Αποτελέσματα live αναζήτησης

Η Πορτογαλία στο Μηχανισμό Στήριξης

7 Απρίλιος 2011
  • Στο μηχανισμό στήριξης προσέφυγε τελικά η Πορτογαλία αδυνατώντας να αντισταθεί στην πίεση των αγορών.
Θα υποβάλουμε στην Κομισιόν αίτημα για οικονομική στήριξη, ανακοίνωσε ο Πορτογάλος πρωθυπουργός Ζοζέ Σόκρατες σε διάγγελμά του στον πορτογαλικό λαό, καθιστώντας έτσι τη χώρα το τρίτο μέλος της Ευρωζώνης που ζητά τη βοήθεια των εταίρων της. Σταγόνα που «ξεχείλισε» το ποτήρι ήταν τα «απαγορευτικά» επιτόκια της δημοπρασίας της Τετάρτης.

Για υπεύθυνη κίνηση μίλησε ο Όλι Ρεν ενώ ο Μπαρόζο διαβεβαίωσε ότι η Κομισιόν θα εξετάσει το συντομότερο δυνατόν το αίτημα.

Την ανάγκη να προσφύγει η Πορτογαλία στον ευρωπαϊκό μηχανισμό στήριξης είχε αναγνωρίσει νωρίτερα και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας σε άρθρο του.

O υπουργός Οικονομικών Φερνάντο Τεσέιρα ντος Σάντος, στο άρθρο του στην πορτογαλική Jornal de Noticias, σημείωνε πάντως πως, στην παρούσα φάση, μία απόφαση προσφυγής θα χρειαζόταν «τη συμμετοχή και τη δέσμευση συγχρόνως πολλών πολιτικών δυνάμεων και πολιτικών θεσμών».

«Εκτιμώ ότι είναι αναγκαίο να καταφύγουμε στους ευρωπαϊκούς μηχανισμούς που είναι διαθέσιμοι» γράφει ξεκάθαρα ο υπουργός, λέγοντας πως αυτό το επιβάλει το υψηλό χρέος της χώρας και η δυσκολία άντλησης κεφαλαίων στις αγορές.

Η Λισαβόνα, υποστηρίζει, «σπρώχτηκε με ανεύθυνο τρόπο προς μία δύσκολη κατάσταση στις αγορές», επιρρίπτοντας εμμέσως πλην σαφώς ευθύνες στα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα για την καταψήφιση των νέων μέτρων λιτότητας και την πολιτική κρίση.

Ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Όλι Ρεν να χαρακτήρισε την προσφυγή «βήμα υπευθυνότητας για την εξασφάλιση της οικονομικής σταθερότητας στη χώρα και στην Ευρωζώνη».

Το ποσό της βοήθειας θα καθοριστεί σύντομα, ανέφερε επίσης ο Όλι Ρεν. Υπενθυμίζεται ότι οι εκτιμήσεις κοστολογούν την πορτογαλική διάσωση γύρω στα 80 δισ. ευρώ.

Στη διαβεβαίωση ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εξετάσει το συντομότερο δυνατό το πορτογαλικό αίτημα προχώρησε ο πρόεδρός της Ζοζέ Μπαρόζο. «Έτοιμο να βοηθήσει» δήλωσε το ΔΝΤ.

Ασφυκτικές για προσφυγή στο μηχανισμό έγιναν οι πιέσεις μετά την καταψήφιση του πακέτου λιτότητας από την αντιπολίτευση και την παραίτηση Σόκρατες: Ο οίκοι αξιολόγησης, ο ένας μετά τον άλλον, υποβάθμισαν την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας οδηγώντας τα κόστος δανεισμού σε δυσβάσταχτο ύψος.

Πάντως, ασαφές παραμένει ακόμη το τι διαδικασία θα πρέπει να ακολουθήσει η Λισαβόνα για οποιοδήποτε αίτημα, δεδομένου ότι η κυβέρνηση μένει μόνο υπηρεσιακά στη θέση της.

Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE

Want to see comments? Unfortunately this feature requires cookies currently not allowed by your settings. You may click here to change them if you wish to use this feature.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης