Αποτελέσματα live αναζήτησης

Επιτάχυνση διαδικασιών στις αποκρατικοποιήσεις.

ΑΝΟΙΞΕ ο κύκλος της πρόσληψης συμβούλων για τις αποκρατικοποιήσεις με την πρόσληψη των γραφείων που θα αναλάβουν τα εγχειρήματα για τον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό και την… αξιοποίηση του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων. Στη χθεσινή συνεδρίαση της Διυπουργικής Eπιτροπής Aποκρατικοποιήσεων αποφασίστηκαν τα εξής:

Διεθνής Αερολιμένας «Ελ. Βενιζέλος»: Πρόσληψη ως χρηματοοικονομικών συμβούλων της BNP Paribas και της Εθνικής Τράπεζας και ως νομικού συμβούλου της Δικηγορικής Εταιρίας Μπερνίτσα, με σκοπό την επέκταση της διάρκειας της υφιστάμενης σύμβασης παραχώρησης, καθώς και τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της συμμετοχής του Δημοσίου στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών Α.Ε.

Πρώην αεροδρόμιο Ελληνικού: Πρόσληψη ως χρηματοοικονομικών συμβούλων της Citi Group και της Τράπεζας Πειραιώς, ως ειδικού χρηματοοικονομικού συμβούλου της ΛΑΜΔΑ Χρηματοοικονομικοί Σύμβουλοι, ως νομικού συμβούλου της Δικηγορικής Εταιρίας Ζεμπέρης, Μαρκεζίνης, Λάμπρου και Συνεργάτες και ως τεχνικού συμβούλου της Barcelona Strategical Urban Systems AIE, με σκοπό την αξιοποίηση της έκτασης του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό.

Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων: Πρόσληψη ως χρηματοοικονομικού συμβούλου της Lazard & Co Ltd και ως νομικού συμβούλου της Δικηγορικής Εταιρίας Καλλιμόπουλος, Λουκόπουλος, Χιωτέλλης, με σκοπό τον διαχωρισμό των δραστηριοτήτων του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων καθώς και τη διερεύνηση της δυνατότητας αξιοποίησης της εμπορικής του δραστηριότητας.


Οι επόμενες κινήσεις


Οι υπουργοί που εμπλέκονται στις αποκρατικοποιήσεις αποφάσισαν να προχωρήσουν, μέχρι το τέλος Ιουνίου, οι διαδικασίες πρόσληψης συμβούλων για το σύνολο των δράσεων αναδιαρθρώσεων και αποκρατικοποιήσεων. Για ένα μεγάλο αριθμό δράσεων οι προσλήψεις θα ολοκληρωθούν τις επόμενες εβδομάδες (για παράδειγμα, επέκταση σύμβασης ΟΠΑΠ, συμβάσεις παραχώρησης, περιφερειακά αεροδρόμια, λιμάνια, ΛΑΡΚΟ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, κρατικά λαχεία, υποθαλάσσια αποθήκη φυσικού αερίου).

Σχεδόν το σύνολο των προσλήψεων των συμβούλων για τις δράσεις αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου θα έχει ολοκληρωθεί έως το τέλος του β΄ τριμήνου του 2011 ενώ οι συνολικές αμοιβές τους θα φτάσουν τα 29 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα το Yπουργείο Οικονομικών διευκρίνισε ότι η εταιρία CC&C προσελήφθη για την παροχή υπηρεσιών όσον αφορά στην υποστήριξη του σχεδιασμού του προγράμματος αναδιαρθρώσεων, αποκρατικοποιήσεων και αξιοποίησης περιουσιακών στοιχείων εν γένει. Η διάρκεια της σύμβασης είναι ένα έτος και οι συνολικές ετήσιες μεικτές αποδοχές έχουν οριστεί σε 50.000 ευρώ. Το στέλεχος, το οποίο παρέχει υπηρεσίες, έχει εργαστεί μεταξύ άλλων και στην Παγκόσμια Τράπεζα.

 

Τα ακίνητα του Δημοσίου
 

Μεγάλοι τραπεζικοί οίκοι έχουν αναλάβει –αρχικά– την αξιολόγηση των ακινήτων του Δημοσίου, το ξεκαθάρισμα του ιδιοκτησιακού καθεστώτος και των χωροταξικών όρων και μόλις παραδώσουν τις μελέτες στο Yπουργείο Οικονομικών θα αναλάβουν και τις διαδικασίες για την παραχώρησή τους σε ιδιώτες.

Οι σύμβουλοι θα παρουσιάσουν μία πρώτη καταγραφή τον Ιούνιο του 2011, η οποία και θα επικαιροποιείται κάθε εξάμηνο. Παράλληλα, θα προχωρήσουν και στην προετοιμασία των χρηματοοικονομικών εργαλείων για την καταγραφή των αξιών από την ακίνητη περιουσία.

Το πλαίσιο που προωθείται περιλαμβάνει την καταγραφή των ακινήτων, το πώς η αξία τους θα αυξηθεί ταχύτερα χρονικά (π.χ. δημιουργία ταμείου, στο οποίο θα περιλαμβάνονται ακίνητα) και τον «καθαρισμό» τους (π.χ. καθαροί τίτλοι ιδιοκτησίας, όροι δόμησης, πολεοδομικά, χωροταξικά κ.λπ.).

Στη χθεσινή συνεδρίαση της διυπουργικής επιτροπής αποφασίστηκε η επιτάχυνση συγκεκριμένων θεσμικών παρεμβάσεων που αφορούν στη δημιουργία Γενικής Γραμματείας Δημόσιας Περιουσίας, στην υιοθέτηση του θεσμού της «επιφανείας», στην προώθηση του νομοθετικού πλαισίου για την τουριστική κατοικία και στον χωροταξικό σχεδιασμό όσον αφορά τα ακίνητα του Δημοσίου.

 Το χρονοδιάγραμμα των εκποιήσεων


Οι κρίσιμες αποφάσεις που ίσως χρειαστεί να ληφθούν και σε επίπεδο πρωθυπουργού για την πώληση των ακινήτων θα ληφθούν μόλις διαμορφωθούν τα «πακέτα» επιχειρήσεων και ακινήτων που διατίθενται προς πώληση. Το πρώτο χαρτοφυλάκιο ακινήτων θα είναι έτοιμο φέτος τον Ιούνιο. Το δεύτερο θα πρέπει να είναι εντός του Δεκεμβρίου, ενώ άλλα δύο θα παραδοθούν το 2012.

Ο στόχος της κυβέρνησης προβλέπει έσοδα ύψους 15 δισ. ευρώ την περίοδο 2011-2013 και 50 δισ. ευρώ μέχρι το 2015. Το σχέδιο βρίσκεται υπό επεξεργασία και θα παρουσιαστεί τις επόμενες εβδομάδες.

Σημαντική «πηγή» εσόδων για την επίτευξη του στόχου των 50 δισ. ευρώ είναι η τιτλοποίηση μελλοντικών εσόδων του Δημοσίου από διάφορες δραστηριότητες. Η κυβέρνηση θα προχωρήσει στην προείσπραξη των εσόδων του κράτους (πιθανόν για 25 χρόνια) από τα λαχεία. Επί της ουσίας θα δημιουργηθεί μία εταιρία με «προίκα» τα έσοδα αυτά και στη συνέχεια η εταιρία θα δίνεται σε ιδιώτες. Αντίστοιχη πρακτική θα ακολουθηθεί και για τα μελλοντικά έσοδα του Δημοσίου από τα διόδια των υπό κατασκευή αυτοκινητοδρόμων και πιθανότατα από τον ορυκτό πλούτο.
 
Πηγή Express


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης