Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αυξάνονται και πληθύνονται τα χρέη του Δημοσίου

16 Μάιου 2011 Σχόλια
Αυξάνονται και πληθύνονται τα χρέη του Δημοσίου. Τον Μάρτιο οι ληξιπρόθεσμες οφειλές ξεπέρασαν τα 6 δις ευρώ από 5,16 δις ευρώ τον Δεκέμβριο του 2010.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών για τις ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις (δεν εξοφλήθηκαν 90 ημέρες μετά την ημερομηνία οφειλής) της γενικής κυβέρνησης τα υψηλότερα χρέη έχουν τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τον Μάρτιο ανήλθαν στα 2,27 δις ευρώ από 1,99 δις ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Ακολουθούν τα νοσοκομεία με οφειλές 1,68 δις ευρώ ελαφρά μειωμένες σε σχέση με τον Φεβρουάριο (1,72 δις ευρώ) .

Τα υπουργεία χρωστούν 1,12 δις ευρώ και αύξησαν τα «φέσια» κατά 262 εκατ. ευρώ μέσα στο πρώτο τρίμηνο του έτους.

Το υπουργείο Άμυνας με 261,85 εκατ. ευρώ και το Υποδομών με 407,1 εκατ. ευρώ βρίσκονται στις δύο πρώτες θέσεις των υπουργείων με τα μεγαλύτερη ληξιπρόθεσμα χρέη.

Οι οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης χρωστούν 700 εκατ. ευρώ και τα λοιπά νομικά πρόσωπα 215 εκατ. ευρώ.

Θα πρέπει να τονιστεί πως από τους 860 φορείς της γενικής κυβέρνησης (δεν περιλαμβάνονται νομικά πρόσωπα και επιχειρήσεις των ΟΤΑ καθώς δεν έχουν ολοκληρωθεί οι σχετικές διαδικασίες συγχώνευσης) στοιχεία για τον Μάρτιο έστειλαν στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους οι 806. Τον Φεβρουάριο είχαν στείλει 779 και τον Ιανουάριο 658.

Δεν έχουν συμμορφωθεί 17 ασφαλιστικά ταμεία 35 νομικά πρόσωπα και 2 δημόσιες επιχειρήσεις .

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το υπουργείο Οικονομικών για λόγους εναρμόνισης των λογιστικών εγγραφών μεταξύ όλων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης έχει αφαιρέσει ποσό 917 εκ. ευρώ από τις δαπάνες του κράτους του Ιανουαρίου 2011. Το ποσό αυτό αφορά σε επιχορηγήσεις προς τα ασφαλιστικά ταμεία που έγιναν στο τέλος του Δεκεμβρίου για την καταβολή των συντάξεων του Ιανουαρίου (δεδομένου ότι οι συντάξεις προκαταβάλλονται) και καταγράφηκαν στα έξοδα του Ιανουαρίου.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης