Έλεγχοι στους τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδων εφοριακών

Οικονομικές Ειδήσεις

28 Φεβρουάριος 2011
Ελέγχους στα περιουσιακά στοιχεία και τους τραπεζικούς λογαριασμούς εκατοντάδων εφοριακών που βρίσκονται στη «μαύρη λίστα» των ύποπτων για διαφθορά έχει ξεκινήσει το υπουργείο Οικονομικών, ενώ αναμένεται να προχωρήσει σε παραπομπές υποθέσεων στη Δικαιοσύνη. Των ελέγχων προΐσταται ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Δ. Γεωργακόπουλος, που επιβλέπει και δείχνει διατεθειμένος να φτάσει το μαχαίρι στο κόκκαλο. Taxheaven.gr

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στο στόχαστρο βρίσκονται μεταξύ άλλων 70 υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών που, ενώ δήλωναν μέσο εισόδημα 50.000 ευρώ τον χρόνο, διαπιστώθηκε ότι έχουν ακίνητη περιουσία από 800.000 ευρώ έως και 3 εκ. ευρώ, 234 υπάλληλοι που δεν υπέβαλαν καν δήλωση φορολογίας εισοδήματος και 50 υποθέσεις διαφθοράς εφοριακών και τελωνειακών που προέκυψαν έπειτα από καταγγελίες πολιτών.

 Παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών τόνιζε στο «Έθνος» ότι οι έλεγχοι προχωρούν με ταχείες διαδικασίες και περιλαμβάνουν αντιπαραβολή των φορολογικών δηλώσεων των τελευταίων ετών με τα περιουσιακά τους στοιχεία και τον τρόπο διαβίωσης καθώς και άνοιγμα των τραπεζικών λογαριασμών. Οι διασταυρώσεις στοιχείων γίνονται με βάση τα αποτελέσματα των ΕΔΕ που έχουν διαταχθεί σε βάρος τους και από τα οποία προέκυψαν σοβαρές ενδείξεις για διαφθορά.
 
Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι πειθαρχικές κυρώσεις για τους ύποπτους υπαλλήλους μπορεί να φθάσουν ακόμη και μέχρι την οριστική τους απόλυση, ενώ δεν αποκλείεται και παραπομπή στον εισαγγελέα για ποινική διερεύνηση και τυχόν αντίστοιχες κυρώσεις. Μάλιστα, το τελευταίο σοβαρό κρούσμα διαφθοράς εφοριακών αφορά πάνω από δέκα υψηλόβαθμους υπαλλήλους, οι οποίοι έχουν μπει και στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης και θα κληθούν τις επόμενες ημέρες για να δώσουν εξηγήσεις με την ιδιότητα του υπόπτου για αδικήματα σε βαθμό κακουργήματος.

 
Οι ελεγχόμενοι επιθεωρητές του υπουργείου Οικονομικών φέρονται ότι μηδένιζαν πρόστιμα και οφειλές, κυρίως ιδιωτικών επιχειρήσεων, με τη δικαιολογία ότι δεν είχαν γίνει σωστά οι έλεγχοι από το προηγούμενο κλιμάκιο. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία της δικαστικής έρευνας, σε περιπτώσεις ιδιωτικών εταιρειών σε βάρος των οποίων είχαν βεβαιωθεί μεγάλα πρόστιμα, οι ύποπτοι επίορκοι επιθεωρητές  έκαναν επανέλεγχο στις συγκεκριμένες επιχειρήσεις και βεβαίωναν ότι δεν υπάρχει οφειλή, ενώ μηδένιζαν τα πρόστιμα. Έτσι προέκυψε ανυπολόγιστη ζημιά στο Δημόσιο, που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ και εφόσον επιβεβαιωθεί, θα επισύρει τιμωρίες που φτάνουν ακόμα και στην ισόβια κάθειρξη.

 
Την ίδια ώρα, το "Έθνος" αποκαλύπτει ότι στο στόχαστρο του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης έχουν μπει τελευταία και οι πολεοδομίες, ιδίως της Βόρειας Ελλάδας. Μάλιστα, ερευνώνται συγκεκριμένες καταγγελίες  χρηματισμού υπαλλήλων στην πολεοδομία Θεσσαλονίκης αλλά και σε πολλά πολεοδομικά γραφεία και έχει ζητηθεί ο έλεγχος της περιουσιακής κατάστασης συγκεκριμένων στελεχών και υπαλλήλων, που περιλαμβάνει και το άνοιγμα των τραπεζικών τους λογαριασμών. Η έρευνα αυτή θα επεκταθεί εκτός από τις ελληνικές και σε ξένες τράπεζες και εκτιμάται ότι θα ολοκληρωθεί στο επόμενο τετράμηνο.

 
Σύμφωνα με στοιχεία που ήρθαν στο φως αυτές τις μέρες, ένας από τους ελέγχους αφορά την περιουσιακή κατάσταση τέως υπαλλήλου της διεύθυνσης πολεοδομίας της νομαρχίας Θεσσαλονίκης και νυν υπαλλήλου της διεύθυνσης πολεοδομίας του Δήμου Θεσσαλονίκης. Πληροφορίες που διέρρευσαν κάνουν λόγο για εύρεση στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων καταθέσεων ύψους 27 εκατ. ευρώ σε λογαριασμό προϊσταμένου πολεοδομικού γραφείου της Βόρειας Ελλάδας.

 
Μάλιστα, εκτιμάται  ότι η νέα διοίκηση του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην οποία έχει περάσει η πολεοδομία μετά την κατάργηση των Νομαρχιών, πέτυχε να αποτρέψει με τις πρώτες κινήσεις της μια μίζα τουλάχιστον 750.000-1.000.000 ευρώ, για λογαριασμό των 25.000 πολιτών που κατέθεσαν μέχρι τώρα τους φακέλους τους ζητώντας την τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων...
 
Πηγή: Express.gr