Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο 3,9% ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, από 4,5% τον Μάρτιο

  • Αύξηση 3,9% σημείωσε ο πληθωρισμός τον Απρίλιο, από 4,5% τον Μάρτιο εφέτος και έναντι αύξησης 4,8% που είχε σημειωθεί τον Απρίλιο 2010.
Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις που καταγράφηκαν από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), αφορούν στα αλκοολούχα ποτά και τον καπνό (λόγω αύξησης της τιμής των προϊόντων μετά την αύξηση του φόρου), καθώς και στις μεταφορές και τη στέγαση (λόγω αύξησης των τιμών του πετρελαίου). Αντίθετα, μειώσεις υπήρξαν στις τιμές των φαρμάκων (λόγω μείωσης του ΦΠΑ).

Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, από τη σύγκριση του Γενικού Δείκτη Τιμών Καταναλωτή (Γ.Δ.Τ.Κ) του Απριλίου 2011, προς τον αντίστοιχο Δείκτη του Απριλίου 2010, προκύπτει αύξηση 3,9% έναντι αύξησης 4,8% που σημειώθηκε κατά την ίδια σύγκριση του 2010 προς το 2009.

Η αύξηση κατά 3,9%, προήλθε από τις ακόλουθες μεταβολές :

1. Από τις αυξήσεις των δεικτών :

α) Κατά 2,7% της ομάδας "Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: δημητριακά και παρασκευάσματα, κρέατα γενικά, ψάρια νωπά, γαλακτοκομικά και αυγά, πατάτες νωπές, λαχανικά νωπά, γλυκά- ζαχαρωτά.

β) Κατά 11,6% της ομάδας "Αλκοολούχα ποτά και καπνός", λόγω αύξησης των τιμών των τσιγάρων, καθώς και των τιμών των αλκοολούχων και μη σερβιριζόμενων ποτών.

γ) Κατά 2,6% της ομάδας "Ένδυση και υπόδηση", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη ένδυσης και υπόδησης.

δ) Κατά 9,4% της ομάδας "Στέγαση", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, του πετρελαίου θέρμανσης, του ηλεκτρισμού, των ενοικίων κατοικιών, των ειδών και υπηρεσιών επισκευής και συντήρησης κατοικίας, της ύδρευσης αποχέτευσης και του φυσικού αερίου.

ε) Κατά 1,2% της ομάδας "Διαρκή αγαθά- Είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη καθαρισμού και στις οικιακές υπηρεσίες.

στ) Κατά 8,3% της ομάδας "Μεταφορές", λόγω αύξησης των τιμών στα είδη: καύσιμα αυτοκινήτου (βενζίνη), συντήρηση και επισκευή αυτοκινήτου- μοτοσικλέτας και υπηρεσίες μεταφορών. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα τέλη κυκλοφορίας και των τιμών των αυτοκινήτων.

ζ) Κατά 2,3% της ομάδας "Επικοινωνίες", λόγω αύξησης, κυρίως, των τιμών των τηλεφωνικών υπηρεσιών.

η) Κατά 0,3% της ομάδας "Αναψυχή- Πολιτιστικές δραστηριότητες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, στα είδη: βιβλία- εφημερίδες- περιοδικά- γραφική ύλη- σχολικά είδη, υπηρεσίες αναψυχής. Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών στα είδη οπτικοακουστικού εξοπλισμού- υπολογιστές.

θ) Κατά 0,2% της ομάδας "Εκπαίδευση", λόγω αύξησης των τιμών στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων και των φροντιστηρίων .

ι) Κατά 0,8% της ομάδας "Ξενοδοχεία- Καφέ- Εστιατόρια", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ειδών: φαγητό εκτός οικίας, αναψυκτικά- γλυκά- καφές- ποτά (σερβιριζόμενα). Μέρος της αύξησης αυτής αντισταθμίστηκε από τη μείωση των τιμών των ξενοδοχείων.

ια) Κατά 3,4% της ομάδας "'Αλλα αγαθά και υπηρεσίες", λόγω αύξησης των τιμών, κυρίως, των ασφαλίστρων αυτοκινήτων και δικύκλων, των ειδών ατομικής φροντίδας και των κοσμημάτων-ρολογιών.

2. Από τη μείωση κατά 1,2% του δείκτη της ομάδας "Υγεία", λόγω μείωσης, κυρίως, των τιμών των φαρμάκων. Μέρος της μείωσης αυτής αντισταθμίστηκε από την αύξηση των τιμών στις ιατρικές, οδοντιατρικές και παραϊατρικές υπηρεσίες και στις ιδιωτικές κλινικές.

Εξάλλου, ο γενικός δείκτης τον Απρίλιο 2011, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2011, παρουσίασε αύξηση 0,6% έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους

Σύμφωνα, επίσης, με την ΕΛΣΤΑΤ, ο Εναρμονισμένoς Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (Εν. ΔΤΚ) αυξήθηκε τον Απρίλιο στο 3,7%, από 4,3% τον Μάρτιο εφέτος και έναντι 4,7% τον Απρίλιο 2010.

Ο Εν. ΔΤΚ τον Απρίλιο 2011, σε σύγκριση με τον Μάρτιο 2011, παρουσίασε αύξηση 0,7% έναντι αύξησης 1,2% που σημειώθηκε κατά την αντίστοιχη σύγκριση του προηγούμενου έτους.

Πηγή Express

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης