Αποτελέσματα live αναζήτησης

Φορολογικός οδηγός για τις δηλώσεις

7 Φεβρουάριου 2006 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Οδηγίες για τους φορολογουμένους που είναι υπόχρεοι στην υποβολή διάφορων δηλώσεων και εντύπων εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποβάλουν δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από τις 2 έως τις 19 Ιουνίου αναλόγως του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ τους (θα αναπροσαρμοσθεί το αφορολόγητο όριο του ΦΜΑΠ)...

Οδηγίες για τους φορολογουμένους που είναι υπόχρεοι στην υποβολή διάφορων δηλώσεων και εντύπων εξέδωσε το υπουργείο Οικονομικών. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα υποβάλουν δηλώσεις Φόρου Μεγάλης Ακίνητης Περιουσίας από τις 2 έως τις 19 Ιουνίου αναλόγως του τελευταίου ψηφίου του ΑΦΜ τους (θα αναπροσαρμοσθεί το αφορολόγητο όριο του ΦΜΑΠ).

Φέτος δεν θα υποβάλουν φορολογική δήλωση οι φορολογούμενοι κάτοικοι Ελλάδας, που απόκτησαν ετήσιο εισόδημα αποκλειστικά από μισθούς και συντάξεις μέχρι 6.000 ευρώ. Κατ’ εξαίρεση οι παραπάνω φορολογούμενοι θα υποβάλουν φορολογική δήλωση, εάν έχουν υποχρέωση να υποβάλουν το έντυπο Ε9.

Οσον αφορά τους αγρότες, οι οποίοι ξεκινούν τον Απρίλιο την υποβολή των δηλώσεων, θα πρέπει να γνωρίζουν τα εξής:

- Υποχρεωμένοι να υποβάλλουν φορολογική δήλωση είναι όσοι είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες, έχουν την κατοικία τους στην Ελλάδα και το 2005 το ετήσιο καθαρό γεωργικό τους εισόδημα ήταν πάνω από 3.000 ευρώ.

- Οσοι αγρότες πήραν μέσα στο 2005 επιδοτήσεις για προϊόντα φυτικής παραγωγής πάνω από 1.500 ευρώ ή για προϊόντα ζωικής παραγωγής πάνω από 2.250 ευρώ.

- Οσοι εισέπραξαν επιστρεφόμενο ΦΠΑ μέσα στο 2005 από 881 ευρώ και πάνω.

- Οσοι πήραν καλλιεργητικά δάνεια πάνω από 5.900 ευρώ ή όταν το χρεωστικό υπόλοιπο του λογαριασμού τους στην τράπεζα από καλλιεργητικά δάνεια την 31η Δεκεμβρίου 2005 ήταν πάνω από 5.900 ευρώ.

B Οσοι είναι κύριοι ή επικαρπωτές ή νομείς ή κάτοχοι γεωργικής γης και την καλλιεργούν με μορφή θερμοκηπίων σε έκταση από δύο στρέμματα και πάνω.

- Οσοι αποκτούν και γεωργικό εισόδημα χωρίς να είναι κατά κύριο επάγγελμα αγρότες.

- Για το οικονομικό έτος 2006 θα υποβάλουν φορολογική δήλωση και οι αγρότες που δεν έχουν τις πιο πάνω προϋποθέσεις, αλλά υποχρεούνται στην υποβολή του εντύπου Ε9.

Σχετικά με τη δήλωση του ΦΜΑΠ οι υπόχρεοι θα πρέπει να γνωρίζουν

- Η δήλωση δεν απαιτείται να συνοδεύεται από τα οικεία φύλλα υπολογισμού της αξίας ακινήτων.

- Το ποσό φόρου που θα προκύψει από την εκκαθάριση της δήλωσης, πρέπει να καταβληθεί σε τρεις ίσες διμηνιαίες άτοκες δόσεις. Αν ο φορολογούμενος καταβάλει όλο το ποσό του φόρου εφάπαξ, με την υποβολή της δήλωσης, του παρέχεται έκπτωση 2,5%.

- Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης, υποβολής ανακριβούς η εκπρόθεσμης δήλωσης, επιβάλλεται πρόσθετος φόρος, που ορίζεται σε ποσοστό 1%- 2,5% επί του φόρου την πληρωμή του οποίου απέφυγε ο υπόχρεος λόγω μη υποβολής της δήλωσης, για κάθε μήνα καθυστέρησης και ο οποίος δεν μπορεί να υπερβαίνει το 200%.

- Για λοιπές παραβάσεις επιβάλλεται πρόστιμο 117 έως 1.170 ευρώ.Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης