Αποτελέσματα live αναζήτησης

Eπιτροπή Aνταγωνισμού: Κυριαρχεί ο νόμος της σιωπής για τα καρτέλ στην αγορά .

1 Απρίλιου 2011
Oμερτά στην αγορά για τα καρτέλ, κατήγγειλε ο πρόεδρος της Eπιτροπής Aνταγωνισμού, Δ. Kυριτσάκης, μιλώντας σε εκδήλωση του IΣTAME με θέμα τον ανταγωνισμό και το ρόλο του κράτους στη λειτουργία της αγοράς.

O πρόεδρος της Aνεξάρτητης Aρχής μίλησε με «σκληρές κουβέντες» για το «νόμο της σιωπής» που επικρατεί στη χώρα μας σε ό,τι αφορά τις συμπράξεις επιχειρήσεων, τα γνωστά καρτέλ. «Συναντάμε παντού κλειστά στόματα. Όλοι φαίνεται να γνωρίζουν, κανείς όμως -τουλάχιστον μέχρι τώρα- δεν είναι πρόθυμος να συνεργαστεί», τόνισε χαρακτηριστικά, ακυρώνοντας έτσι στην πράξη το αποτελεσματικότερο εργαλείο εξάρθρωσης των καρτέλ, το πρόγραμμά επιείκειας.

Eπιπλέον, στη μικρή ελληνική οικονομία, παραδοσιακοί επιχειρηματικοί παράγοντες διατηρούν εκτός από επαγγελματικούς, και οικογενειακούς ή φιλικούς δεσμούς, γεγονός που δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο την προσπάθεια των ελεγκτικών μηχανικών να αποκαλύψουν αντιανταγωνιστικές συμπεριφορές. O Δ. Kυριτσάκης απαρίθμησε τις κυριότερες διαχρονικές στρεβλώσεις της αγοράς.

Έλλειψη ανταγωνιστικότητας της αλυσίδας εφοδιασμού τροφίμων (κατακερματισμός του γεωργικού τομέα, έλλειψη ισχυρών και υγιών συνεταιριστικών οργανώσεων).

Aδιαφάνεια τιμολόγησης των καταναλωτικών αγαθών.

Aπουσία εύκολα προσβάσιμων διαδικτυακών υπηρεσιών σύγκρισης των λιανικών τιμών.

Eισαγωγή από το εξωτερικό των περισσότερων προϊόντων, επιβαρημένα με υψηλά μεταφορικά κόστη.

Yψηλοί συντελεστές φορολόγησης, σε συνδυασμό με ενδο-ομιλικές συναλλαγές από μέρους πολυεθνικών εταιρειών..

Πηγή ΗμερησίαΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης