Αποτελέσματα live αναζήτησης

Το Δημόσιο οφείλει 7,1 δισ. σε επιχειρήσεις

22 Φεβρουάριου 2011
  • Ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κ. Μίχαλος τονίζει ότι πρέπει να ενσωματωθεί άμεσα η οδηγία που προβλέπει ότι το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να αποπληρώνει τις οφειλές του σε διάστημα 30 ημερών.
Ξεπερνούν τα 7,1 δισ. ευρώ οι υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, ενώ οι καθυστερήσεις αποπληρωμής υπερβαίνουν ακόμη και τις 330 ημέρες. Αυτό επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, Κ. Μίχαλος, σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών Γ. Παπακωνσταντίνου και Περιφερειακής Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδη, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ενσωματωθεί άμεσα στην ελληνική νομοθεσία η οδηγία που προβλέπει ότι το Δημόσιο είναι υποχρεωμένο να αποπληρώνει τις οφειλές του προς τις επιχειρήσεις σε διάστημα 30 ημερών.

Το Δημόσιο, επισημαίνει ο κ. Μίχαλος, αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο και πλέον ασυνεπή οφειλέτη, με τις υποχρεώσεις του προς τις επιχειρήσεις να ξεπερνούν τα 7,1 δισ. και τις καθυστερήσεις αποπληρωμής να υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις τις 330 ημέρες, προκαλώντας ασφυξία στην αγορά. Στις 24 Ιανουαρίου 2001, επισημαίνει στην επιστολή του ο Κ. Μίχαλος, το Συμβούλιο της Ε.Ε. υιοθέτησε, σε συμφωνία με το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και μετά από πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τη νέα οδηγία για την καταπολέμηση των καθυστερήσεων πληρωμών στις εμπορικές συναλλαγές. Η οδηγία εντάσσεται στο πλαίσιο των αρχών και των μέτρων που περιλαμβάνει η Δράση για τις Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις, με σκοπό τη στήριξή τους στις σημερινές αντίξοες συνθήκες της αγοράς.

Εντός 30 ημερών
Στην οδηγία περιλαμβάνεται ειδική αναφορά στις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και φορέων του Δημοσίου. Σύμφωνα με αυτή, οι δημόσιοι φορείς οφείλουν να πληρώνουν για αγαθά ή υπηρεσίες που προμηθεύονται από επιχειρήσεις εντός 30 ημερολογιακών ημερών από την έκδοση του σχετικού τιμολογίου. Ο πιστωτής έχει το δικαίωμα να χρεώσει τόκους υπερημερίας, χωρίς την υποχρέωση υπενθύμισης προς τον οφειλέτη, εάν η προθεσμία πληρωμής παρέλθει. Επίσης, μπορεί να διεκδικήσει αποζημίωση για το κόστος που συνεπάγεται η καθυστερημένη είσπραξη της οφειλής. Τα κράτη-μέλη υποχρεούνται να ενσωματώσουν τη νέα οδηγία στις εθνικές τους νομοθεσίες εντός δύο ετών, δηλαδή έως τις αρχές του 2013. Ωστόσο, επισημαίνει ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, «η Ελλάδα θα πρέπει να προχωρήσει στην άμεση εφαρμογή της οδηγίας, ως προς το τμήμα που αφορά τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων και δημόσιων φορέων» και για τους εξής λόγους:

Το ελληνικό δημόσιο αποτελεί σήμερα το μεγαλύτερο και πλέον ασυνεπή οφειλέτη, με τις συνολικές οφειλές του, συμπεριλαμβανομένων και των νοσοκομείων, να ξεπερνούν τα 7,1 δισ. ευρώ (2,3 δισ. ευρώ χωρίς τα νοσοκομεία).

Οι καθυστερήσεις αποπληρωμής υπερβαίνουν σε πολλές περιπτώσεις τις 330 ημέρες, ενώ στην πλειονότητα των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών οι οφειλές του Δημοσίου στους ιδιώτες πληρώνονται εντός 60 ημερών.

Στο πλαίσιο του Μνημονίου η ελληνική κυβέρνηση έχει αναλάβει δέσμευση για τη μη περαιτέρω συσσώρευση ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Οι καθυστερήσεις πληρωμών επιτείνουν τα σοβαρά προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν σήμερα οι επιχειρήσεις.

Πηγή ΗμερησίαΘέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης