Αποτελέσματα live αναζήτησης

Γερμανική πρόταση για φόρο σε τράπεζες και χρηματιστήρια

  • Αν και οι δύο χώρες συμφωνούν στο φόρο αυτό, υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις που αντιτείνουν ότι επιβαλλόμενος θα «διώξει» πολλά επενδυτικά κεφάλαια.
Πρόταση για την επιβολή φόρου στις χρηματοοικονομικές συναλλαγές στην Ευρωζώνη θα προωθήσει η Γερμανία στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup (14/3) κι ενώ συνεχίζονται πυρετωδώς οι διαβουλεύσεις ενόψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής της 24-25ης Μαρτίου.

Μετά τις συνομιλίες που είχε στη γερμανική πρωτεύουσα με τον Αυστριακό ομόλογό της, Βέρνερ Φάιμαν, η καγκελάριος Μέρκελ έκανε γνωστό ότι επιδίωξη τόσο του Βερολίνου όσο και της Βιέννης είναι οι 17 υπουργοί Οικονομικών των χωρών-μελών της Ευρωζώνης να ασχοληθούν με το ζήτημα της φορολόγησης των οικονομικών συναλλαγών σε χρηματιστήρια και τράπεζες.

«Επιθυμούμε, όλοι οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να συμφωνήσουν αναφορικά με αυτόν τον φόρο, που συντείνει στην κοινωνική δικαιοσύνη», ανέφερε χαρακτηριστικά. Ο κ. Φάιμαν επιβεβαίωσε, από την πλευρά του, ότι η Ευρωζώνη θα συζητήσει τη δυνατότητα να επιβληθεί ο συγκεκριμένος φόρος.

Αν και οι δύο χώρες συμφωνούν στο φόρο αυτό, υπάρχουν πολλές κυβερνήσεις που αντιτείνουν ότι επιβαλλόμενος θα «διώξει» πολλά επενδυτικά κεφάλαια.

Ανάλογη πρόταση είχε διατυπωθεί και στην τελευταία Σύνοδο της G20 που όμως δεν έτυχε αποδοχής. Πλέον η Γερμανία εστιάζει τις προσπάθειες της στην υιοθέτησή του σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, αρχής γενομένης από την Ευρωζώνη.

Στις αρχές του περασμένου Οκτωβρίου η Κομισιόν είχε δημοσιοποιήσει τις προτάσεις της για την μελλοντική φορολόγηση του χρηματοπιστωτικού τομέα, οι οποίες περιελάμβαναν την επιβολή φόρου επί των χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων στα κράτη-μέλη της Ε.Ε.
Ο φόρος χρηματοπιστωτικών δραστηριοτήτων θα στοχεύει στα κέρδη και στις αμοιβές των εταιρειών του χρηματοπιστωτικού τομέα. Με τον τρόπο αυτό, θα φορολογούνται μάλλον οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί και όχι χωριστά κάθε εμπλεκόμενος σε μια χρηματοπιστωτική συναλλαγή.

Πηγή Ημερησία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης