Οι ΗΠΑ ενέκριναν τα «ομόλογα ομογενών»

Οικονομικές Ειδήσεις

9 Μάρτιος 2011
Taxheaven.gr

Στις αγορές ομολόγων επιστρέφει η Ελλάδα για πρώτη φορά από τότε που εισήλθε στον μηχανισμό στήριξης. Θα εκδώσει ομόλογα 3 δισ. δολ. (2,14 δισ. ευρώ) στις ΗΠΑ. Πρόκειται για τα γνωστά ως ομόλογα της «διασποράς» που απευθύνονται στην ομογένεια. Αν το εγχείρημα στεφθεί με επιτυχία θα ακολουθήσει ανάλογη κίνηση και στην Αυστραλία.

Το ελληνικό Δημόσιο έχει ήδη λάβει τη σχετική έγκριση από την Αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς (SEC) για τα ομόλογα της «διασποράς».

Για τον σκοπό αυτό την προηγούμενη εβδομάδα με απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών κ. Φίλιππου Σαχινίδη εγκρίθηκε δαπάνη ύψους 197.000 δολαρίων ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες της SEC.

Στην απόφαση αναφέρεται πως «το ελληνικό Δημόσιο θα προβεί στη διάθεση ομολόγων σε Αμερικανούς επενδυτές και ιδιαίτερα μικροεπενδυτές μέχρι ποσού ονομαστικής αξίας 3 δισ. δολ.».

Η κίνηση αυτή λίγες ημέρες πριν την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής έχει ιδιαίτερη σημασία όπως σημειώνουν παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών τονίζοντας πως η ελληνική πλευρά επιθυμεί να δείξει ότι μπορεί να προσφύγει στις αγορές για να καλύψει έστω και μικρό μέρος των δανειακών της αναγκών.

Μέχρι στιγμής δεν έχει καθορισθεί η διάρκεια των ομολόγων που θα βγουν στις ΗΠΑ αλλά το πιθανότερο είναι να κυμανθεί μεταξύ 3 και 5 ετών. Όπως σημειώνουν στο οικονομικό επιτελείο θα επιδιωχθεί το επιτόκιο να κρατηθεί κάτω από το 5%.
Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE