Αποτελέσματα live αναζήτησης

Εως 15 Ιουνίου η λίστα για βαρέα-ανθυγιεινά

  • Προθεσμία ενάμιση μήνα (μέχρι τις 15 Ιουνίου) δίνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην Επιτροπή Κρίσης των βαρέων και ανθυγιεινών (και στους κοινωνικούς εταίρους) για να υποβάλουν κοινό πόρισμα το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα (μικρότερη) λίστα που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, σε εφαρμογή του Μνημονίου και του ασφαλιστικού νόμου.
Προθεσμία ενάμιση μήνα (μέχρι τις 15 Ιουνίου) δίνει η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας στην Επιτροπή Κρίσης των βαρέων και ανθυγιεινών (και στους κοινωνικούς εταίρους) για να υποβάλουν κοινό πόρισμα το οποίο θα αποτελέσει τη βάση για τη νέα (μικρότερη) λίστα που θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου, σε εφαρμογή του Μνημονίου και του ασφαλιστικού νόμου.

Την εκκίνηση, από μεθαύριο Τετάρτη, της διαδικασίας του διαλόγου-εξπρές για τα βαρέα και ανθυγιεινά, προανήγγειλε στην «Η» ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα θα ανακοινωθεί η σύνθεση της Επιτροπής η οποία θα πρέπει να ολοκληρώσει το έργο της επικαιροποίησης της σχετικής λίστας (με εντάξεις και διαγραφές επαγγελμάτων) έως τις 15 Ιουνίου».

Η νέα λίστα, ωστόσο, δεν θα περιλαμβάνει περισσότερους από το 10% του εργατικού δυναμικού (δηλαδή περίπου 480.000 εργαζομένους, αντί των 650.000 σήμερα) και θα αναθεωρείται ανά τριετία.

2 επιπτώσεις
Για όσους εξαιρεθούν και δεν θεμελιώνουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα συγκεντρώνοντας 4.500 ένσημα από τα οποία τα 3.600 σε βαρέα και ανθυγιεινά, θα ισχύσουν τα αυξημένα γενικά όρια ηλικίας συνταξιοδότησης (επιπλέον 5 χρόνια εργασίας) χαμηλότεροι κατά 50-200 ευρώ μισθοί (καθώς αναμένεται να χαθούν, σε δεύτερο χρόνο, τα ανθυγιεινά επιδόματα τα οποία είχαν εξασφαλίσει) και χαμηλότερες κατά 20% κατά μέσο όρο συντάξεις. Για όσους εξαιρεθούν και έχουν θεμελιώσει δικαίωμα διατηρώντας το ισχύον καθεστώς, θα τεθεί θέμα διασφάλισής τους από την απόλυση (θα είναι «ακριβότεροι» λόγω εισφοράς + επιδόματος).

Περικοπές
Ο περιορισμός της λίστας των βαρέων και ανθυγιεινών στο 10% του εργατικού δυναμικού (από το 30% σήμερα) εντάσσεται στα μέτρα περιορισμού των δαπανών για τις συντάξεις που θα ελέγξει η τρόικα αυτή την εβδομάδα. Με δεδομένη την υστέρηση των εσόδων των ταμείων η τρόικα ζητά ένταση των μέτρων περιορισμού των δαπανών και αύξησης των εσόδων με δραστικό περιορισμό της εκτεταμένης εισφοροδιαφυγής.


Πηγή Ημερησία

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης