Αποτελέσματα live αναζήτησης

Αυξήθηκαν στο 1,25% τα επιτόκια της ΕΚΤ - Ακριβαίνουν τα δάνεια

8 Απρίλιου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 1 λεπτά
Σε αύξηση του επιτοκίου των πράξεων κύριας αναχρηματοδότησης κατά 25 μονάδες βάσης στο 1,25% προχώρησε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σηματοδοτώντας την εγκατάλειψη της εξαιρετικά χαλαρής νομισματικής πολιτικής που ακολούθησε το ξέσπασμα της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Με την κίνηση αυτή γίνεται πλέον μεγαλύτερο το βάρος για χώρες όπως η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία που εφαρμόζουν ήδη αυστηρά προγράμματα λιτότητας για τον περιορισμό του ελλείμματος και του χρέους τους, σημειώνουν οι αναλυτές. Η αύξηση του κόστους δανεισμού θα πλήξει ιδιαίτερα τις επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά, δυσχεραίνοντας ταυτόχρονα τις προσπάθειες των χωρών αυτών να πετύχουν την επιστροφή τους σε ικανοποιητικούς ρυθμούς ανάπτυξης.

Πρόκειται για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων σε διάστημα τριών ετών, ενώ οι αναλυτές εκτιμούν ότι η ΕΚΤ θα αυξήσει τα επιτόκια της κατά τουλάχιστον δύο ή τρεις φορές το 2011.

Η άνοδος του επιτοκίου του ευρώ αποκτά ακόμα μεγαλύτερη σημασία μετά την απόφαση της Πορτογαλίας να προσφύγει στον μηχανισμό στήριξης της Ε.Ε. υποκύπτοντας στις ασφυκτικές πιέσεις των αγορών.

Ο κίνδυνος είναι τα υψηλότερα κόστη χρηματοδότησης και η νέα ενίσχυση του ευρώ – το ενιαίο νόμισμα ήδη γνωρίζει άνοδο 7% έναντι του δολαρίου αυτό το έτος και σημείωσε νέο υψηλό 14 μηνών ξεπερνώντας τα 1,43 δολ.- να επιτείνουν την ευρωπαϊκή κρίση χρέους, σημειώνουν αναλυτές που βλέπουν με σκεπτικισμό την απόφαση της ΕΚΤ για ομαλοποίηση της πολιτικής της.




Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης