Αποτελέσματα live αναζήτησης

Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής εδώ και τώρα ζητούν οι επιτηρητές.

  • ΤΟ ΝΕΟ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΙΑΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΒΛΕΠΕΙ ΟΤΙ ΣΕ ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΟΥΝ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 8 ΔΙΣ. ΕΥΡΩ, ΔΕΝ ΕΠΕΙΣΕ ΤΟ ΤΕΧΝΙΚΟ ΚΛΙΜΑΚΙΟ
ΟΣΟ ΠΙΟ ψηλά μπαίνει ο πήχης των εσόδων από την κυβέρνηση, τόσο μεγαλύτερες είναι οι επιφυλάξεις που διατυπώνονται από την τρόικα.
 Το νέο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, που προβλέπει ότι σε τρία χρόνια θα εισπραχθούν πάνω από 8 δισ. ευρώ, από τους φορολογικούς ελέγχους σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, δεν έπεισε το τεχνικό κλιμάκιο. Το ερώτημα τώρα είναι αν θα πειστούν οι επικεφαλής ότι το οικονομικό επιτελείο έχει την πολιτική βούληση -και το σθένος- να καλύψει τον χαμένο χρόνο και τη μαύρη τρύπα των εσόδων.

Το βάρος αυτών των φιλόδοξων στόχων πέφτει κατά κύριο λόγο στο ΣΔΟΕ και οι ξένοι εμπειρογνώμονες αυτή τη φορά δεν περιορίστηκαν στην ανάγνωση των στοιχείων, αλλά ζήτησαν λεπτομερή ενημέρωση για την οργάνωση και τις επιχειρησιακές δυνατότητες του σώματος. Ο έλεγχος επεκτάθηκε και στα αποτελέσματα των περασμένων ετών, που όπως φάνηκε δημιούργησαν περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απάντησαν.

Οι βεβαιώσεις

Πέρυσι το ΣΔΟΕ βεβαίωσε φορολογικές παραβάσεις συνολικού ποσού 5 δισ. ευρώ. Ωστόσο, από αυτό το ποσό, είναι άγνωστο τι μέρος μπήκε στα δημόσια ταμεία. Φέτος ο στόχος είναι να συγκεντρωθούν 7,5 δισ. ευρώ, και πάλι όμως υπάρχει ασάφεια ως προς το ποσόν που θα εισπραχθεί. Η ασάφεια αυτή αποδίδεται στο γεγονός ότι οι κεντρικές υπηρεσίες του ΣΔΟΕ δεν είναι ακόμα διασυνδεδεμένες με τις ΔΟΥ, οπότε τα στοιχεία είσπραξης των βεβαιωμένων οφειλών δεν θα είναι διαθέσιμα πριν το κλείσιμο του φορολογικού έτους.

Το τεχνικό κλιμάκιο εξέφρασε αυτή τη φορά επιφυλάξεις και για την πολιτική διαχείριση του προβλήματος της φοροδιαφυγής. Οι επιφυλάξεις εστιάστηκαν κυρίως στο γεγονός ότι μέχρι τώρα δεν έχουν δοθεί στη δημοσιότητα ονόματα επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων που έχουν μεγάλες οφειλές παρελθόντων ετών αλλά ούτε και από τους ελέγχους που έγιναν το 2010. Είναι ενδεικτικό ότι από τους ελέγχους που έγιναν πέρυσι σε σκάφη, εντοπίστηκαν παραβάσεις σε τουλάχιστον 300 περιπτώσεις, ωστόσο μόνον οι 30 απ' αυτές έκλεισαν. Για τις υπόλοιπες γίνεται δεύτερος έλεγχος, ενώ η εναλλακτική επιλογή της γνωστοποίησης των ιδιοκτητών εκτιμήθηκε πως είχε πολλά νομικά κωλύματα, τα οποία δόθηκε η διαβεβαίωση ότι θα ξεπεραστούν με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο.

Από τη συγκεκριμένη κατηγορία το υπουργείο Οικονομικών προσβλέπει τα επόμενα τρία χρόνια έσοδα 300 εκατ. ευρώ, καθώς τα σκάφη που δεν έχουν ελεγχθεί υπολογίζονται σε 1.500. Το ίδιο ακριβώς πρόβλημα διαπιστώθηκε και στους ελέγχους των offshore εταιρειών που κατέχουν ακίνητα μεγάλης αξίας (πέρυσι βεβαιώθηκαν πρόστιμα μόλις 8,5 εκατ. ευρώ) αλλά και με τις πισίνες των οποίων ο έλεγχος και η επιβολή προστίμων δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί. Το ερώτημα ήταν αν θα καταφέρει το ΣΔΟΕ να φέρει εις πέρας τους νέους μεγαλύτερους στόχους που τέθηκαν με το επιχειρησιακό σχέδιο (δεκάδες χιλιάδες στοχευμένοι έλεγχοι σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, πάταξη του λαθρεμπορίου καυσίμων και προϊόντων που υπόκεινται σε ειδικό φόρο κατανάλωσης και συγχρόνως αντιμετώπιση των παράνομων δραστηριοτήτων και του βρόμικου χρήματος).

Τα στελέχη

Το ΣΔΟΕ αριθμεί σήμερα 1.200 ελεγκτές. Προς μεγάλη έκπληξη των εμπειρογνώμων της τρόικας, η τοποθέτηση τμηματαρχών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, όπως άλλωστε και στα τελωνεία. Συζήτηση έγινε και για τη διαδοχή στην ηγεσία του σώματος, καθώς ο μέχρι πρότινος ειδικός γραμματέας Γ. Καπελέρης τοποθετήθηκε γενικός γραμματέας του υπουργείου Οικονομικών και στη θέση του πήγε ο πρώην εισαγγελέας Γ. Διώτης. Τα ερωτήματα της τρόικας έφθασαν μέχρι τις διαδικασίες επιλογής, καθώς ο πρώην εισαγγελέας δεν διαθέτει εμπειρία σε θέματα φοροδιαφυγής.

Στο τραπέζι έπεσε και το ερώτημα της ενίσχυσης ή ακόμη και αναδιοργάνωσης του σώματος, στα πρότυπα των αντίστοιχων ευρωπαϊκών και αμερικανικών υπηρεσιών. Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμη και με το πρίσμα του νέου φορολογικού πλαισίου, οι εμπειρογνώμονες της τρόικας εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί ως προς την ταχύτητα των διαδικασιών που προβλέπονται για τη διεκπεραίωση των υποθέσεων φοροδιαφυγής.


Πηγή Ελευθεροτυπία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης