Αποτελέσματα live αναζήτησης

Προς ακύρωση η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο!

29 Μάρτιου 2011 Σχόλια
  • Η υψηλή διεθνής τιμή του πετρελαίου κάνει την κυβέρνηση να εξετάζει τη μη ενεργοποίηση του εν λόγω μέτρου
Προς ακύρωση η εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο!
Η υψηλή διεθνής τιμή του πετρελαίου κάνει την κυβέρνηση να εξετάζει τη μη ενεργοποίηση του εν λόγω μέτρου

«Παράθυρο» να μην υπάρξει εξίσωση στη φορολογία στο πετρελαίου θέρμανσης και κίνησης από το προσεχές φθινόπωρο άφησε το μεσημέρι της Δευτέρας υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών. Το ίδιο στέλεχος ανέφερε ότι η υψηλή διεθνής τιμή του πετρελαίου κάνει την κυβέρνηση να εξετάζει τη μη ενεργοποίηση του εν λόγω μέτρου.

Εν τω μεταξύ, πληροφορίες αναφέρουν ότι το οικονομικό επιτελείο της κυβένρησης εξετάζει διάφορες εναλλακτικές λύσεις.

Αν ισχύσει το μέτρο το προσεχές φθινόπωρο, σενάριο που πλέον συγκεντρώνει όλο και λιγότερες πιθανότητες, θα είναι πολύ δύσκολο να αποφευχθεί το ενδεχόμενο εκτίναξης της τιμής του πετρελαίου σε δυσθεώρητα ύψη, κάτι που θα πιέσει έτι παιρετέρω τα ήδη πιεσμένα νοικοκυριά.

Παρά ταύτα μια σκέψη που εξετάζει η κυβέρνηση είναι να συνδεθεί ο φόρος με την τιμή του αργού πετρελαίου Βόρειας Θάλασσας (τύπου Μπρεντ). Δηλαδή όσο αυξάνεται η τιμή του πετρελαίου Μπρεντ ο φόρος στα καύσιμα θα υποχωρεί και αντιστρόφως, ώστε να διατηρείται σταθερή η τιμή που θα πληρώνουν τα νοικοκυριά.

Η δεύτερη λύση που μελετά το οικονομικό επιτελείο, και συγκεντρώνει τις περισσότερες πιθανότητες, είναι να ακυρωθεί η εξαγγελθείσα εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο κίνησης και θέρμανσης, δηλαδή το μέτρο να μην ισχύσει καθόλου.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι ενδεχόμενη μη εφαρμογή του μέτρου ενδέχεται να φέρει αναλλακτικές παρεμβάσεις, αφού το υπουργείο υπολόγιζε έσοδα 700 εκατ. ευρώ από την εξίσωση, εκ των οποίων περίπου 200 εκατ. ευρώ θα δίνονταν στις ασθενέστερες οικονομικά τάξεις με τη μορφή επιδόματος θέρμανσης.

Πηγή Το ΒήμαΔημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης