Αποτελέσματα live αναζήτησης

Οι 10 ρηξικέλευθες αλλαγές που αγγίζουν την τσέπη μας σύμφωνα με το νέο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο δημοσιονομικής στρατηγικής.

18 Απρίλιου 2011
  • Ριζικές αλλαγές στις καθημερινές συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο αποκαλύπτει η δεύτερη ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής.
Οι 10 ρηξικέλευθες αλλαγές που αγγίζουν την τσέπη μας

Ριζικές αλλαγές στις καθημερινές συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο αποκαλύπτει η δεύτερη ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής.

Ριζικές αλλαγές στις καθημερινές συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο αποκαλύπτει η δεύτερη ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής, καθώς πέραν των δημοσιονομικών μέτρων, περιλαμβάνεται σειρά καινοτομιών στη λειτουργία του κράτους, από τις εφορίες και τους δήμους έως τα αστυνομικά τμήματα και τα νοσοκομεία.

Μία πραγματικά ρηξικέλευθη αλλαγή στις καθημερινές συναλλαγές του πολίτη με το Δημόσιο αποκαλύπτει η δεύτερη ανάγνωση του μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την περασμένη Παρασκευή. Πέραν των αυτών καθαυτών των μέτρων με το δημοσιονομικό όφελος που η εφαρμογή τους συνεπάγεται, στο πρόγραμμα περιλαμβάνεται μία σειρά από ριζικές αλλαγές στον τρόπο λειτουργίας του κράτους, ξεκινώντας από τις εφορίες και τους δήμους και φτάνοντας μέχρι τα αστυνομικά τμήματα και τα νοσοκομεία.

Εάν πραγματικά εφαρμοστούν αυτές, η χώρα θα πλησιάσει σε μεγάλο βαθμό τα ευρωπαϊκά δεδομένα, καθώς εισφορές και φόροι θα αντιμετωπίζονται κατά τρόπο ενιαίο, η δημοτική ενημερότητα θα καθίσταται απαραίτητη για κάθε συναλλαγή με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το Δημόσιο θα παρέχει άδειες άνευ αποδοχών στους υπαλλήλους για εργασία στον ιδιωτικό τομέα, τα νοσήλια θα υπολογίζονται ανάλογα με το περιστατικό και πολλά αστυνομικά τμήματα, εφορίες και πανεπιστήμια θα συγχωνευτούν. Κοντά σε αυτά, η διασύνδεση των κοινωνικών επιδομάτων, των παροχών και των φοροαπαλλαγών .

με το ύψος του εισοδήματος θα συμβάλει στο να απολαμβάνουν το μέτρο αυτοί που πραγματικά το έχουν ανάγκη.

Η εφημερίδα το κέρδος κωδικοποιεί παρακάτω τις επερχόμενες αυτές αλλαγές, σύμφωνα με πληροφορίες, αλλά και με όσα κρύβονται πίσω από το γενικόλογο μεσοπρόθεσμο πλαίσιο πριν αυτό εξειδικευτεί. Αναλυτικότερα:

- Δημοτική ενημερότητα: Θεσπίζεται δημοτική ενημερότητα, η οποία μαζί με την ασφαλιστική και τη φορολογική ενημερότητα θα είναι απαραίτητη για κάθε πολίτη. Ετσι, εάν κάποιος έχει χρέη στον Δήμο, τότε αυτός δεν θα του παρέχει ενημερότητα με αποτέλεσμα να μην μπορεί να συναλλάσσεται με το Δημόσιο αλλά και με τον ιδιωτικό τομέα. Σημειώνεται ότι η θεσμοθέτηση της δημοτικής φορολογικής ενημερότητας αποτελεί πάγιο αίτημα της ΚΕΔΚΕ στο πλαίσιο αύξησης των εσόδων της. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα χρέη προς τους δήμους, που αφορούν κλήσεις, δημοτικά και ανταποδοτικά τέλη, ανέρχονται σε αρκετά εκατομμύρια ευρώ, ενώ οι δημοτικές εταιρείες ύδρευσης «φεσώνονται» από τους δημότες τους ή εξοφλούνται με καθυστέρηση ακόμη και τριών ετών.

- Φοροαπαλλαγές: Τη σύνδεση των φοροαπαλλαγών, των κοινωνικών παροχών και των επιδομάτων με το εισόδημα προωθεί η κυβέρνηση, παράλληλα με την κατάργηση πολλών από αυτών. Οι φοροαπαλλαγές που ισχύουν σήμερα ξεπερνούν συνολικά τις 900, έχουν να κάνουν με πολλές κατηγορίες φορολογουμένων, λειτουργούν οριζόντια και βεβαίως ουδόλως σχετίζονται με το ύψος του εισοδήματος. Καλύπτουν δε ένα ευρύτατο φάσμα, ξεκινώντας από εκπτώσεις για δαπάνες τόκων στεγαστικών δανείων, αμοιβές γιατρών και δικηγόρων, ασφάλιστρα ζωής και φθάνουν μέχρι και τις καταναλωτικές δαπάνες. Το συνολικό τους κόστος είναι ιδιαίτερα αλμυρό, καθώς προσεγγίζει τα 5 δισ. ευρώ. Το εισοδηματικό όριο πάνω από το οποίο θα κοπούν οι φοροαπαλλαγές θα οριστεί γύρω από τα 60.000 -70.000 ευρώ, ενώ σε αυτό θα προσμετρώνται και περιουσιακά στοιχεία.

- Επιδόματα: Με ανάλογα εισοδηματικά κριτήρια θα χορηγούνται τα πάσης φύσεως επιδόματα (ανεργίας, προνοιακά, οικογενειακά, ΕΚΑΣ, στεγαστικά δάνεια ΟΕΚ, επιδότηση ενοικίου, προγράμματα κοινωνικού τουρισμού κ.λπ.), με στόχο να χορηγούνται σε εκείνους που τα έχουν πραγματικά ανάγκη. Ηδη το υπουργείο Εργασίας έχει ξεκινήσει την απογραφή των επιδομάτων με τη σχετική μελέτη να αναμένεται έως τον Ιούνιο.

Η χορήγηση θα γίνεται µε βάση το ύψος του συνολικού ατομικού αλλά και οικογενειακού εισοδήματος και της περιουσιακής κατάστασης, με το όριο να κυμαίνεται όπως και στις φοροαπαλλαγές περί τις 60.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι θα λαμβάνεται υπόψη το εισόδημα από όλες τις πηγές (εργασία, ακίνητα, μερίσματα, κ.ά.) καθώς και τα περιουσιακά στοιχεία και αν κάποιος υπερβαίνει το προκαθορισμένο όριο θα χάνει το επίδομα. Σημειώνεται ότι σήμερα τα κοινωνικά και προνοιακά επιδόματα υπερβαίνουν τα 6 δισ. ευρώ τον χρόνο. Υπάρχουν για παράδειγμα άνθρωποι που έπαιρναν ΕΚΑΣ έχοντας εισόδημα 50.000, 100.000 και σε ακραίες περιπτώσεις 400.000 ευρώ τον χρόνο! Υπάρχουν παράλληλα άνθρωποι που εργάζονται και παίρνουν ταυτόχρονα επίδομα ανεργίας.

- Καταργήσεις φορέων: Μετά τον «Καλλικράτη» στους δήμους και την κατάργηση των σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση αστυνομικών τμημάτων, εφοριών, νοσοκομείων, ΑΕΙ και ΤΕΙ. Είναι γεγονός ότι αρκετές μονάδες από τους παραπάνω φορείς δεν εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο συστάθηκαν, ενώ ταυτόχρονα είναι σημαντικά ζημιογόνες.

Στις σκέψεις της κυβέρνησης είναι η διατήρηση ενός νομαρχιακού νοσοκομείου κατά νομό, με παράλληλη διατήρηση των Κέντρων Υγείας και κατάργηση των υπόλοιπων νοσοκομείων του νομού, κατάργηση περισσοτέρων από 100 εφοριών και τελωνείων αλλά και δεκάδων ΤΕΙ. Η τακτοποίηση των φορολογικών υποχρεώσεων θα γίνεται στα πρότυπα των ΚΕΠ, οι έλεγχοι θα καθορίζονται με αντικειμενικά κριτήρια και θα διενεργούνται με φορητούς υπολογιστές μακριά από τις έδρες των επιχειρήσεων.


- Εκπτώσεις στις ασφαλιστικές εισφορές: Προωθείται η παροχή έκπτωσης στις επιχειρήσεις που προεξοφλούν τις ασφαλιστικές τους εισφορές ή είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους. Το μέτρο εντάσσεται στο πλαίσιο ενίσχυσης της ρευστότητας, ειδικά για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν αυξημένο πρόβλημα εξαιτίας της ύφεσης. Οσες μάλιστα είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών θα απαλλάσσονται από τις αυξήσεις των εισφορών για μία τριετία.

Σημειώνεται ότι μόνον στον ΟΑΕΕ από τους 832.000 ασφαλισμένους οι 300.000 εμφανίζουν οφειλές τουλάχιστον για μία πενταετία. Εκπτωτική ανάσα θα δώσει και η κάρτα εργασίας µε την οποία θα απεικονίζεται ηλεκτρονικά η ώρα προσέλευσης και αποχώρησης του εργαζομένου, καθώς και το ωράριο εργασίας που προβλέπεται να καθιερωθεί καθιερώνεται από 1/7/2011. Οι επιχειρήσεις που θα εγκαταστήσουν το σύστημα αυτό στους χώρους εργασίας τους και θα καταβάλλουν εμπροθέσμως τις ασφαλιστικές εισφορές, καθώς και στους εργαζομένους των επιχειρήσεων αυτών, θα απολαμβάνουν έκπτωση 10% επί των αντίστοιχων ασφαλιστικών εισφορών.


- Νοσήλια ανάλογα με τα περιστατικά: Στην υιοθέτηση των ιατρικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων (τα λεγόμενα DRG's, Diagnosis Related Groups) ανά θεραπευτικές κατηγορίες ποντάρει η κυβέρνηση προκειμένου αφενός να εξορθολογήσει τις τεράστιες υγειονομικές δαπάνες και αφετέρου να δώσει λύση στα χρέη των νοσοκομείων προς τις επιχειρήσεις. Ηδη η ηγεσία του υπουργείου Υγείας έχει καταθέσει προς το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας (ΚΕΣΥ) πρόταση που περιλαμβάνει 700 θεραπευτικές κατηγορίες για κοστολόγηση, οι οποίες θα αφορούν την παροχή υπηρεσιών υγείας και τις πληρωμές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα νοσοκομεία.

Με αυτό τον τρόπο τα τιμολόγια των νοσοκομείων θα τιμολογούνται εφεξής ανά περιστατικό και ασθενή και η κυβέρνηση εκτιμά ότι θα υπάρξει σημαντική εξοικονόμηση πόρων. Μέχρι σήμερα η τιμολόγηση των νοσηλίων ήταν ανοικτή (που σημαίνει ξεχωριστή τιμολόγηση κλίνης, φαρμάκου κ.λπ.) και αυτό, εκτός από μεγάλη οικονομική επιβάρυνση είχε και σοβαρή γραφειοκρατία. Το θέμα των DRG's θα εξετασθεί στις αρχές Μαΐου στο ΚΕΣΥ, στη συνέχεια θα εκδοθεί κοινή υπουργική απόφαση και το νέο καθεστώς των κλειστών νοσηλίων θα ισχύσει από την 1η Ιουλίου 2011.


- Αδειες άνευ αποδοχών στο Δημόσιο και μερική απασχόληση: Στη δυνατότητα να δικαιούνται οι δημόσιοι υπάλληλοι άδειες άνευ αποδοχών και παράλληλα να μπορούν να απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα κατατείνει η κυβέρνηση. Ενα μάλιστα από τα σενάρια θέλει εάν ο αριθμός των υπαλλήλων που βγαίνουν ετησίως στη σύνταξη δεν είναι αντίστοιχος µε τον στόχο, τότε να δίνονται κίνητρα στους δημοσίους υπαλλήλους να αποχωρούν προσωρινά από τη θέση τους έχοντας ωστόσο διασφαλισμένη τη δυνατότητα επιστροφής τους.

Εξετάζεται επίσης η δυνατότητα μερικής απασχόλησης στον δημόσιο τομέα, κάτι που σημαίνει ότι µία μητέρα ανήλικων παιδιών θα έχει τη δυνατότητα να εργάζεται μερικές μόνο ημέρες την εβδομάδα με αντίστοιχη προσαρμογή του μισθού της. Το μέτρο δεν αποκλείεται να εφαρμοσθεί μόνο για τους νεοπροσληφθέντες.


Πηγή Κέρδος -  Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης