Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μείωση καθαρών κερδών 54% για 117 εισηγμένες εταιρείες.

31 Μάρτιου 2011 Σχόλια
Μείωση καθαρών κερδών 54% για 117 εισηγμένες εταιρείες.           
 
Για τρίτη στη σειρά χρήση τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών επλήγησαν από τις πρωτοφανείς συνθήκες ύφεσης που αντιμετωπίζει η ελληνική οικονομία. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που έχουν δημοσιεύσει 117 εισηγμένες εταιρείας και έχει επεξεργαστεί η Πήγασος ΑΧΕΠΕΥ, τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν κατά 54% και διαμορφώθηκαν στα 2,05 δισ. ευρώ. Απομένει η δημοσίευση ισολογισμών άλλων περίπου 140 εταιρειών που ενδεχομένως θα επιβαρύνουν το τελικό αποτέλεσμα αφού ως είθισται την τελευταία ημέρα της διορίας (31 Μαρτίου) επιλέγουν να γνωστοποιήσουν τα μεγέθη τους επιχειρήσεις με ζημιές. Βεβαίως, το δείγμα που έχει ήδη δημοσιεύσει μεγέθη περιλαμβάνει σχεδόν όλους τους μεγάλους ομίλους του Χρηματιστηρίου και η τάση δύσκολα θα μεταβληθεί. Εταιρείες όπως ο ΟΠΑΠ, η ΔΕΗ, η Coca - Cola 3E, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η Εθνική Τράπεζα και η Τράπεζα Κύπρου «ευθύνονται» για το μεγαλύτερο μέρος των κερδών σε απόλυτο νούμερο ενώ εταιρείες κυρίως από τον κλάδο των κατασκευών, των συμμετοχών, των εκδόσεων και του εμπορίου εμφάνισαν αρνητικά αποτελέσματα. Από τις 117 εταιρείες οι 66 ήταν κερδοφόρες και οι 51 ζημιογόνες αλλά μέχρι αύριο όλα δείχουν ότι το τελικό ισοζύγιο θα βαρύνει υπέρ των ζημιογόνων εταιρειών.

Τα λειτουργικά κέρδη (ebitda) του δείγματος υποχώρησαν κατά 7,1% στα 7,62 δισ. ευρώ ενώ οι πωλήσεις ενισχύθηκαν κατά 9,5% στα 55,55 δισ. ευρώ. Το 2007 τα κέρδη των εισηγμένων είχαν ανέλθει στα 11,3 δισ. ευρώ, που αποτελεί και ιστορικό ρεκόρ. Από το 2008 όμως -πρώτη χρονιά της κρίσης- άρχισε και το ψαλίδισμα στις επιδόσεις των εισηγμένων εταιρειών. Το 2008 τα καθαρά κέρδη υποχώρησαν στα 5,7 δισ. ευρώ (-49%), το 2009 με το ζόρι προσέγγισαν τα 4 δισ. ευρώ (-32%) και φέτος η ποσοστιαία πτώση θα ξεπεράσει το 50%.

Εκτός από τη μειωμένη ζήτηση και το αυξημένο κόστος εξυπηρέτησης των υποχρεώσεων, τα κέρδη των εταιρειών έχουν επιβαρυνθεί από την έκτακτη εισφορά αλλά και από άλλες πρωτοβουλίες που ανέλαβαν οι επιχειρηματίες όπως αποζημιώσεις εργαζομένων λόγω απολύσεων, διαγραφή επισφαλών απαιτήσεων, απομείωση αξίας θυγατρικών εταιρειών, απομείωση αξίας αποθεμάτων κ.α. «Σε ένα τέτοιο δυσμενές επιχειρηματικό περιβάλλον είνα ευκαιρία οι επιχειρήσεις να βγάλουν όλους τους σκελετούς από τις ντουλάπες τους» αναφέρουν οι αναλυτές σε μια προσπάθεια να εξηγήσουν τη δραστική μεταβολή της κερδοφορίας. 

Πηγή Express


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης