Αποτελέσματα live αναζήτησης

Eνα βήμα πριν από τη χρεοκοπία 58 δήμοι

6 Μάιου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
Πρόγραμμα εξυγίανσης των υπερχρεωμένων δήμων με επιμήκυνση αποπληρωμής δανείων, χαμηλότερο επιτόκιο και χορήγηση περιόδου χάριτος για ορισμένες περιπτώσεις, προανήγγειλε ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν από τους συνολικά 325 «καλλικρατικούς» δήμους, οι 58 βρίσκονται ένα βήμα πριν από τη χρεοκοπία. Για τους δήμους αυτούς προβλέπεται η ένταξή τους σε ένα πρόγραμμα εξυγίανσης, αφού προηγουμένως διαπιστωθεί η οικονομική κατάσταση από ορκωτούς ελεγκτές.

Οι 24 δήμοι της χώρας, από τους 325 συνολικά, βρίσκονται στο «κόκκινο», με συνολικό χρέος, σε σχέση με τα τακτικά τους έσοδα, έως και 150%, ενώ άλλοι 34 δήμοι εμφανίζουν χρέη έως και 120% επί των τακτικών τους εσόδων.

Από τους πλέον χρεωμένους εμφανίζονται οι δήμοι: Τήλου, Φυλής, Αμαρουσίου, Περάματος, Αχαρνών, Πειραιώς, Σπάτων-Αρτέμιδος, Αγιάς, Ρόδου, Καρδίτσας, Μαρκόπουλου, Βύρωνος, Σαλαμίνας, Κορυδαλλού, Τρικκαίων, Κοζάνης.

Οι υπόλοιποι 267 δήμοι θεωρείται ότι βρίσκονται σε κάπως καλύτερη κατάσταση, αφού το χρέος τους κυμαίνεται κάτω από το 100% των εσόδων τους.

Από την καταγραφή των οικονομικών στοιχείων προκύπτει ότι τα δάνεια και οι υποχρεώσεις όλων των δήμων (υπερχρεωμένων και μη) προς τις τράπεζες, χωρίς ωστόσο να υπολογίζονται σε αυτά οι δημοτικές επιχειρήσεις, ανέρχονται στο ποσό του 1,9 δισ. ευρώ, ενώ τα διαθέσιμά τους σε 735.743.000 ευρώ. Το συνολικό χρέος όλων των δήμων υπερβαίνει τα 3 δισ. ευρώ.

Oπως διευκρίνισαν ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Αλέξανδρος Αντωνόπουλος, το πρόγραμμα από όπου θα αναχρηματοδοτηθούν οι υπερχρεωμένοι δήμοι προβλέπει πάγωμα προσλήψεων, πάγωμα χρηματοδότησης ορισμένων εκδηλώσεων, δημοσίων σχέσεων κ.λπ. και υποχρέωση υλοποίησης του προγράμματος εντός συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος.




Πηγή: www.express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης