Επιμήκυνση στα 10 χρόνια και μείωση επιτοκίου κατά μία μονάδα

Οικονομικές Ειδήσεις

14 Μάρτιος 2011
Συμφωνία για το ελληνικό χρέος Taxheaven.gr

Σε συμφωνία για την επιμήκυνση του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα στα 7,5 χρόνια με παράλληλη μείωση του επιτοκίου κατά μία μονάδα σε σχέση με τα σημερινά επίπεδα κατέληξαν χθες τα ξημερώματα οι ηγέτες των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά από μαραθώνιες συνομιλίες στη Σύνοδο Κορυφής.

Όπως ανέφερε ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου, το κέρδος από τη μείωση του επιτοκίου ξεπερνά τα 6 δισ. ευρώ.Οι όροι για τη θετική αυτή εξέλιξη δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστοί, σύμφωνα πάντως με τον πρωθυπουργό, στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δισ. ευρώ.
 
Αντίθετα, η Ιρλανδία δεν δέχθηκε καμία διευκόλυνση, προκειμένου να μην αποδεχθεί την ενιαία φορολογία για τις επιχειρήσεις που προωθείται στις χώρες τις Ευρωζώνης.
Παράλληλα, συμφωνήθηκε η οικονομική ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Ταµείου Χρηµατοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) στα 440 δισ. ευρώ και παράλληλα η δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα.

Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός κ. Γιώργος Παπανδρέου ανέφερε ότι αναγνωρίστηκαν οι προσπάθειες της χώρας και ξεκαθάρισε ότι αρνήθηκε να υπάρξει συνταγματική ρύθμιση για το ύψος του ελλείμματος και του χρέους. Σε ό,τι αφορά την απαίτηση της Μέρκελ για μαζικές αποκρατικοποιήσεις τόνισε ότι αυτό είναι ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης και γίνεται με δική της πρωτοβουλία.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΕΕ, Χέρμαν βαν Ρόμπαϊ επανέλαβε τη συμφωνία για το «Σύμφωνο του ευρώ» και την κατ’αρχήν συμφωνία για το οικονομικό πακέτο. Οι τελικές λεπτομέρειες θα συμφωνηθούν στα πλαίσια της Συνόδου Κορυφής της 24ης και 25ης Μαρτίου. Σύμφωνα με τον κ. βαν Ρόμπαϊ οι βασικοί στόχοι του Συμφώνου του Ευρώ είναι τα βιώσιμα δημόσια οικονομικά, η ανταγωνιστική οικονομία και τα στιβαρά οικονομικά συστήματα.

Προκειμένου να εξασφαλιστούν οι στόχοι αυτοί, οι ηγέτες των κρατών θα λάβουν μέτρα σε εθνικό επίπεδο, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα ξεχωριστά δεδομένα και την παράδοση της κάθε χώρας. Παράλληλα το Σύμφωνο του Ευρώ θα συμπεριληφθεί στο κανονιστικό πλαίσιο της Ευρωζώνης και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παίξει βασικό ρόλο, ενώ και οι χώρες εκτός της ζώνης του Ευρώ είναι καλοδεχούμενες σε αυτό.

Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής θα ανακοινωθούν οι πρώτες δεσμεύσεις για τους ερχόμενους 12 μήνες.





Η συνέντευξη Παπανδρέου

«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», δήλωσε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».

«Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», τόνισε χαρακτηριστικά και προσέθεσε ότι  η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.

«Σε αυτήν την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού.

«Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε  ο κ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δισ. ευρώ».

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».

«Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας
τι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.

Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά.

Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.
Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα».

Πηγή Τα Νέα

Για το ίδιο θέμα το Κέρδος γράφει :

Ανάσα για το χρέος

Δύο από τα τρία ελληνικά αιτήματα ικανοποιήθηκαν τελικά από τις χώρες της ευρωζώνης, μετά από «σκληρό παζάρι» και μαραθώνια συνεδριάση ωρών που έληξε γύρω στις 2.30 μετά τα μεσάνυχτα στις Βρυξέλλες: Μια μονάδα μείωση του επιτοκίου (από 5,2% στο 4,2%) και επτάμιση χρόνια επιμήκυνση του δανείου της τρόικα ήταν ο τελικός συμβιβασμός που επετεύχθη και η τελική συμφωνία θα ανακοινωθεί επισήμως στη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου. Το ζήτημα της επαναγοράς ομολόγων, παραπέμφθηκε για το μέλλον. Επίσης αποφασίστηκε η προικοδότηση με πρόσθετους πόρους του Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος θα μπορεί να αγοράζει κρατικά ομόλογα από την πρωτογενή αγορά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διαπραγμάτευση ήταν εξαιρετικά σκληρή μεταξύ του Πρωθυπουργού και της γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελας Μέρκελ και χρειάστηκε να επιστρατευτούν όλα τα ελληνικά επιχειρήματα, να υιοθετηθεί το ελαφρώς (και μόνο φραστικώς) τροποποιημένο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας αλλά και να συμφωνήσουμε στο «Σύμφωνο για το Ευρώ» που περιλαμβάνει περιοριστικές πολιτικές σε μισθούς, συντάξεις προς χάριν της βελτίωσης της ανταγωνιστικότητας.

Σε κομβικό σημείο αναδείχθηκε το πρόγραμμα των 50 δισ. ευρώ για την αξιοποίθηση δημόσιας περιουσίας το οποίο η Γερμανίδα καγκελάριος έβαλε πλέον ξεκάθαρα στο τραπέζι ως απαραίτητη προϋπόθεση για να πει το «ναι» στη μείωση των επιτοκίων. Οι διαπραγματεύσεις υπήρξαν επίπονες και πολύωρες και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες φαινόταν πως επιτυγχάνεται μια κατ' αρχήν συμφωνία.

Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ

«Οι σημερινές αποφάσεις είναι ξεκάθαρη απόδειξη ότι αναγνωρίζεται η προσπάθεια που καταβάλλει ο ελληνικός λαός» δήλωσε από τις Βρυξέλλες ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, λίγο μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, εκφράζοντας με τα λόγια αυτά την ικανοποίησή του για το ότι η Ελλάδα επέτυχε την επιμήκυνση στα 7,5 χρόνια του ορίου αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ και τη μείωση του επιτοκίου από το 5,2% σε 4,2%.

«Κερδίσαμε αυτή τη μάχη με όπλο τη σοβαρότητα και τη συνέπειά μας. Θέλουμε να κρατήσουμε τη συνέπεια της χώρας μας απέναντι στο πρόγραμμα που εφαρμόζουμε», ανέφερε ο πρωθυπουργός, προσθέτοντας ότι «θα πρέπει να σταματήσουμε να αδικούμε την προσπάθεια του ελληνικού λαού».

«Η Ελλάδα προσήλθε στη συζήτηση με την αξιοπιστία που έχει κατακτήσει τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε ο Γ. Παπανδρέου και συνέχισε λέγοντας πως η χώρα έχει πάρει δύσκολες και επώδυνες αποφάσεις για να βάλει τάξη στα του οίκου της, για να αντιμετωπίσει χρόνιες παθογένειες και να δημιουργήσει μία βιώσιμη και σταθερή οικονομία.

«Σε αυτήν την προσπάθεια ζητήσαμε τη στήριξη των εταίρων μας στην ευρωζώνη» συνέχισε ο πρωθυπουργός προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ζήτησε χαμηλότερα επιτόκια για να μην είναι δυσβάσταχτο το κόστος δανεισμού. «Διεκδικήσαμε, αγωνιστήκαμε και τα καταφέραμε. Όλα αυτά αποτυπώνονται στη σημερινή απόφαση», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γ. Παπανδρέου.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τα ελληνικά αιτήματα, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι επετεύχθη η επιμήκυνση της αποπληρωμής των δανείων των 110 δις ευρώ στα 7,5 χρόνια καθώς και η μείωση του επιτοκίου για το σύνολο του δανείου κατά 100 μονάδες βάσης (από 5,2% σε 4,2%). Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, «σήμερα η Ελλάδα κέρδισε περισσότερα από 6 δις ευρώ».

Εξάλλου, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι στα μέτρα που υιοθέτησε η Ελλάδα για να εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά της, περιλαμβάνονται διαρθρωτικές αλλαγές, αποκρατικοποιήσεις και αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας ύψους 50 δις ευρώ, κάτι το οποίο, όπως είπε, «θα ελαφρύνει την πλάτη του ελληνικού λαού από το χρέος, κατά 20%».

«Αυτό που θέλουμε είναι να αναδείξουμε τι θα κάνει η Ελλάδα το επόμενο χρονικό διάστημα, διότι έτσι μόνο θα πεισθούν οι αγορές ότι η χώρα μπορεί να διαχειριστεί το χρέος της με τρόπο ομαλό» ανέφερε ο Γ. Παπανδρέου, προσθέτοντας ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για να βγει η χώρα, το συντομότερο δυνατό, στις αγορές, να βγει από τη διαδικασία της επιτήρησης και να σταθεί στα δικά της πόδια.

Σήμερα ελήφθησαν «ιστορικές αποφάσεις για το μέλλον της ευρωζώνης», ανέφερε ακόμη ο πρωθυπουργός, τονίζοντας ότι έγινε ένα μεγάλο βήμα για να αντιμετωπιστεί η κρίση χρέους και να αποκατασταθεί η ηρεμία στις αγορές.

Σε ό,τι αφορά το μηχανισμό στήριξης της ευρωζώνης, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να προικοδοτηθεί με 440 δις ευρώ ο σημερινός μηχανισμός και με 500 δις ευρώ ο μόνιμος μηχανισμός, ο οποίος θα ισχύσει από το 2013 και μετά. Όπως είπε, χαρακτηριστικά, «αυτό σημαίνει ότι έχουμε μια ασπίδα για τα κράτη απέναντι στις ορέξεις των αγορών. Επιπλέον, ο Γ. Παπανδρέου τόνισε ότι ο Μηχανισμός θα έχει τη δυνατότητα να αγοράζει κρατικά ομόλογα στην πρωτογενή αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός σημείωσε επίσης ότι οι αποφάσεις της συνόδου δεν συνεπάγονται νέα μέτρα για την ελληνική κυβέρνηση.

Εξάλλου, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η Σύνοδος αποφάσισε να φορολογηθούν οι χρηματοπιστωτικές συναλλαγές, ώστε, όπως είπε, να πληρώσουν οι τράπεζες ένα ασφάλιστρο για το μέλλον αλλά και να συγκεντρωθούν σημαντικά ποσά για επενδύσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ακόμη ότι οι 17 ηγέτες της ευρωζώνης υιοθέτησαν το «Σύμφωνο για το Ευρώ», το οποίο, όπως είπε, περιλαμβάνει κανόνες και πολιτικές που η Ελλάδα ήδη εφαρμόζει με το πρόγραμμα οικονομικής πολιτικής που υλοποιεί.

Καταλήγοντας ο πρωθυπουργός δήλωσε: «Αυτές οι αποφάσεις θα μας βοηθήσουν στο δύσκολο δρόμο που έχουμε πάρει αλλά ο δρόμος αυτός είναι δικός μας. Ένας δρόμος αλλαγών και μεγάλων τομών για τη χώρα».

Αντιδράσεις της αντιπολίτευσης

Για "σημαντική απόφαση για την Ευρώπη με θετικές επιπτώσεις και για την Ελλάδα", έκανε λόγο ο αναπληρωτής τομεάρης Οικονομικών της ΝΔ, Χρήστος Σταϊκούρας, σε συνέντευξη που παραχώρησε στον ρ/σ Flash, αναφορικά με την απόφαση της συνόδου κορυφής, ενώ τόνισε ότι αρκετές από τις αποφάσεις που ελήφθησαν αποτελούσαν και προτάσεις της Νέας Δημοκρατίας.

Δόθηκε ένα σημαντικό, ένα ισχυρό, ένα συντονισμένο, ρεαλιστικό μήνυμα -και προς τις αγορές και προς όλο τον κόσμο- ότι η Ευρώπη θέλει καλύτερο δημοσιονομικό συντονισμό και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας, ανέφερε ο κ. Σταϊκούρας και πρόσθεσε: αυτή η πρόταση είναι ιδιαίτερα σημαντική και για την Ελλάδα. Κάθε χώρα θα αποφασίζει το δικό της μείγμα πολιτικών και θα λαμβάνονται υπόψη ιδιαίτερες προκλήσεις σε κάθε χώρα, για το πώς θα αντιμετωπίσει την ανταγωνιστικότητα.

Για "αντιδραστικότατη συμφωνία" που θα επιφέρει «νέα και σαρωτικά μέτρα σε μισθούς, συντάξεις, εργασιακά και ιδιωτικοποίηση των πάντων», έκανε λόγο η γγ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα.

Η κα Παπαρήγα κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου ότι λέει ψέματα όσον αφορά το περιεχόμενο της συμφωνίας και εκτίμησε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε, πέρα από τις επιπτώσεις στην κοινωνία και τους εργαζόμενους, είναι εύθραστη και δεν θα κατασιγάσει διαμάχες κρατών και επιχειρηματιών, ούτε θα αντιμετωπίσει την κρίση.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης σημειώνει ότι «πήραμε πολλά περισσότερα από ό,σα υπολόγιζαν οι πεσιμιστές» αν και δεν «πετύχαμε το μάξιμουμ των επιδιώξεων μας», αλλά θέτει ζήτημα «ποιος θα διαχειριστεί τη νέα ευκαιρία που μας δόθηκε».

«Προφανώς η δομή αυτής της κυβέρνησης που απέτυχε παταγωδώς στο δεκάμηνο του Μνημονίου, δεν αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για το μέλλον της Ελλάδος, που τόσο έχει ανάγκη ο ελληνικός λαός» δήλωσε ο κ. Καρατζαφέρης.

Ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας εκτιμά πως «η επιμήκυνση των 110 δισ. δίνεται ως αντάλλαγμα με το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και με νέα Μνημόνια και νέα βάρη στον ελληνικό λαό» καλεί τον πρωθυπουργό «στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 του μήνα, να μην απωλέσει το τελευταίο διαπραγματευτικό χαρτί. Να μη συμφωνήσει για το Ευρωπαϊκό Μνημόνιο, για το Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας, να μη δώσει στην κα Μέρκελ αυτό που ζητά, με αντάλλαγμα το ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας και νέα βάρη στον ελληνικό λαό».

"Θετική εξέλιξη" χαρακτηρίζει ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής και η μείωση του επιτοκίου, «παρά το ότι αναμένονταν να είναι μεγαλύτερης διάρκειας και μεγαλύτερου εύρους αντιστοίχως».

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο του "Συμφώνου για το Ευρώ", ο κ. Κουβέλης σημείωσε ότι η οικονομική διακυβέρνηση, όπως προωθείται, με τη συμπίεση των μισθών, με τη αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων και την απομείωση του κοινωνικού κράτους δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή.

Πηγή Κέρδος