Ανοιξε ο δρόμος μονιμοποίησης για χιλιάδες συμβασιούχους

Εργατικά - Ασφαλιστικά

15 Απρίλιος 2011
Δικαιώθηκαν από την Ολομέλεια του Αρείου Πάγου συμβασιούχοι του ΟΠΑΠ παρά τις αντίθετες εισηγήσεις και εισαγγελικές προτάσεις, σε χθεσινή «κεκλεισμένων των θυρών» συνεδρίαση του ανωτάτου δικαστηρίου. Taxheaven.gr

Ετσι παραμένουν «ζωντανές» οι ελπίδες μονιμοποίησης για χιλιάδες συμβασιούχους που εργάζονταν πριν από το 2001 και διεκδικούν τη μονιμοποίησή τους (χωρίς να αποκλείεται και περαιτέρω επέκτασή της μέχρι το 2004) ενώ οι μέχρι τώρα εκτιμήσεις ήταν απολύτως αρνητικές και προεξοφλούσαν το οριστικό τέλος των σχετικών διεκδικήσεων.

Προοπτική

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου άφησε χθες ανοικτή την προοπτική μονιμοποίησης των παλαιότερων συμβασιούχων, επιτρέποντας να γίνουν δεκτές αγωγές που εκκρεμούσαν πριν από τη συνταγματική απαγόρευση μονιμοποίησης, η οποία θεσπίστηκε με την αναθεώρηση του Συντάγματος τον Απρίλιο του 2001. Ανοικτό παραμένει να κριθεί στο άμεσο μέλλον και η τύχη συμβασιούχων επόμενης «γενιάς» μέχρι το 2004, όταν εκδόθηκε το διάταγμα Παυλόπουλου (164/04) αφού κρίθηκε (από ΣτΕ και Αρειο Πάγο) ότι είναι συνταγματικά ανεκτό και μπορούσε να οδηγήσει σε μία τελευταία φάση μονιμοποιήσεων από την πολιτεία. Υπήρξαν μάλιστα δικαστές που υποστήριξαν στη χθεσινή Ολομέλεια του Αρείου Πάγου ακόμα πιο «προχωρημένες» απόψεις, δηλαδή ότι η συνταγματική απαγόρευση μονιμοποιήσεων απευθύνεται στην κυβέρνηση και τη Βουλή για να μην ψηφίζει πλέον νόμους μαζικών μονιμοποιήσεων, αλλά η απαγόρευση δεν εμποδίζει τα δικαστήρια να κρίνουν ελεύθερα σε ποιες περιπτώσεις υποκρύπτεται η κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών και να διατάζουν τη μονιμοποίηση διά της δικαστικής οδού, για να αποφεύγονται οι καταστρατηγήσεις εργασιακών δικαιωμάτων. Αν η άποψη αυτή υιοθετηθεί στο άμεσο μέλλον (εκκρεμούν και άλλες νεότερες αγωγές) θα μπορούσε να οδηγήσει σε δικαίωση ακόμα και συμβασιούχων νεότερης γενιάς. Οι πληροφορίες για τη δικαστική δικαίωση συμβασιούχων καθαριστριών του ΟΠΑΠ προκάλεσε κύματα ενθουσιασμού στους χιλιάδες συμβασιούχους που συγκεντρώθηκαν χθες έξω από τον Αρειο Πάγο, κάποιοι άνοιξαν μέχρι και σαμπάνιες, ενώ ακολούθησαν έξαλλοι πανηγυρισμοί.

Στροφή

Η απόφαση του Αρείου Πάγου (με ψήφους 26-19) ξεπέρασε ουσιαστικά αγκυλώσεις της περιβόητης «τηλεφωνικής διάσκεψης» του 2007 που είχε βάλει «ταφόπλακα» στις ελπίδες των συμβασιούχων με στροφή 180 μοιρών μέσα σε λίγους μήνες. Παράλληλα η πλειοψηφία δεν υιοθέτησε την εισήγηση του αρεοπαγίτη Αν. Δουλγεράκη και την πρόταση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ιω. Τέντε που ζήτησαν την απόρριψη της αγωγής των συμβασιούχων θεωρώντας ότι μετά το Σύνταγμα του 2001 είναι αδύνατη οποιαδήποτε μονιμοποίηση, ακόμα και αν στην πραγματικότητα καλύπτονται πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου δικαιώνοντας συμβασιούχους του ΟΠΑΠ, έβαλε «φρένο» και στο απίστευτο καθεστώς των εργαζομένων επί χρόνια με χιλιάδες συμβάσεις διάρκειας μιας μόνο ημέρας, που ανανεώνονταν διαρκώς.

«Το κράτος έχει συγκεκριμένες λειτουργίες και εννοείται ότι θα πρέπει να συμμορφώνεται με τις δικαστικές αποφάσεις», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιώργος Πεταλωτής. «Όμως όλες τις αποφάσεις και τη συγκεκριμένη απόφαση θα πρέπει να τη δούμε με τη σοβαρότητα που ενέχει το περιεχόμενο μιας δικαστικής απόφασης, να μην κάνουμε γενικεύσεις που πολλές φορές δημιουργούν και άλλες εντυπώσεις σε όσους ενδιαφέρονται», συμπλήρωσε. Για δικαίωση των συμβασιούχων και ιστορική απόφαση, έκανε λόγο η ΓΣΕΕ, ενώ ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ, Σπ. Παπασπύρου, τόνισε ότι «η εξέλιξη στον Άρειο Πάγο δημιουργεί μια νέα φάση που δεν επιτρέπει σε κανέναν και πρώτα απ' όλα στην κυβέρνηση να μην αναζητήσει άμεση πολιτική λύση».

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόφαση «πιάνει» πολλούς από τους συμβασιούχους του δήμου Αθηναίων που έχουν καταλάβει επί ημέρες το δημαρχείο. Σε συνεδρίασή τους τόνισαν ότι σήμερα θα αποφασίσουν, μάλλον να αποχωρήσουν, καθώς θεωρούν ότι δικαιώθηκαν.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE