Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οριστικοποιήθηκαν τα μέτρα πάταξης της φοροδιαφυγής

28 Απρίλιος 2011
ME στόχο την εξοικονόμηση 3,5 δισ. ευρώ έως το 2015 το Yπουργείο Οικονομικών οριστικοποιεί το σχέδιο για την πάταξη της φοροδιαφυγής που ουσιαστικά θα ενεργοποιεί τις διατάξεις των δύο τελευταίων φορολογικών νόμων και θα καθορίζει το νέο πλαίσιο δράσης τους εισπρακτικού μηχανισμού. Με όπλα τα αυστηρά πρόστιμα για φορολογικές παραβάσεις και τους ευέλικτους μηχανισμούς απόδοσης φορολογικής δικαιοσύνης η κυβέρνηση προετοιμάζει σαρωτικούς ελέγχους με βάση κριτήρια επικινδυνότητας. Βάσει του σχεδίου που θα ανακοινωθεί τη Δευτέρα θα επιλέγονται δειγματοληπτικά όσοι θα ελέγχονται κατά προτεραιότητα με διαδικασίες εξπρές. Στην κατεύθυνση αυτή θα αξιοποιηθούν και τα πορίσματα των 5 ομάδων εργασίας που συνέταξαν το σχέδιο κατά της φοροδιαφυγής και προτείνουν, μεταξύ άλλων, ελέγχους σε:

 Eπιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 30 εκατ. ευρώ (έτος βάσης 2009) και σε όλες τις τραπεζικές, ασφαλιστικές και εισηγμένες στο Χ.Α. επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 10.000.000 ευρώ

 9.173 φυσικά πρόσωπα με ακίνητη περιουσία άνω του 1.000.000 ευρώ, οι οποίοι, αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δήλωση ΦΜΑΠ το έτος 2007.

 Eπιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες που αρνήθηκαν να υπαχθούν στην περαίωση.

 Oσους εξαιρέθηκαν από τη ρύθμιση της περαίωσης (περίπου 60.000 επιτηδευματίες με ατομική ακίνητη περιουσία άνω των 400.000 ευρώ).

Παράλληλα:

 Θα γίνουν προσωρινοί έλεγχοι σε 1.700 φυσικά πρόσωπα,

 Θα γίνουν έλεγχοι «πόθεν έσχες» σε 150 φυσικά πρόσωπα υψηλού κινδύνου (υποκρυπτόμενα εισοδήματα).

 Θα κληθούν για υποβολή συμπληρωματικών δηλώσεων κατέχοντες ακίνητα έπειτα από αγορά και μη δηλώσαντες την αξία απόκτησής τους με τη σχετική δήλωση εισοδήματος.

 Θα κληθούν για υποβολή εκπρόθεσμης δήλωσης φυσικών προσώπων όσοι αν και υπόχρεοι, δεν υπέβαλαν δηλώσεις ΦΜΑΠ περιόδου 1997-2007 για ένα ή περισσότερα έτη. Με τη λήξη της προθεσμίας υποβολής θα προτείνεται άμεσος έλεγχος.

Το σχέδιο φορολογικής συμμόρφωσης, όπως ονομάζεται, βρέθηκε χθες στο επίκεντρο ευρείας διυπουργικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία του υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου και με τη συμμετοχή των υπουργών Δικαιοσύνης Χ. Καστανίδη, Προστασίας του Πολίτη Χρ. Παπουτσή και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη.

Οι βασικοί άξονες του σχεδίου που έχουν «κλειδώσει» προβλέπουν τα εξής:

- Μεγαλύτερος αριθμός και περισσότερο στοχευμένοι τακτικοί και προσωρινοί έλεγχοι.

- Βελτίωση της ποιότητας των ελέγχων στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις.

- Αποκάλυψη φορολογικών παραβάσεων φυσικών προσώπων με μεγάλα περιουσιακά στοιχεία.

- Αποτελεσματικότερη είσπραξη ληξιπρόθεσμων οφειλών και προστίμων.

- Αύξηση εσόδων από κεφάλαια διαφυγόντα στο εξωτερικό.

- Αποτελεσματικότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας.

- Αποδοτικότερη καταπολέμηση του λαθρεμπορίου.
 
Πηγή Express

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης