Στις 10 ημέρες λειτουργίας του ΓΕΜΗ ιδρύθηκαν 49 επιχειρήσεις

Οικονομικές Ειδήσεις

20 Απρίλιος 2011
ΣΥΝΟΛΙΚΑ 49 επιχειρήσεις ιδρύθηκαν μέσω της Υπηρεσίας Μιας Στάσης από τις 4 έως τις 15 Απριλίου. Αναλυτικά, σύμφωνα με τα στοιχεία του Yπουργείου Ανάπτυξης, σε όλη την Ελλάδα ιδρύθηκαν 34 Ο.Ε., 13 Ε.Ε., 1 ΕΠΕ και 1 Α.Ε. Επιπλέον, για την ίδια περίοδο έχουν γίνει 305 εγγραφές νέων επιχειρήσεων στο ΓΕΜΗ (257 εκ των οποίων είναι ατομικές επιχειρήσεις). Taxheaven.gr

Εξάλλου, σύμφωνα με στοιχεία του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης, οι επιχειρήσεις που κατέθεσαν αίτηση εγγραφής στις υπηρεσίες μιας στάσης στα επιμελητήρια όλης της χώρας μέχρι το Σάββατο ήταν 200. Ο πρόεδρος του ΒΕΘ Παναγιώτης Παπαδόπουλος ανακοίνωσε χθες ότι το επιμελητήριο ολοκλήρωσε την πρώτη εγγραφή μιας ομόρρυθμης εταιρίας, της Μητσιόπουλος - Τσιάκας Ο.Ε., στο νέο σύστημα, η οποία δραστηριοποιείται στην παραγωγή ενέργειας.

Το κόστος ίδρυσης επιχείρησης, όπως είπε, μέσω της νέας υπηρεσίας εμφανίζεται αισθητά μειωμένο και διαμορφώνεται στα 200 ευρώ το πολύ. Στην περίπτωση της προαναφερθείσας εταιρίας το κόστος καταχώρησης στο ΓΕΜΗ διαμορφώθηκε στα 10 ευρώ, ο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου ανήλθε σε 60 ευρώ, το δικαίωμα εγγραφής στα 15 ευρώ και η προεγγραφή στο επιμελητήριο στα 50 ευρώ με το συνολικό ποσό να διαμορφώνεται στα 135 ευρώ. Oπως ανέφερε, στο Eπιμελητήριο Κοζάνης πραγματοποιήθηκε εγγραφή μέσα σε 4 ώρες και θα χρειαζόταν αντίστοιχος χρόνος στην εγγραφή που διεκπεραίωσε το ΒΕΘ, αν ο ενδιαφερόμενος δεν ήταν πολιτικός μηχανικός, αφού χρειαζόταν ασφαλιστική ενημερότητα από το ΤΣΜΕΔΕ, διαδικασία που απαιτεί δύο ημέρες. Μέχρι πρότινος, τόνισε, απαιτούνταν περίπου 20 ημέρες.
Τέλος, ο κ. Παπαδόπουλος, αναφερόμενος στην κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου στη ΔΕΘ, χαρακτήρισε την κατάσταση «αρρωστημένη». Oπως τόνισε, αν δεν προχωρήσει η μετεγκατάσταση, κάποιος ιδιωτικός φορέας θα αδράξει την ευκαιρία και θα προχωρήσει στη δημιουργία εκθεσιακού - επιχειρηματικού - συνεδριακού κέντρου εκτός πόλης, προξενώντας σημαντικό πλήγμα στη ΔΕΘ. Ανέφερε δε ότι το ΒΕΘ τάσσεται υπέρ της μετεγκατάστασης στη Σίνδο.

Πηγή: Express.gr