Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γ. Κουτρουμάνης: Δυνατότητες μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών για μικροεπαγγελματίες

22 Μάρτιου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Η κυβέρνηση δεν αποκλείει τις δυνατότητες μείωσης των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών των μικροεπαγγελματιών, ειδικά για περιοχές με μικρό πληθυσμό.
Με έγγραφο του που διαβιβάστηκε στη Βουλή, ο αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, Γιώργος Κουτρουμάνης, αναφέρει ότι "οι υπηρεσίες του υπουργείου μελετούν συνεχώς το γενικότερο πρόβλημα της ασφάλισης των επαγγελματοβιοτεχνών και εμπόρων της περιφέρειας, με γνώμονα τη διασφάλιση των συμφερόντων των ίδιων των ασφαλισμένων, σε συνδυασμό με τη βιωσιμότητα του ΟΑΕΕ, δεδομένου ότι εύρρωστος και υγιής ΟΑΕΕ θα είναι σε θέση να βελτιώνει συνεχώς το επίπεδο των παροχών του. Στο πλαίσιο αυτό, θα εξεταστούν και οι δυνατότητες μείωσης των καταβλητέων ασφαλιστικών εισφορών".

Αφορμή για την ενημέρωση από τον αναπληρωτή υπουργό, έδωσε ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ , Κωνσταντίνου Τσιάρα, ο οποίος θύμισε ότι η κυβέρνηση το 2010 αντικατέστησε διάταξη που προέβλεπε τη δυνατότητα των μικροεπαγγελματιών, οι οποίοι δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2.000 κατοίκων, να ασφαλίζονται στον ΟΓΑ αντί του ΟΑΕΕ.

Με τη νέα διάταξη έχουν καθιερωθεί και εισοδηματικά κριτήρια, παράλληλα με τα πληθυσμιακά, που οδηγούν ένα μεγάλο αριθμό μικροεπαγγελματιών στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ, γεγονός που τους προσθέτει δυσβάσταχτο βάρος.

"Η εμμονή σε αυτή την απόφαση οδηγεί δεκάδες μικροεπαγγελματίες, όπως ιδιοκτήτες καφενείων, τεχνίτες, περιπτερούχους, μικρούς βιοτέχνες, να αναστείλουν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την τοπική απασχόληση και οικονομία", επισήμανε ο κ. Τσιάρας και κάλεσε την κυβέρνηση να επανεξετάσει το θέμα της υποχρεωτικής ασφάλισης των μικροεπαγγελματιών, που δραστηριοποιούνται σε οικισμούς κάτω των 2000 κατοίκων, στον ΟΑΕΕ και να προχωρήσει στην επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος ασφάλισης στον ΟΓΑ.

Ο κ. Κουτρουμάνης, πάντως, σημειώνει ότι με το παλαιό καθεστώς "υπήρχαν σοβαρές στρεβλώσεις, καθώς πληθώρα επαγγελματιών σε όλη την περιφέρεια εξαιρούνταν από την ασφάλιση στον ΟΑΕΕ και υπάγονταν στην ασφάλιση στον ΟΓΑ, με αποτέλεσμα ο ΟΓΑ να έχει πλέον μετατραπεί σε οργανισμό ασφάλισης ελευθέρων επαγγελματιών".

Διευκρινίζει, επίσης, ότι με το σημερινό καθεστώς οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι της περιφέρειας, στη μεγάλη τους πλειονότητα, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΓΑ, ύστερα βέβαια από εξέταση των εισοδημάτων τους. Εάν όμως ο μέσος όρος των εισοδημάτων τους της τελευταίας τριετίας υπερβαίνει το 400πλάσιο του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ. Στην ασφάλιση, επίσης, του ΟΑΕΕ υπάγονται υποχρεωτικά, για λόγους δικαιοσύνης και οι επαγγελματοβιοτέχνες και έμποροι που, ενώ έχουν την έδρα της επιχείρησης τους σε περιοχές ειδικών πληθυσμιακών κριτηρίων, ασκούν τη δραστηριότητα τους σε περιοχές υποχρεωτικής ασφάλισης του ΟΑΕΕ.





Πηγή: www.express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης