Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Μαύρη τρύπα» πάνω από 10 δισ. στα ασφαλιστικά ταμεία .

  • Σύμφωνα με το εφιαλτικό σενάριο για την κοινωνική ασφάλιση που παρουσίασε ο Γ. Κουτρουμάνης, κάθε άνοδος της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα, προκαλεί απώλειες ύψους 300 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ που εκτοξεύονται στα 450 εκατ. ευρώ αν προστεθούν και τα επιδόματα. Δεδομένου ότι οι κατά κεφαλήν εισφορές, σε ετήσια βάση, είναι 5.000 ευρώ, η ανεργία της τάξεως των 800.000 ατόμων κοστίζει 4 δισ. ευρώ.

Απώλειες οι οποίες ξεπερνούν τα 10 δισ. ευρώ προκαλούν στα ασφαλιστικά ταμεία η εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή και η παρατεταμένη ύφεση με την αύξηση της ανεργίας και τη συνακόλουθη μείωση των μισθών. Οπως αποκάλυψε χθες στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γ. Κουτρουμάνης:

Κάθε άνοδος της ανεργίας κατά μια ποσοστιαία μονάδα, προκαλεί απώλειες ύψους 300 εκατ. ευρώ στο ΙΚΑ που εκτοξεύονται τα 450 εκατ. ευρώ αν προστεθούν και τα επιδόματα. Με δεδομένο ότι οι εισφορές, σε ετήσια βάση, είναι 5.000 ευρώ, η ανεργία της τάξεως των 800.000 ατόμων κοστίζει 4 δισ. ευρώ.

Για κάθε μονάδα που μειώνονται οι αποδοχές προκύπτουν απώλειες περίπου 115 εκατ. κάθε χρόνο. Ο Γ. Κουτρουμάνης επισήμανε, σε δραματικό τόνο ότι αν η φετινή μείωση των αποδοχών κινηθεί στο 6% κατά μέσο όρο, τότε συνολικά το ΙΚΑ, εντός του 2011, θα χάσει 700 εκατ. ευρώ από εισφορές.

Η εισφοροδιαφυγή παραμένει στο 25% (περίπου 1.250.000 ανασφάλιστοι) και θα ληφθούν μέτρα ώστε να μειωθεί στο 12% έως το 2015.

Μέτρα
Αναφερόμενος στο πρόβλημα της εισφοροδιαφυγής και της απροθυμίας για την καταβολή εισφορών, ο Γ. Κουτρουμάνης είπε ότι οι πρόσφατες ρυθμίσεις στο φορολογικό νομοσχέδιο θα διευκολύνουν όσους χρωστούν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους και, ταυτόχρονα, να αποπληρώσουν το 20% των παλαιών οφειλών οι οποίες, συνολικά, υπολογίζονται σε 5,9 δισ. στο ΙΚΑ και άλλα 3,9 δισ. στον ΟΑΕΕ. Στο ίδιο πλαίσιο, θα καθιερωθεί σε δύο μήνες το «εργόσημο» που θα αφορά συνολικά 250.000 ανασφάλιστους σε οικιακές εργασίες και εργάτες γης καθώς και η κάρτα εργασίας για επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα.

Ο υπουργός διαπίστωσε, πάντως, ότι «η φορολογική συνείδηση στην Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα» και επισήμανε, χτυπώντας προειδοποιητικό καμπανάκι, πως «πρέπει να γίνει αντιληπτό ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να κλείνει κάθε φορά τρύπες». Το Δημόσιο για παράδειγμα, πληρώνει με συνέπεια το μερίδιο που του αναλογεί στον ΟΑΕΕ. Ωστόσο, αν οι ελεύθεροι επαγγελματίες συνεχίσουν να μην πληρώνουν τις εισφορές τους, το ταμείο τους θα έχει πρόβλημα. Το ίδιο συμβαίνει και στον ΟΓΑ και μόλις ένας στους τρεις ασφαλισμένους είναι εντάξει στις υποχρεώσεις του».

Συντάξεις
Ο Γ. Κουτρουμάνης επιχείρησε να διασκεδάσει τις εντυπώσεις που προκάλεσε η φημολογία περί νέων περικοπών, υπογραμμίζοντας ότι η κυβέρνηση «δεν έχει μελετήσει σενάριο μείωσης των δαπανών για την καταβολή συντάξεων την επόμενη πενταετία». Αντιθέτως, σημείωσε πως τα προσεχή χρόνια θα απαιτηθούν πρόσθετες συνταξιοδοτικές δαπάνες ύψους 1,2 δισ. ευρώ, επειδή αναμένεται αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων. Αναφορικά με την προσπάθεια για περιστολή των δαπανών, ο αναπληρωτής υπουργός χαιρέτισε το γεγονός ότι το 2010 από τη μείωση της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης, εξοικονομήθηκε ποσό ύψους 1,77 δισ. ευρώ, ενώ οι διασταυρώσεις των στοιχείων, αποκάλυψαν χιλιάδες περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων, όπως και παράνομων δικαιούχων του ΕΚΑΣ.

Παραδέχθηκε, ωστόσο, ότι η τεχνολογική καθυστέρηση των υπηρεσιακών δομών και η ανυπαρξία μηχανογραφικού συστήματος εμποδίζει τον ακριβή προσδιορισμό του αριθμού όσων εισπράττουν δύο συντάξεις, την ώρα που, όπως ανέφερε, ούτε ο ΑΜΚΑ έχει ολοκληρωθεί, ούτε και επαρκής και ενημερωμένη βάση δεδομένων υπάρχει.

Αποθεματικό
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Σ. Ρομπόλης επισήμανε τις συνέπειες που θα επιφέρει στο σύστημα στις παρυφές του 2020 η μαζική γήρανση του πληθυσμού και υπογράμμισε την ανάγκη δημιουργίας «ισχυρού αποθεματικού» μέσω εισροών που δεν σχετίζονται με τις εισφορές, το κόστος παραγωγής ή το βιοτικό επίπεδο. Παίρνοντας το λόγο, στη Μόνιμη Κοινοβουλευτική Επιτροπή για την παρακολούθηση του Ασφαλιστικού Συστήματος, ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλ. Κικίλιας εκτίμησε ότι από τα περίπου 30 προγράμματα τα οποία υλοποιεί τον τελευταίο χρόνο ο Οργανισμός, «διασώθηκαν» 300.000 θέσεις εργασίας, διασφαλίστηκαν επιπλέον 60.000 θέσεις εργασίας για ανέργους σε επιχειρήσεις και άλλων 55.000 στον τουριστικό τομέα. Να σημειωθεί, ωστόσο, ότι η διατήρηση των θέσεων αυτών έγινε με υψηλό κόστος για το ΙΚΑ αφού δεν καταβλήθηκαν οι αναλογούσες ασφαλιστικές εισφορές (η επιδότηση των θέσεων γίνεται με συμψηφισμό του αλληλόχρεου λογαριασμού του ΙΚΑ και του ΟΑΕΔ).

Μέτρα σωτηρίας
Τα μέτρα για την αύξηση των εσόδων που προανήγγειλε ο Γ. Κουτρουμάνης:

Μείωση της εισφοροδιαφυγής (με ελέγχους και ηλεκτρονικές διασταυρώσεις) από το 25% στο 12% έως το 2015.

Καθιέρωση του εργόσημου για 250.000 περιστασιακά απασχολούμενους.

Εφαρμογή της ηλεκτρονικής κάρτας εργασίας σε επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα.

Διευκόλυνση για την αποπληρωμή των οφειλών για όσους καταβάλλουν ανελλιπώς τις τρέχουσες εισφορές από την 1/1/2011.

ΟΑΕΕ: Επιπλέον έσοδα
Eπιπλέον έσοδα 48,4 εκατ. ευρώ από εισφορές εισέπραξε -παρά την κρίση, υπό την απειλή μηνύσεων και κατασχέσεων και ενόψει της υπαγωγής σε ρύθμιση των οφειλών- ο OAEE στο πρώτο τρίμηνο του 2011 σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2010.

Η ετήσια απώλεια εσόδων για τα Ταμεία

  • 4 δισ. ευρώ «χάνονται» από την ανεργία και τη μη ασφάλιση 800.000 ανέργων.
  • Τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ κοστίζει η ανασφάλιστη εργασία 1.250.000 ατόμων (το 25% του εργατικού δυναμικού).
  • Κάθε αύξηση της ανεργίας κατά μία ποσοστιαία μονάδα προκαλεί απώλειες 300 εκατ. στο ΙΚΑ.
  • 700 εκατ. ευρώ λιγότερα έσοδα από εισφορές φέρνει στα Ταμεία η μείωση κατά 6% των μισθών.
  • Για κάθε μονάδα που μειώνονται οι αποδοχές προκύπτουν απώλειες περίπου 115 εκατ. κάθε χρόνο.
Πηγή Ημερησία

Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης