«Εργαλείο» θεμελίωσης και υπολογισμού βασικού ποσού σύνταξης από το ΙΚΑ

Εργατικά - Ασφαλιστικά

11 Μάρτιος 2011
Taxheaven.gr

TH δυνατότητα να ενημερωθεί μέσω της ιστοσελίδας του ΙΚΑ θα έχει πλέον ο ασφαλισμένος του ιδρύματος για το πότε θεμελιώνει συνταξιοδοτικό δικαίωμα και ποιο θα είναι το ύψος του ποσού της σύνταξής του. Συγκεκριμένα η διοίκηση του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, στο πλαίσιο εκσυγχρονισμού των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους ασφαλισμένους, προσάρμοσε στις νέες διατάξεις του Ν. 3863/2010 το «Εργαλείο θεμελίωσης και υπολογισμού βασικού ποσού σύνταξης» στον διαδικτυακό τόπο του ΙΚΑ (www.ika.gr).

Σύμφωνα με τη διοίκηση του ΙΚΑ, η χρήση της οθόνης είναι απλή, ο χρήστης καλείται να επιλέξει από μία σειρά κριτηρίων, που καθορίζουν την κατηγορία και το είδος της συνταξιοδοτικής διάταξης, αυτά για τα οποία ενδιαφέρεται να πληροφορηθεί.

Επίσης υποχρεούται να εισαγάγει την ακριβή ημερομηνία γέννησης, να επιλέξει από τη λίστα τιμών (στο πεδίο ημέρες ασφάλισης) τις ημέρες ασφάλισης με τις οποίες επιθυμεί να συνταξιοδοτηθεί και να καταχωρήσει το έτος μέσα στο οποίο έχουν συμπληρωθεί αυτές οι ημέρες ή το έτος που πρόκειται να συμπληρωθούν.

Εάν το συνταξιοδοτικό δικαίωμα έχει ήδη θεμελιωθεί, η πληροφορία εμφανίζεται με πράσινο χρώμα και με κίτρινο χρώμα εμφανίζεται η πλησιέστερη στο όριο ηλικίας διάταξη, που θεμελιώνεται το συνταξιοδοτικό δικαίωμα.

Επιπλέον πληροφορίες που υπάρχουν ανά διάταξη, ως και πίνακες όπου εμφανίζεται η εξέλιξη των ορίων ηλικίας και των ημερών ασφάλισης που ορίζει ο Ν. 3863/2010, ολοκληρώνουν την πληροφόρηση στα συνταξιοδοτικά ερωτήματα.

Το εν λόγω «εργαλείο» περιλαμβάνει όλες τις συνταξιοδοτικές διατάξεις που αφορούν σε γυναίκες και άνδρες ασφαλισμένους του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και ΕΤΕΑΜ για όλες τις κατηγορίες σύνταξης. Στην παρούσα έκδοση δεν περιλαμβάνονται οι διατάξεις που διέπουν το συνταξιοδοτικό καθεστώς των ασφαλισμένων του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που προέρχονται από τα ενταχθέντα ταμεία. Στόχος είναι στην επόμενη έκδοση του «εργαλείου» να συμπεριληφθούν και αυτές οι συνταξιοδοτικές διατάξεις, ως και περισσότερες πληροφορίες πάνω στους χρόνους ασφάλισης που λαμβάνονται υπόψη για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος βάσει του Ν. 3863/2010.


Πηγή: Express.gr