Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σαφάρι μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου

28 Φεβρουάριου 2011
  • «Επιχείρηση ΦΠΑ» με όπλο το Αυτόφωρο

Σαφάρι ελέγχων με όπλο το Αυτόφωρο αρχίζει το ΣΔΟΕ σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες με επίκεντρο την είσπραξη του ΦΠΑ, αμέσως μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού νομοσχεδίου που αναμένεται στο πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Μείζον πρόβλημα, σύμφωνα με στελέχη του φοροελεγκτικού μηχανισμού, είναι ότι χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν αποδίδουν κανονικά τον ΦΠΑ που έχουν εισπράξει και ο οποίος προκύπτει με έναν απλό έλεγχο στις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος που υποβάλλουν στην Εφορία. Σε αυτήν την «εμφανή», όπως ονομάζεται, φοροδιαφυγή αναμένεται να εστιάσει το ελεγκτικό του έργο το ΣΔΟΕ το αμέσως επόμενο διάστημα, ενισχυμένο με το όπλο του Αυτόφωρου που του δίνει η νέα φορολογική νομοθεσία. Πρόκειται, όπως εκτιμούν αρμόδια στελέχη, για μεγάλα ποσά εσόδων από ΦΠΑ που διαφεύγουν και τα οποία μπορούν να προσφέρουν ανάσα στον προϋπολογισμό.

Ηδη με βάση τους ελέγχους που έγιναν το τελευταίο πεντάμηνο έχει βρεθεί ότι ένας μεγάλος αριθμός παραβατών (επιχειρήσεων και επαγγελματιών), συγκεκριμένα ένας στους δέκα, δεν απέδωσε ΦΠΑ αξίας άνω των 75.000 ευρώ. Η συγκεκριμένη παράβαση αποτελεί, ούτως ή άλλως, κακούργημα αλλά με τον νέο φορολογικό νόμο, αμέσως μόλις ψηφιστεί στη Βουλή, θα αντιμετωπίζεται με τη διαδικασία του Αυτόφωρου. Αν δηλαδή ο νόμος ήταν σε ισχύ, θα είχε ήδη εκδοθεί ένταλμα σύλληψης για τους συγκεκριμένους παραβάτες και η δικάσιμος θα οριζόταν για την πρώτη εργάσιμη ημέρα από τη σύλληψή τους, όταν σήμερα η διαδικασία αυτή μπορεί να διαρκέσει το λιγότερο... δύο χρόνια.

Τι έδειξαν οι έλεγχοι του ΣΔΟΕ
Ενδεικτικά είναι τα στοιχεία που έχουν προκύψει από τους ελέγχους που έχει κάνει ήδη το ΣΔΟΕ τους τελευταίους μήνες. Τα συνεργεία του, σε ελέγχους που διενήργησαν από την 1η Οκτωβρίου έως και τις 21 Φεβρουαρίου 2011, εντόπισαν 709 επιχειρήσεις και επαγγελματίες να έχουν παρακρατήσει παράνομα τον ΦΠΑ αντί να τον αποδώσουν, ως όφειλαν, στο Δημόσιο. Από αυτούς, 64 βρέθηκε να οφείλουν ΦΠΑ και άλλους παρακρατούμενους φόρους ύψους πάνω από 75.000 ευρώ έκαστος. Εναντίον τους έχουν ήδη γίνει μηνυτήριες αναφορές που θα φτάσουν, όμως, στις δικαστικές αίθουσες το νωρίτερο ύστερα από μια διετία, κάτι που με το καινούργιο καθεστώς θα συνέβαινε άμεσα.

Εννοείται ότι παραβάσεις διαπιστώθηκαν και στους υπόλοιπους 645 ελέγχους, για παρακράτηση ΦΠΑ ποσών χαμηλότερων των 75.000 ευρώ, για τις οποίες, με βάση το υπό ψήφιση νομοσχέδιο επίσης θα ενεργοποιείται το Αυτόφωρο. Με τη διαφορά ότι για ποσά μέχρι αυτού του ορίου, ο νόμος δίνει τη δυνατότητα στον φορολογούμενο να κάνει προσφυγή σε δικαστήριο, που αίρει την ποινική δίωξη το πολύ για έναν μήνα, προκειμένου στο διάστημα αυτό να έχει ολοκληρωθεί η σχετική διαδικασία.

Ερχονται και λίστες με ονόματα Παράλληλα, μετά την ψήφιση του νέου φορολογικού έρχονται και λίστες τόσο με ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου όσο και επιχειρηματιώνεπιχειρήσεων που εκδίδουν πλαστά και εικονικά τιμολόγια. Το νομοσχέδιο προβλέπει ότι θα δημοσιοποιούνται στην ιστοσελίδα του υπουργείου Οικονομικών τα στοιχεία για ληξιπρόθεσμες οφειλές άνω των 150.000 ευρώ, ανά φυσικό ή νομικό πρόσωπο, εφόσον η καταβολή τους καθυστερεί για διάστημα μεγαλύτερο του έτους.

Επίσης θα δημοσιοποιούνται στοιχεία για έκδοση πλαστών και λήψη εικονικών τιμολογίων, καθώς και για παραβάσεις που αφορούν στην καταχώρηση στα βιβλία αγορών ή εξόδων που δεν έχουν πραγματοποιηθεί και για τις οποίες δεν έχει κοπεί απόδειξη ή τιμολόγιο.

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, η Αρχή Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων δεν έχει αντίρρηση με τη δημοσιοποίηση ονομάτων φορολογουμένων στους οποίους έχει γίνει έλεγχος και τους έχουν επιβληθεί πρόστιμα.


Χιλιάδες επιχειρήσεις και επαγγελματίες δεν αποδίδουν κανονικά τον ΦΠΑ που έχουν εισπράξει

Χιλιάδες φάκελοι, λίγο προσωπικό

 Την ίδια στιγμή που ο αριθμός των φακέλων στα γραφεία του ΣΔΟΕ διαρκώς αυξάνεται, το προσωπικό του παραμένει το ίδιο και δεν επαρκεί για να τις χειρισθεί. ΑΠΟ ΤΙΣ 106 οργανωτικές θέσεις που προβλέπονται για τη λειτουργία της νευραλγικής αυτής υπηρεσίας, είναι καλυμμένες μόνον 65, αριθμός πολύ μικρός για να διαχειριστεί περίπλοκες φορολογικές παραβάσεις.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ έχουν αυξηθεί πάρα πολύ και οι καταγγελίες πολιτών, τις οποίες η Υπηρεσία είναι υποχρεωμένη να τις εξετάζει, ανεξαρτήτως αν έχουν βάση ή όχι.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ υπάρχει και για τον συντονισμό με τις Εφορίες, στις οποίες το ΣΔΟΕ στέλνει τους φακέλους των υποθέσεων προκειμένου εκείνες στη συνέχεια να κάνουν τον τακτικό έλεγχο. ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ σύμφωνα με πληροφορίες, μεγάλες καθυστερήσεις σε πολλές ΔΟΥ και ενώ ο τακτικός έλεγχος μιας υπόθεσης οφείλει να έχει ολοκληρωθεί μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα, σε πληθώρα περιπτώσεων καθυστερεί αδικαιολόγητα.

ΣΑΝ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ, πολλά από τα ευρήματα του ΣΔΟΕ δεν αξιοποιούνται όπως θα έπρεπε.

Πηγή Τα Νέα


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης