Αποτελέσματα live αναζήτησης

Μνημόνιο Νο4 - Συγχωνεύσεις, νοικοκύρεμα και επιστροφή στις αγορές ζητά η τρόικα - Πράσινο φως για κρατικές εγγυήσεις ύψους 30 δισ.

25 Φεβρουάριου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Tην αναδιάρθρωση του εγχώριου τραπεζικού κλάδου, το νοικοκύρεμα των ελληνικών ομίλων και τη σταδιακή απεξάρτησή τους από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ ζητεί η τρόικα, τη στιγμή πάντως που έδωσε το πράσινο φως για νέες κρατικές εγγυήσεις ύψους 30 δισ. ευρώ.
Όπως επισημαίνεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο, το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα παραμένει σταθερό, ενώ προτεραιότητα είναι η ενίσχυση της ρευστότητας μέσα από νέα κανάλια χρηματοδότησης και η στήριξη πρωτοβουλιών για την αναδιοργάνωσή του.

Με βάση τη συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με την ΕΚΤ, την Κομισιόν και το ΔΝΤ, το ελληνικό δημόσιο θα μπορεί να παράσχει 30 δισ ευρώ επιπλέον εγγυήσεις για την άντληση ρευστότητας από τις τράπεζες μέσω τραπεζικών ομολόγων, ώστε να μπορέσουν να συνεισφέρουν στη χρηματοδότηση της οικονομίας.

Παράλληλα, υπογραμμίζεται ότι η Τράπεζα της Ελλάδας έχει ζητήσει από τις τράπεζες να ετοιμάσουν και να υλοποιήσουν μεσοπρόθεσμα σχέδια για την ενίσχυση της χρηματοδότησης τους από άλλες πηγές πέραν του Ευρωσυστήματος.

Στα σχέδια των τραπεζών θα πρέπει να περιλαμβάνονται και δράσεις για την μείωση του λειτουργικού και του μισθολογικού κόστους.

Ερωτηθείς σχετικά με το θέμα κατά τη χθεσινή συνέντευξη τύπου που παρέθεσε ο υπουργός Οικονομικών κ. Γ. Παπακωνσταντίνου, ανέφερε ότι οι περικοπές που πρέπει να γίνουν αφορούν κυρίως τα υψηλότερα μισθολογικά κλιμάκια.

Αναλυτικότερα, οι βασικοί άξονες της στρατηγικής που συστήνεται, όπως αυτή περιλαμβάνεται και στην έκθεση για τη νομισματική πολιτική του διοικητή της ΤτΕ κ. Γ. Προβόπουλου, συνοψίζεται στα εξής:

1) Διενέργεια επαρκών προβλέψεων

Η ΤτΕ εκτιμά ότι θα πρέπει να αυξηθεί το ποσοστό κάλυψης των επισφαλειών, παρά την άνοδό του τους πρώτους εννέα μήνες του 2010 στο 43,2% από 41,5%.

Συγκεκριμένα, σημειώνει ότι είναι απαραίτητη η ενίσχυση του αποθέματος των προβλέψεων, καθώς καταγράφεται σημαντική επιδείνωση του λόγου των «καθαρών» καθυστερήσεων προς το σύνολο των εποπτικών ιδίων κεφαλαίων.

2) Σχέδιο για επιστροφή στις αγορές

Η κεντρική τράπεζα, αν και αναγνωρίζει ότι ο αποκλεισμός των τραπεζών από τις αγορές είναι αποτέλεσμα των δημοσιονομικών προβλημάτων της χώρας, σημειώνει ότι τα έκτακτα μέτρα ενίσχυσης (κρατικές εγγυήσεις, χρηματοδότηση ΕΚΤ) είναι προσωρινά.

Για το λόγο αυτό κρίνεται απολύτως αναγκαία η εξεύρεση από τις τράπεζες εναλλακτικών πηγών άντλησης κεφαλαίων.

3) Κεφαλαιακή ενίσχυση μεσοπρόθεσμα

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, παρά τα ικανοποιητικά επίπεδα δεικτών κεφαλαιακής επάρκειας του συστήματος, στην παρούσα συγκυρία επιβάλλεται οι τράπεζες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στη διαμόρφωση της μεσοπρόθεσμης στρατηγικής τους, όσον αφορά το επίπεδο της κεφαλαιακής τους βάσης, λαμβάνοντας υπόψιν την επιδείνωση των μακροοικονομικών συνθηκών στην Ελλάδα και τις αυξημένες απαιτήσεις της Βασιλείας ΙΙΙ.

Στο πλαίσιο αυτό είτε οι μέτοχοι οφείλουν να βάλλουν το χέρι στην τσέπη ή θα πρέπει να πωληθούν περιουσιακά στοιχεία, όπως οι θυγατρικές στη ΝΑ Ευρώπη.

4) Μείωση του κόστους λειτουργίας

Σύσταση για περιορισμό των λειτουργικών εξόδων διατυπώνεται μέσω της έκθεσης της ΤτΕ.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του εννεαμήνου, τα έξοδα λειτουργίας των τραπεζών στην Ελλάδα μειώθηκαν οριακά κατά 0,2% στα 4,375 δισ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες προσωπικού παρέμειναν ουσιαστικά αμετάβλητες.

Το 2011 μεγαλύτερη εξοικονόμηση μπορεί να επιτευχθεί με το κλείσιμο / συγχώνευση καταστημάτων και την υλοποίηση προγραμμάτων εθελούσιας εξόδου ή αργίας.

Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης