Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιμήκυνση με μνημόνιο Νο 2 και στο βάθος πρόωρες εκλογές.

  • Η διαπιστωμένη πλέον αδυναμία της Ελλάδας να υλοποιήσει πλήρως το Μνημόνιο και η βεβαιότητα τόσο της Αθήνας όσο και της τρόικας ότι δεν θα καταστεί δυνατή η επιστροφή στις αγορές το 2012 αναγκάζει την ευρωζώνη και το ΔΝΤ να επανεξετάσουν την πολιτική τους στην ελληνική υπόθεση.
Η ελληνική κυβέρνηση ανεβάζει τους τόνους καταγγέλλοντας όργιο κερδοσκοπίας, αλλά ταυτόχρονα υποχρεώνεται να αποδεχθεί ένα νέο Μνημόνιο με όρους εξαιρετικά επαχθείς για την Ελλάδα, προκειμένου να διασφαλίσει τη συνέχιση της στήριξης της τρόικας και την επιμήκυνση του συνόλου του δημοσίου χρέους.

Φως στην καταιγιστική σεναριολογία που ξέσπασε από την Παρασκευή το απόγευμα με την αποκάλυψη της μυστικής συνάντησης των υπουργών του Eurogroup στο Λουξεμβούργο ρίχνουν οι χθεσινές δηλώσεις του προέδρου του Eurogroupo κ. Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ο οποίος δήλωσε ξεκάθαρα ότι η Ελλάδα χρειάζεται επιπρόσθετο πρόγραμμα προσαρμογής, το οποίο θα συζητηθεί στη σύνοδο των Ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών, στις 16 και 17 Μαΐου, αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο αναδιάρθρωσης ή εξόδου της χώρας από την ευρωζώνη. Ο ίδιος δήλωσε με αφορμή τα δημοσιεύματα, αρχικά του Der Spiegel και στη συνέχεια και των άλλων μεγάλων διεθνών δικτύων, ότι «δεν συζητάμε την έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη, είναι μια ανόητη ιδέα και ένας δρόμος που δεν θα πάρουμε ποτέ». Πρόσθεσε μάλιστα πως «δεν θέλουμε να δημιουργήσουμε μια έκρηξη στην ευρωζώνη από το πουθενά».

Ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου που εκλήθη εκ των υστέρων να συμμετάσχει στη συνάντηση, δέχθηκε έντονη πίεση για την αδυναμία της χώρας να τηρήσει τις δεσμεύσεις του Μνημονίου, κάτι που διαπίστωσε και το κλιμάκιο της τρόικας που ήδη βρίσκεται στην Αθήνα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες και τις ενδείξεις που υπάρχουν, η Αθήνα δεν έχει πλέον πολλές επιλογές ή μάλλον δεν έχει καθόλου επιλογές. Θα πρέπει να αποδεχθεί ένα νέο Μνημόνιο με διάρκεια τουλάχιστον μέχρι το 2013 προκειμένου, όπως συζητήθηκε, να διασφαλίσει πρόσθετη χρηματοδότηση τουλάχιστον και για το 2012 από τον Προσωρινό Μηχανισμό Στήριξης με τρόπο που ακόμη δεν έχει αποσαφηνιστεί.

Παράλληλα όμως, θα διευκολυνθεί με παράταση έως το 2014 της υποχρέωσης μείωσης του ελλείμματος κάτω από το 3%. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι όροι που θα τεθούν και οι εγγυήσεις που θα ζητηθούν από την ελληνική πλευρά θα είναι ιδιαιτέρως αυστηρές στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων και της συρρίκνωσης του δημόσιου τομέα, κάτι που ανοίγει σοβαρά πολιτικά ζητήματα για τον πρωθυπουργό κ. Γ. Παπανδρέου, επαναφέροντας ουσιαστικά τα σενάρια περί εκλογών. Οπως επισημάνθηκε και στο Λουξεμβούργο, απαιτούνται και πολιτικές πλέον εγγυήσεις τήρησης του αναθεωρημένου αυτού προγράμματος κάτι που σημαίνει ότι θα πρέπει να αναζητηθούν ξεκάθαρες πολιτικές συναινέσεις και διακομματικές συμμαχίες.
Παράγοντες, που γνωρίζουν τις συζητήσεις στο παρασκήνιο, επισημαίνουν ότι μόνο σε ένα τέτοιο πλαίσιο θα συζητηθεί και το θέμα της επιμήκυνσης του συνόλου του ελληνικού χρέους, που επίσης συζητήθηκε στο Λουξεμβούργο, καθώς επιμήκυνση χωρίς σαφή πρόοδο στο Πρόγραμμα δεν νοείται.
Αναγνωρίζοντας πάντως τους κινδύνους κερδοσκοπικών παιχνιδιών γύρω από τα σενάρια της αναδιάρθρωσης που θα παραμείνει ακόμα σε εκκρεμότητα ο κ. Γιούνκερ προσπάθησε και χθες να τα διαψεύσει δηλώνοτας ότι στη συνάντηση, αποκλείστηκε και η ιδέα της αναδιάρθρωσης του χρέους. Ερωτώμενος από το Dow Jones Newswires εάν έχει αποκλειστεί ως ενδεχόμενο και ο επανασχεδιασμός (επιμήκυνση) του ελληνικού χρέους, ο Γιούνκερ δήλωσε: «έχουμε αποκλείσει οποιαδήποτε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους». Παρ' όλα αυτά, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η βελτίωση των όρων για το δάνειο των 110 δισ. ευρώ, που όμως θα συνδυαστεί με την υποχρέωση αποδοχής του νέου Μνημονίου.

Πηγή Κέρδος


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης