Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μέτρα 22 δισ. ευρώ για το 2012-2015 στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο

3 Μάρτιου 2011 Σχόλια
  • Τους βασικούς άξονες του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που προβλέπει μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015 επέδωσε στους συνομιλητές του από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, σε όσους δηλαδή δέχθηκαν να συμμετέχουν στο διάλογο, ο υπουργός Οικονομικών.
Μέτρα 22 δισ. ευρώ για το 2012-2015 στο Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο

Τους βασικούς άξονες του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής που προβλέπει μέτρα ύψους 22 δισ. ευρώ για την περίοδο 2012-2015 επέδωσε στους συνομιλητές του από τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, σε όσους δηλαδή δέχθηκαν να συμμετέχουν στο διάλογο, ο υπουργός Οικονομικών.

Νέα Δημοκρατία, ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ είχαν εξαρχής απαντήσει αρνητικά στην πρόσκληση.

Η λήψη των μέτρων αυτών, εκτιμά η κυβέρνηση είναι απαραίτητη προκειμένου στο τέλος του 2014 το δημοσιονομικό έλλειμμα να κινείται στο επιτρεπτό επίπεδο του 3% του ΑΕΠ και παράλληλα να ελεγχθεί το δημόσιο χρέος.

Υπενθυμίζεται ότι η δημοσιονομική αυτή πολιτική και τα νέα μέτρα για την τετραετία 2012-2015 πρέπει να συγκεκριμενοποιηθούν ως το τέλος Μαρτίου, να εγκριθούν από το Υπουργικό Συμβούλιο τον Απρίλιο και «περάσουν» από την Βουλή μέχρι τα μέσα Μαΐου.

Για τους βασικούς άξονες αυτής προς το παρόν ενημερώθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών, Γιώργο Παπακωνσταντίνου, οι εκπρόσωποι του ΛΑΟΣ, της «Δημοκρατικής Συμμαχίας» και της «Δημοκρατικής Αριστεράς», στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο υπουργείο Οικονομικών.

Το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο περιλαμβάνει:

    * συντηρητικές μακροοικονομικές προβλέψεις,

    * βασικό σενάριο με προβολές εσόδων και δαπανών για το κράτος και για τους άλλους κρατικούς φορείς,

    * περιγραφή μόνιμων δημοσιονομικών παρεμβάσεων, χρονοδιάγραμμα και ποσοτικοποίηση,

    * ετήσια ανώτατα όρια δαπανών για κάθε υπουργείο και στόχους για άλλους φορείς,

    * δημοσιονομικές προβολές για τη Γενική Κυβέρνηση μετά τις παρεμβάσεις,

    * μακροπρόθεσμες προβολές του χρέους, και

    * κλαδικά σχέδια παρεμβάσεων σε τομείς όπως, οι δημόσιες επιχειρήσεις, τα άλλα ΝΠΔΔ και οι ειδικοί λογαριασμοί, η φοροδιαφυγή, η μισθοδοσία του Δημοσίου, η δημόσια διοίκηση, οι κοινωνικές και οι αμυντικές δαπάνες.

Σύμφωνα με το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, τα 22 δισ. ευρώ θα αφορούν κατά τα 2/3 τις δαπάνες και κατά το 1/3 τα έσοδα.

Εφέτος, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, το περίπου 65% των δαπανών οφείλονται σε μισθούς και κοινωνικές μεταβιβάσεις και το περίπου 85% των εσόδων προέρχονται από φόρους και κοινωνικές εισφορές.

Το 2011, το δημόσιο χρέος θα είναι το υψηλότερο στην Ευρωπαϊκή Ένωση (153% του ΑΕΠ) και το υπουργείο Οικονομικών χαρακτηρίζει ως «τη μεγάλη πρόκληση των επόμενων ετών τον έλεγχο και τη συγκράτησή του».

Με βάση το Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο, η μείωση του δημοσίου χρέους θα πραγματοποιηθεί με τη δημοσιονομική προσαρμογή (πρωτογενή πλεονάσματα άνω του 5% του ΑΕΠ), την ανάπτυξη (ονομαστικοί ρυθμοί ανάπτυξης άνω του 2%), την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας (1- 2% του ΑΕΠ για 5 χρόνια) και τους καλύτερους όρους δανεισμού, ως απόρροια των προηγουμένων.


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης