Αποτελέσματα live αναζήτησης

ΣτΕ: Συνταγματική η φορολόγηση της μεταβίβασης των μη εισηγμένων μετοχών

  • Η Ολομέλεια του ΣτΕ διέσωσε τη συνταγματικότητα του συστήματος φορολόγησης, ακυρώνοντας διαταγή επιστροφής των χρημάτων στους φορολογούμενους

«Πράσινο φως» για να καταλογίζεται φόρος μεταβίβασης μετοχών που δεν είναι εισηγμένες στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε άλλο ξένο χρηματιστήριο ή διεθνώς αναγνωρισμένο χρηματιστηριακό θεσμό, ανάβει η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Με δύο αποφάσεις της η Ολομέλεια του ανωτάτου δικαστηρίου έκρινε (με ψήφους 20-7) σύμφωνα με το Σύνταγμα το σύστημα φορολόγησης (που προβλέφθηκε στον Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος) και ανέτρεψε αντίθετες αποφάσεις Διοικητικών Εφετείων που είχαν εντοπίσει συνταγματικά προβλήματα στη σχετική νομοθεσία και είχαν διατάξει να επιστραφούν στους φορολογούμενους διάφορα ποσά τα οποία είχαν καταβάλει ως φόρο για τη μεταβίβαση μετοχών.

Το Δ. Εφετείο είχε κρίνει αντισυνταγματική την υπουργική απόφαση που επεξηγούσε πώς θα γίνει η φορολόγηση των μη εισηγμένων μετοχών στο Χρηματιστήριο, αναλύοντας διάφορα κριτήρια (με βάση αποδόσεις κεφαλαίων, αποτελέσματα ισολογισμών της τελευταίας πενταετίας κ.λπ.). Ωστόσο, το Δ. Εφετείο επισήμανε ότι το Σύνταγμα (άρθρο 78) απαιτεί η φορολόγηση να γίνεται με το νόμο που ψηφίζει η Βουλή και δεν επιτρέπεται να εκδίδεται υπουργική απόφαση (μετά από σχετική εξουσιοδότηση του νόμου) η οποία να προσδιορίζει τη φορολογική αξία και τα κριτήρια που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη για την επιβολή του φόρου. Λόγω της αντισυνταγματικότητας διέταξε μάλιστα την Εφορία να επιστρέψει φόρους ύψους 161.408,47 ευρώ που είχαν καταβάλει δύο φορολογούμενοι κατά τη μεταβίβαση περίπου 450.000 μετοχών εταιρείας που δεν ήταν εισηγμένες στο Χρηματιστήριο.

Νόμιμα
Ομως η Ολομέλεια του ΣτΕ διέσωσε τη συνταγματικότητα του σχετικού συστήματος φορολόγησης, ακυρώνοντας τη διαταγή επιστροφής των χρημάτων στους φορολογούμενους, αφού έκρινε ότι ο υπολογισμός του φόρου μπορεί να γίνεται νόμιμα με κατευθείαν εφαρμογή του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος (όπως ψηφίστηκε με το ν. 2753/99 ή και μεταγενέστερα). Το ανώτατο δικαστήριο δέχθηκε ότι πράγματι δεν μπορούσε να εκδοθεί υπουργική απόφαση που να καθορίζει το ύψος της φορολόγησης, γιατί κάτι τέτοιο παραβιάζει το Σύνταγμα που επιτρέπει να προσδιορίζεται μόνο με νόμο το αντικείμενο της φορολογίας.

Ωστόσο το ΣτΕ υπό τον πρόεδρό του Π. Πικραμμένο έκρινε (737-8/11) ότι δεν υπάρχει τελικά συνταγματικό περίβλημα, εάν ερμηνευθούν οι επίμαχες διατάξεις ότι ο υπολογισμός του φόρου πρέπει να γίνει με βάση τις γενικές ρυθμίσεις, κατά την αιτιολογημένη εκτίμηση των φορολογικών αρχών, αφού λάβουν υπόψη τους κάθε πρόσφορο στοιχείο κατά τους κανόνες της οικονομικής και λογιστικής επιστήμης.

Πηγή ΗμερησίαςΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης