Γ. Παπακωνσταντίνου: Θα αντλήσουμε 11,8 δισ. ευρώ από την πάταξη της φοροδιαφυγής

Οικονομικές Ειδήσεις

2 Μάιος 2011
Στα 11,8 δισ. ευρώ διορθώνει τον στόχο της η κυβέρνηση σχετικά με την άντληση μέσα στα επόμενα τρία χρόνια έσοδων από την πάταξη της φοροδιαφυγής, με τον στόχο του 2011 να διαμορφώνεται τελικά στα 1,5 δισ. ευρώ, από 2,5 δισ. ευρώ αρχικά και στα 5,9 δισ. ευρώ από 5,8 δισ. ευρώ για το 2013. Taxheaven.gr


«Εδώ μιλάμε για ένα πολυδιάστατο πρόβλημα...που υπάρχει στη χώρα, την περιορισμένη εμπιστοσύνη ανάμεσα στο κράτος και τον πολίτη...την περιορισμένη ανταποδοτικότητα ή τουλάχιστον την αίσθηση ανταποδοτικότητας στο φορολογικό σύστημα και δυστυχώς και τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί το κράτος, με τη σπατάλη που πολλές φορές έχει και βέβαια την αίσθηση διαφθοράς που πολλές φορές οι φορολογικές αρχές δημιουργούν απέναντι στους πολίτες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου.
 
«Σήμερα προχωράμε ένα βήμα παραπέρα, το οποίο θα ακολουθήσουμε αυτόν τον χρόνο και τα δύο επόμενα για να μπορέσουμε να μειώσουμε και να πατάξουμε το φαινόμενο αυτό», συμπλήρωσε.
Το κεντρικό σύνθημα είναι «Πολίτες και Πολιτεία Μαζί», ενώ το κείμενο του Εθνικού Επιχειρησιακού Προγράμματος αποτελείται από 99 σελίδες.

Το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα για την Αντιμετώπιση της Φοροδιαφυγής θα τεθεί υπόψη της τρόικας τις επόμενες ημέρες, αφού πρώτα εγκριθεί από ειδική Κυβερνητική Επιτροπή στην οποία μετέχουν ο υπουργός Οικονομικών, ως πρόεδρος, και οι υπουργοί Δικαιοσύνης, Προστασίας του Πολίτη και Περιφερειακής Ανάπτυξης.

Στόχος του κυβερνητικού σχεδίου είναι η άντληση εσόδων ίσων με το 1,5% του ΑΕΠ την περίοδο 2011 - 2014 κυρίως μέσα από την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής και την πλήρη ενεργοποίηση όλων των ηλεκτρονικών συστημάτων διασταυρώσεων, ελέγχων και επεξεργασίας των πληροφοριών που σχετίζονται με την φορολογική βάση.

Στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Παπακωνσταντίνου τόνισε ότι η «φοροδιαφυγή είναι έγκλημα κατά της χώρας», δημιουργεί έλλειμμα εμπιστοσύνης ανάμεσα στους πολίτες και την Πολιτεία, ενώ η κυβέρνηση δεν μπορεί να μειώσει τους φορολογικούς συντελεστές και τη φορολογική επιβάρυνση για τους συνεπείς φορολογούμενους.

Ο κ. Γ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε, πάντως, ότι στον τομέα των ληξιπρόθεσμων οφειλών εισπράχθησαν 1,6 δισ. ευρώ το 2010, όπως, επίσης, ότι ελέγχονται οι ιδιοκτήτες 1.200 ακινήτων με πισίνες που δεν έχουν δηλωθεί.

Οι προκλήσεις, σύμφωνα με τον υπουργό, είναι να αντιμετωπισθούν οι αδυναμίες που υπάρχουν, όπως η συνεργασία του μηχανισμού, η παραδειγματική τιμωρία μεγάλων φοροφυγάδων και η καλύτερη συνεργασία των πολιτών

Ο υπουργός εξήγγειλε συνεχείς διασταυρώσεις των στοιχείων των φορολογούμενων και σαρωτικές αλλαγές στη λειτουργία του φοροελεγκτικού μηχανισμού, με τη λειτουργία μίας μόνο ΔΟΥ ανά πρωτεύουσα και την κατάργηση 100 ΔΟΥ, οι οποίες συγκεντρώνουν μόλις το 1% των κρατικών εσόδων.

Η εξοικονόμηση σε όρους ανθρώπινου δυναμικού υπολογίζεται σε 3.000 άτομα, τα οποία θα στελεχώσουν άλλες υπηρεσίες.

Μεταξύ των αλλαγών, είναι το νέο σώμα βεβαίωσης και αναγκαστικής είσπραξης εσόδων καθώς και η Υπηρεσία Εσωτερικών Υποθέσεων στο υπουργείο Οικονομικών.

Όπως είπε ο κ.Γ.  Παπακωνσταντίνου, θα δημοσιοποιούνται τα ονόματα όσων έχουν οφειλές (ΦΠΑ, ληξιπρόθεσμες και άλλους φόρους) για πάνω από ένα έτος και για ποσά άνω των 150.000 ευρώ.

Μετά τον κ. Παπακωνσταντίνου μίλησε ο υπουργός Ανάπτυξης, κ.  Μ. Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είπε ότι θα προχωρήσει η διασύνδεση της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου με τις ελεγκτικές υπηρεσίες του υπουργείου Οικονομικών.

Αναφορικά με το λαθρεμπόριο καυσίμων, δήλωσε ότι υπεγράφη η ΚΥΑ για το σύστημα εισροών-εκροών και προχωρεί η εγκατάστασή του, η οποία εκτιμάται ότι θα αποδώσει αύξηση των εσόδων κατά 190 εκατ. ευρώ.

Από την πλευρά του ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Χρ. Παπουτσής, αναφέρθηκε στο Προεδρικό Διάταγμα για τη συγκρότηση της Οικονομικής Αστυνομίας και του Σώματος Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος.

Ουδέν νεώτερο αλλά ελπίδες για επιμήκυνση

Ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου επανέλαβε την Δευτέρα ότι δεν πρέπει να υπάρξει ούτε αναδιάρθρωση, ούτε περικοπή (haircut) του ελληνικού χρέους.

«Δεν πρέπει να υπάρξει haircut, δεν πρέπει να υπάρξει αναδιάρθρωση», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών σε δημοσιογράφους κατά την διάρκεια συνέντευξης τύπου για την παρουσίαση του εθνικού σχεδίου για την πατάξη της φοροδιαφυγής.

Ερωτηθείς για την δήλωσή του σε συνέντευξη στην γαλλική εφημερίδα Liberation που δημοσιεύθηκε νωρίτερα σύμφωνα με την οποία θα ήταν καλύτερη λύση η περαιτέρω επιμήκυνση και μείωση του επιτοκίου που κατάβαλλει η Ελλάδα στην ΕΕ και το ΔΝΤ για τα έκτακτα δάνεια των 110 δισ. ευρώ, ο υπουργός είπε: «Όπως ξέρετε, το Ευρωπαϊκό Σύμβουλιο πήρε μια απόφαση επιμήκυνσης αποπληρωμής των 110 δισ. ευρώ. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο επ'αυτού».

Ο υπουργός συμπλήρωσε ότι απλώς εξέφρασε την ελπίδα ότι η Ελλάδα θα μπορούσε σε ένα μεταγενέστερο χρονικό διάστημα να επιτύχει ακόμα καλύτερη διευθέτηση αυτού του χρέους των 110 δισ. ευρώ.

Πηγή Κέρδος