Αποτελέσματα live αναζήτησης

Δεν υπάρχει σκέψη μείωσης των συντάξεων την επόμενη πενταετία

Δεν έχει μελετηθεί σενάριο μείωσης δαπανών για την καταβολή συντάξεων, για την επόμενη πενταετία, διαβεβαίωσε ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας Γιώργος Κουτρουμάνης, ενημερώνοντας την κοινοβουλευτική επιτροπή παρακολούθησης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης.

Αντιθέτως, είπε ο υπουργός αναμένεται να αυξηθούν μέσα στην επόμενη τετραετία οι δαπάνες συντάξεως κατά 1,2 δις ευρώ, όχι από αύξηση των συντάξεων, αλλά από την αύξηση του αριθμού των συνταξιούχων.

Προέβλεψε μάλιστα ότι θα είναι αυξημένες εφέτος οι αιτήσεις συνταξιοδότησης, με υπολογισμένο πάντως το αυξημένο αυτό κόστος, όπως υπογράμμισε.

Ο υπουργός σημείωσε ότι η κατάσταση με τη συνεχιζόμενη ύφεση, την αύξηση της ανεργίας και τη μείωση μισθών αποβαίνει σε βάρος των ταμείων Κάθε ποσοστιαία μονάδα αύξησης της ανεργίας αυξάνει την απώλεια κατά 300 εκ ευρώ για το ΙΚΑ, ή 450εκ ευρώ με τα επιδόματα, ενώ μία μονάδα μείωσης των αποδοχών, σημαίνει απώλεια για το ΙΚΑ περίπου 115 εκ ευρώ το χρόνο, κάτι που σημαίνει ότι τυχόν μείωση (αν επέλθει )κατά μέσο όρο κατά 6%, θα επιφέρει πτώση των εσόδων στο ΙΚΑ από εισφορές κατά 700 εκ ευρώ μέσα στο 2011.

Ενισχυτική την κατάστασης που υπάρχει στον τομέα της αντιμετώπισης της εισφοροδιαφυγής και εισφοροαποφυγής χαρακτήρισε ο υπουργός τη διάταξη στο τελευταίο φορολογικό νομοσχέδιο που ελαφρύνει την εργοδοτική πλευρά με την καταβολή από εδώ και πέρα των εισφορών και την πληρωμή τμηματικά του 20% έναντι των παλαιών οφειλών (5,9 δις για το ΙΚΑ, 3,9 δις για τον ΟΑΕΕ)

Στην κατεύθυνση περαιτέρω εξασφάλισης εσόδων είναι η καταπολέμηση της ανασφάλιστης εργασίας που κυμαίνεται σήμερα στο 25%, με στόχο να μειωθεί στην ερχόμενη τετραετία στο 12%, όταν μόνον τον τελευταίο χρόνο η μείωση αυτή είναι της τάξης των τριών ποσοστιαίων μονάδων.

Αλλά μέτρα στον τομέα αυτό, ανέφερε ο κ. Κουτρουμάνης είναι η κάρτα εργασίας για επιχειρήσεις με υψηλή παραβατικότητα, μέτρο που θα επιφέρει μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τις επιχειρήσεις κατά 10%, καθώς και η εισαγωγή του "εργόσημου" σε δύο μήνες το οποίο θα αφορά 250.000 ανασφάλιστους, κυρίως οικόσιτο προσωπικό και εργάτες γης.

Στο σκέλος των δαπανών, υπουργός υπογράμμισε την εξοικονόμηση 1,77 δις ευρώ το 2010 από τον περιορισμό της ιατροφαρμακευτικής δαπάνης.

Ο κ Κουτρουμάνης είπε ακόμη ότι από τις διασταυρώσεις προέκυψαν χιλιάδες περιπτώσεις διπλοσυνταξιούχων, αλλά και παράνομων δικαιούχων ΕΚΑΣ, προσδιόρισε όμως ότι η παρανομία έγκειται είτε στη μη δήλωση της δεύτερης σύνταξης, είτε στην παράνομη είσπραξη ταυτόχρονα σύνταξης εξ ιδίων καταβολών, αλλά και από παραχώρηση (π.χ. χηρεία)

Όμως είναι αδύνατο, ομολόγησε ο υπουργός, να προσδιοριστεί ο ακριβής αριθμός των διπλοσυνταξιούχων που εντοπίσθηκαν από τις διασταυρώσεις, καθώς δεν υπάρχει μηχανογραφικό σύστημα, άρα και βάση δεδομένων, ενώ η τεχνολογία ξεπερνά ακόμη και τα εγκατεστημένα συστήματα

"Ούτε ο ΑΜΚΑ έχει ολοκληρωθεί, ούτε βάση δεδομένων υπάρχει, ενώ υπάρχουν χειρόγραφα αρχεία, χωρίς να είναι βέβαιο ότι έχουν καταγραφεί όλα τα στοιχεία ή οι μεταβολές",ειπε χαρακτηριστικά

Ο κ. Κουτρουμάνης στάθηκε στο θέμα της ασφαλιστικής συνείδησης, κρίνοντας ότι βρίσκεται σε πολύ χαμηλά επίπεδα, για να στηριχθεί το ασφαλιστικό σύστημα, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι το Δημόσιο καταβάλει με απόλυτη συνέπεια τις υποχρεωτικές εισφορές του στον ΟΑΕΕ, όπως και στον ΟΓΑ, κι όμως ειδικά για τον τελευταίο, μόλις ο ένας στους τρεις ασφαλισμένους πληρώνει τις υποχρεώσεις του.

Ο διοικητής του ΟΑΕΔ Ηλίας Κικίλιας απαντώντας στα ερωτήματα των βουλευτών, υπολόγισε ότι από τα 25-30 προγράμματα που εφαρμόζει εδώ και ένα χρόνο ο οργανισμός, επιτυγχάνεται η διατήρηση περίπου 300.000 θέσεων εργασίας, εξασφάλιση εργασίας 60.000 ανέργων σε διάφορες επιχειρήσεις και άλλων 55.000 στον τουριστικό τομέα με διεύρυνση της τουριστικής περιόδου.

Πρόκειται για αμυντικές πολιτικές που επιφέρουν ανάσχεση της ανεργίας κατά τρεις ποσοστιαίες μονάδες, είπε ο κ. Κικίλιας.

Ο επιστημονικός διευθυντής του Ινστιτούτου Εργασίας ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, καθηγητής Σάββας Ρομπόλης σημείωσε, ότι από τώρα χρειάζεται αφενός διεύρυνση των προοπτικών απασχόλησης, αλλά αφετέρου και αναζήτησης και εξασφάλισης πόρων εκτός του συστήματος εισφορών ή επιρροής του κόστους παραγωγής ή του βιοτικού επιπέδου για την δημιουργία ενός ισχυρού αποθεματικού, με δεδομένο ότι από το 2020 το ασφαλιστικό σύστημα θα έχει να αντιμετωπίσει μία μαζική γήρανση.

Τέλος, η υποδιευθύντρια Μελετών της Τραπέζης Ελλάδος Δάφνη Νικολίτσα μίλησε για τραυματικές επιπτώσεις από την ανεργία των νέων, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι η ενδοεπιχειρησιακή επαγγελματική κατάρτιση στην Ελλάδα είναι στα χαμηλότερα επίπεδα των "27", γεγονός που σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις δεν επιδιώκουν καινοτομία.

Πηγή: www.express.gr


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης