράπεζες δεν θα αποσυρθούν από την Ελλάδα και δεν θα επωμιστούν στο τέλος τα πάντα οι Ευρωπαίοι φορολογούμενοι», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει επαρκής διασφάλιση ότι η Ελλάδα στο τέλος θα τα καταφέρει. «Μόνον τότε μπορούμε να σκεφτούμε, σε περίπτωση που τεθεί, επιμήκυνση για τα ομόλογα, τα οποία η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει την ερχόμενη χρονιά», αναφέρει.

Απαραίτητη επίσης προϋπόθεση κατά τον κ. Σόιμπλε είναι η συμφωνία του ΔΝΤ και της ΕΚΤ. «Φυσικά και χρειαζόμαστε -αν στο τέλος του δρόμου φτάσουμε εκεί- τη συμφωνία του ΔΝΤ και πρωτίστως της ΕΚΤ για μία επιμήκυνση αποπληρωμής ομολόγων. Επ΄ουδενί δεν επιτρέπεται να υπάρξει διένεξη επ’ αυτού με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Οι ειδικοί πρέπει να μας πουν τι μπορεί και τι δεν μπορεί να γίνει, για να μη δημιουργηθεί αβεβαιότητα στις αγορές. Αυτό δεν θα είναι απλό».

Ο κ. Σόιμπλε για το ενδεχόμενο νέας βοήθειας στην Ελλάδα σημειώνει χαρακτηριστικά: «Δεν μπορώ να ανταποκριθώ στην ευθύνη μου ως υπουργός Οικονομικών για τη χρήση των φόρων του Γερμανού φορολογούμενου, αν δεν διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και δεν μπορούμε να εκτιμήσουμε με ήσυχη τη συνείδηση ότι στο τέλος του δρόμου θα προκύψει μία υγιής οικονομικά και ανταγωνιστική Ελλάδα».


Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης