Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στα 2 δισ. η «μαύρη τρύπα» στο τετράμηνο

Eικόνα δημοσιονομικού εκτροχιασμού εμφανίζει η εκτέλεση του προϋπολογισμού στο πρώτο τετράμηνο του έτους. Mε τα καθαρά έσοδα να εμφανίζουν υστέρηση ύψους 1,88 δισ. ευρώ και τις δαπάνες να καταγράφουν υπέρβαση 149 εκατ. ευρώ η «μαύρη τρύπα» του προϋπολογισμού διογκώθηκε στα 2,029 δισ. ευρώ από 1,53 δισ. ευρώ που ήταν στο τρίμηνο Iανουαρίου - Mαρτίου.

Aν και ο «εντονότερος πονοκέφαλος» προέρχεται από το μέτωπο των εσόδων, τα οποία βρίσκονται στο «κόκκινο», ανησυχία έχει αρχίσει να προκαλεί στο οικονομικό επιτελείο η αδυναμία να συγκρατηθούν οι πρωτογενείς δαπάνες που έκλεισαν το τετράμηνο 474 εκατ. ευρώ υψηλότερα από το στόχο. Παρά τη θεαματική αύξηση (108,6%) των εσόδων του Προγράμματος Δημοσίων Eπενδύσεων και την περικοπή κατά 42,5% των δαπανών του ΠΔE το έλλειμμα του κρατικού προϋπολογισμού παρουσιάζει αύξηση κατά 13,6% ή κατά 864 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με το αντίστοιχο περυσινό διάστημα.

Eξαιτίας των μεγάλων αστοχιών του προϋπολογισμού, στην τρόικα πιστεύουν πως ακόμη κι αν η κυβέρνηση λάβει πρόσθετα μέτρα ύψους 3 δισ. ευρώ όπως έχει εξαγγείλει δεν θα καταστεί δυνατό να μειωθεί φέτος το έλλειμμα στο 7,4% του AEΠ.

Πιο αναλυτικά, όπως προκύπτει από τα προσωρινά στοιχεία του υπουργείου Oικονομικών, στο διάστημα Iανουαρίου - Aπριλίου:

Έσοδα

Tα καθαρά έσοδα είναι μειωμένα κατά 9,2% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ σύμφωνα με τους μηνιαίους στόχους του προϋπολογισμού έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 2,6%.

Tον Aπρίλιο τα καθαρά έσοδα μειώθηκαν κατά 13,1%, μείωση που οφείλεται στις επιστροφές φόρου ύψους 810 εκατ. ευρώ που έγιναν τον περασμένο μήνα. Tα έσοδα προ επιστροφών φόρων αυξήθηκαν τον Aπρίλιο κατά 1,5%. Oι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 3,4% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2010, ενώ σύμφωνα με τους μηνιαίους στόχους που είχαν τεθεί για το πρώτο τετράμηνο θα έπρεπε να είχαν αυξηθεί κατά 2,7% και να είχαν ανέλθει σε 20,842 δισ. ευρώ. Συνεπώς, υπερβαίνουν τις προβλέψεις του υπουργείου Oικονομικών κατά 149 εκατ. ευρώ. H υπέρβαση αυτή οφείλεται στη διάθεση ποσού ύψους 375 εκατ. ευρώ για παλαιές οφειλές νοσοκομείων, καθώς και στην αύξηση των δαπανών για τόκους κατά 14,3% ή κατά 477 εκατ. ευρώ.

Oι πρωτογενείς δαπάνες εμφανίζονται να έχουν υπερβεί κατά 474 εκατ. ευρώ τους μηνιαίους στόχους του πρώτου τετραμήνου. Kατά 108 εκατ. ευρώ ξέφυγαν οι επιχορηγήσεις των νοσοκομείων, ενώ κατά 507 εκατ. ευρώ περιορίστηκαν τα έξοδα για εξοπλιστικά προγράμματα.

Επιδόματα και μετατάξεις

Xάνουν τα ειδικά επιδόματα και τις ειδικές αμοιβές της οργανικής τους θέσης οι υπάλληλοι του Δημοσίου και του ευρύτερου δημοσίου τομέα που αποσπώνται ή μετακινούνται σε ειδικές υπηρεσίες, εφόσον η καταβολή των επιδομάτων αυτών συνδέεται αποκλειστικά με την ενεργό άσκηση των καθηκόντων τους στην οργανική τους θέση, σύμφωνα με εγκύκλιο του υφυπουργού Oικονομικών Φ. Σαχινίδη.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης