Αποτελέσματα live αναζήτησης

e-καταδίωξη του λαθρεµπορίου

23 Μάρτιου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σχέδιο πέντε δράσεων ετοιµάζει η κυβέρνηση για να περιορίσει τις παρανοµίες στα καύσιµα
Σχέδιο πέντε δράσεων µε στόχο την αντιµετώπιση του λαθρεµπορίου καυσίµων ετοιµάζει η κυβέρνησηκαι επεξεργάζεται παρεµβάσεις, οι οποίες εκτιµάται ότι θα τεθούν σε εφαρµογή τους επόµενους µήνες. Υπολογίζεται ότι οι διαφυγόντες φόροι και δασµοί από το λαθρεµπόριο καυσίµων ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο, ενώ η αύξηση της φορολογίας και των διεθνών τιµώνανοίγει ακόµα περισσότερο την όρεξη των κυκλωµάτων.

Για τον λόγο αυτό η κυβέρνηση ετοιµάζει σχέδιο δράσης προκειµένου να ελαχιστοποιηθούν τα περιθώρια για τους λαθρέµπορους. Συγκεκριµένα, το σχέδιοπεριλαµβάνει µέτρα σε πέντε άξονες, τα οποία στο σύνολό τους αφορούν όλα ταστάδια διακίνησης καυσίµων και είναι: 1 Σήµανση των βυτιοφόρων µεταφοράς καυσίµων και παρακολούθησή τους µε GPS. Το µέτρο θα αφορά όλα τα µέσα µεταφοράς καυσίµων και συγκεκριµένα τα βυτιοφόρα Ι.Χ. και ∆.Χ., καθώς και τα πλοιάρια που µεταφέρουν ναυτιλιακά καύσιµα. Η θεσµοθέτηση του µέτρου, σύµφωνα µε πληροφορίες απότην πλευρά της κυβέρνησης, βρίσκει σύµφωνα τα διυλιστήρια όπωςκαι τις εταιρείες εµπορίας.

2 Εγκατάσταση και λειτουργία του συστήµατος εισροών -εκροών στα πρατήρια υγρών καυσίµων. Ηδη µεγάλος αριθµόςπρατηρίων έχει εγκαταστήσει τοσύστηµα, ενώ η κυβέρνηση – σύµφωναµε πληροφορίες – σκοπεύει να ξεπεράσει το πρόβληµα του κόστους εγκατάστασης που αντιµετωπίζουν οι µικρές επιχειρήσεις (πρατήρια εκτός των µεγάλων πόλεων) µετη χρηµατοδότησή τους µέσω του Προγράµµατος ∆ηµοσίων Επενδύσεων αλλά και φοροαπαλλαγών.

3 Σύνδεση των ταµειακών µηχανών µε το σύστηµα εισροών - εκροών και τη Γενική Γραµµατεία Πληροφοριακών Συστηµάτων. Στόχος είναι η ολοκληρωµένη παρακολούθηση των διακινούµενων ποσοτήτων από τα σηµεία πώλησης.

4 Εφαρµογή πληροφοριακού συστήµατος παρακολούθησης σε όλα τα στάδια διακίνησης των καύσιµων µέσω της υποβολής ηλεκτρονικών στοιχείων. Το µέτρο – σύµφωνα µε πληροφορίες – θα αφορά και τα διυλιστήρια, και τις εταιρείες εµπορίας, και τα πρατήρια ώστε να υπάρχει ο ανάλογος συσχετισµός των διακινούµενων ποσοτήτων αλλά και η σύγκριση των στοιχείων αυτών.

5 Τέλος, στο επίπεδο της καταστολής σχεδιάζεται και θα εφαρµοστεί επιχειρησιακό σχέδιο του Σ∆ΟΕ και της Οικονοµικής Αστυνοµίας για τον εντοπισµό παράνοµωνχώρων αποθήκευσης λαθραίων καυσίµων, των διακινητών κ.λπ.

ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ καυσίµων οργιάζει, σύµφωνα µε παράγοντες της αγοράς, ενώ ο ετήσιοςτζίρος υπολογίζεται σε2 δισ. ευρώκάθε χρόνο και οι απώλειες από τους φόρους υπερβαίνουν τα 500 εκατ. ευρώ. Μάλιστα ηαύξηση τιµών των καυσίµων κάνει ακόµα πιο προσοδοφόρα την «επιχείρηση λαθρεµπορίας» καθώς µε την τιµή της βενζίνης σε 1,675 ευρώ το λίτρο, για κάθε λαθραίο λίτρο που διακινείται ο λαθρέµπορος βάζει στην τσέπη περίπου 1 ευρώ.

Ετσι, λαθραία φορτία καυσίµων ξεκινούν πλέον από τη Βόρεια Ελλάδα για να διοχετευθούνακόµα και σε πρατήρια της Αττικής, ενώοι βενζινοπώλεςµε επιστολές τους προς το υπουργείο Οικονοµικών έχουν επισηµάνει το πρόβληµα αρκετές φορές.

Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης