Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Τακτοποίηση» καταπατημένων προωθεί η κυβέρνηση

21 Φεβρουάριου 2011
  • Στόχος η είσπραξη εσόδων άνω του 1 δισ. Το τίμημα της εξαγοράς θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και θα προβλέπονται ορισμένες εκπτώσεις
Στο σχέδιο - μαμούθ για αποκρατικοποιήσεις 50 δισ. ευρώ έως το 2015 που συμφωνήθηκε με την τρόικα, η κυβέρνηση φέρεται να βάζει στο τραπέζι -σύμφωνα με πληροφορίες- και σενάρια για την «τακτοποίηση» των χιλιάδων καταπατημένων εκτάσεων του Δημοσίου.

Στο υπουργείο Οικονομικών σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν αρχίσει να σκέφτονται και να συζητάνε με το υπουργείο Περιβάλλοντος ένα πλαίσιο που θα διέπει τους όρους «τακτοποίησης» των καταπατημένων εκτάσεων και το οποίο θα μπορούσε να αποφέρει έσοδα άνω του 1 δισ. ευρώ.

Οπως λένε στο υπουργείο Οικονομικών σε καμία περίπτωση η εξαγορά δημοσίου ή ανταλλαξίμου κτήματος επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα (κατοικίες, επαγγελματικά-αγροτικά κτίσματα, αποθήκες) δεν θα νομιμοποιεί και τα κτίσματα αυτά. Κι αυτό γιατί, υπάρχει πάντα ο κίνδυνος μία ρύθμιση «τακτοποίησης» των καταπατημένων μέσω οικονομικού ανταλλάγματος να προσκρούσει σε σοβαρά συνταγματικά ζητήματα, όπως προειδοποιούν νομικοί κύκλοι.

Ακίνητη περιουσία
Σήμερα στα «χέρια» καταπατητών βρίσκεται το 40,04% της γνωστής δημόσιας ακίνητης περιουσίας. Οι καταπατητές, εμφανίζονται στην εφορία και στα δικαστήρια ως νόμιμοι ιδιοκτήτες των ακινήτων με τίτλους ιδιοκτησίας που είτε δημιούργησαν οι ίδιοι ή δικαιοπάροχοί τους ή έχουν τίτλους που δημιούργησαν απώτατοι καταπατητές μετά το 1884!

Στα καταπατημένα δημόσια κτήματα έχουν ανεγερθεί κατοικίες ακόμη και πολυκατοικίες, εργοστάσια, αποθήκες, αγροτικά ακίνητα, εργαστήρια και κτήρια για οποιαδήποτε επαγγελματική χρήση που είτε ιδιοκατοικούνται είτε εκμισθώνονται σε τρίτους και οι αυθαίρετοι κάτοχοι εισπράττουν μεγάλα ποσά από ενοίκια.

«Το φαινόμενο των καταπατημένων είναι ένα σημαντικό πρόβλημα που πρέπει να λυθεί», σημειώνουν αρμόδιοι παράγοντες καθώς, όπως λένε, αυτό επιβάλλεται όχι μόνο λόγω της έκτασης που προσλαμβάνουν οι καταπατημένες δημόσιες εκτάσεις, αλλά και εξαιτίας των κοινωνικών προβλημάτων που δημιουργούν. Για παράδειγμα, αναφέρουν ότι σε πολλές περιπτώσεις κτημάτων που θεωρούνται δημόσια στο παρελθόν κατασκευάστηκαν κατοικίες οι οποίες στεγάζουν σήμερα εκατοντάδες οικογένειες πολιτών.

Ενα από τα σχέδια που υπάρχουν στο συρτάρι του οικονομικού επιτελείου παρέχει το δικαίωμα στους αυθαίρετους κάτοχους να εξαγοράσουν από το κράτος τις εδαφικές εκτάσεις που καταπάτησαν έναντι τιμήματος το οποίο θα υπολογίζεται με βάση τις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων και θα προβλέπονται ορισμένες εκπτώσεις. Το σχέδιο αφήνει εκτός συναλλαγής, τις δασικές εκτάσεις ή εκτάσεις σε περιοχές που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, ακίνητα σε περιοχές οικολογικού ενδιαφέροντος και σε προστατευόμενες από τη νομοθεσία ή διεθνείς συμβάσεις περιοχές που απαγορεύεται η δόμηση.

Ρύθμιση
Βασική προϋπόθεση για υπαγωγή μιας έκτασης στη ρύθμιση και νομιμοποίηση της αυθαίρετης κατοχής με εξαγορά είναι η καταπάτηση να έχει γίνει τουλάχιστον πριν από 25 χρόνια και να συνεχίζεται μέχρι σήμερα και αυτό να αποδεικνύεται είτε με μαρτυρίες είτε με επίσημα έγγραφα (π.χ. πρωτόκολλα αποβολής, επιβολή προστίμων αυθαίρετης χρήσης κ.λπ.).Σύμφωνα με πληροφορίες, το τίμημα θα κινηθεί σε επίπεδα χαμηλότερα της αντικειμενικής αξίας όσον αφορά τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία.

Ενα από τα σχέδια της ρύθμισης των καταπατημένων δημοσίων εκτάσεων προβλέπει:

1 Οποιοσδήποτε κατέχει αυθαίρετα δημόσιο ή ανταλλάξιμο ακίνητο, καταγεγραμμένο ή μη, με ή χωρίς κτίσματα, που ανήκει στην ιδιωτική περιουσία του Δημοσίου και υπάγεται στην αρμοδιότητα του υπουργείου Οικονομικών, είτε έχει τίτλους είτε όχι, δικαιούται να ζητήσει, την εξαγορά αυτού εφόσον το ακίνητο κατέχεται αυθαίρετα τουλάχιστον για 25 έτη και η κατοχή του συνεχίζεται χωρίς διακοπή μέχρι και την ενεργοποίηση της ρύθμισης.

2 Η εξαγορά δημοσίου ή ανταλλαξίμου κτήματος επί του οποίου έχουν ανεγερθεί αυθαίρετα κτίσματα, σε καμιά περίπτωση, δεν νομιμοποιεί τα κτίσματα αυτά.

3 Ως τίμημα εξαγοράς λαμβάνεται η αντικειμενική αξία που έχει το ακίνητο κατά το χρόνο υποβολής της σχετικής αίτησης εξαγοράς. Όπου δεν ισχύει το σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού ως τίμημα εξαγοράς λαμβάνεται η αγοραία αξία μειωμένη κατά ποσοστό 20%.

4 Το τίμημα εξαγοράς μειώνεται κατά 0,25% για κάθε χρόνο κατοχής πριν την 31η Δεκεμβρίου 2010.

5 Το τίμημα εξαγοράς μπορεί να μειωθεί περαιτέρω εφόσον ο αυθαίρετος κάτοχος έχει ανεγείρει πρώτη κατοικία στη δημόσια έκταση ή είναι πολύτεκνος ή ανάπηρος.

6 Η τιμή εξαγοράς μπορεί να φθάνει στο 30% με 50% της αντικειμενικής αξίας για τους πολίτες με αποδεδειγμένη οικονομική αδυναμία, ενώ θα δοθούν και πολλές ευκολίες πληρωμής, δηλαδή εξόφληση σε πολλές δόσεις.

7 Για τα αγροτικά ακίνητα, που θα αποτελέσουν και την πλειοψηφία των εκποιουμένων εκτάσεων, θα πρέπει να αποδεικνύεται η ιδιότητα του αγρότη. Η τιμή εξαγοράς για τα αγροτεμάχια, θα κυμαίνεται από 400 έως 2.000 ευρώ ανά στρέμμα, ανάλογα με το αν η περιοχή είναι ορεινή ή νησιωτική.

8 Ακριβότερο το τίμημα εξαγοράς για καταπατημένα ακίνητα που χρησιμοποιούνται για εμπορικούς σκοπούς, όπως ξενοδοχεία και εργοστάσια.

9 Η εξαγορά θα συνοδευτεί και από φόρο μεταβίβασης, που θα καταβληθεί εφάπαξ.

10 Το τίμημα εξαγοράς, καταβάλλεται σε δόσεις.

Το σχέδιο προβλέπει σε πρώτη φάση την τακτοποίηση περίπου 50.000 μικρών καταπατημένων εκτάσεων. Ο κάθε καταπατητής θα μπορεί να εξαγοράσει μέχρι ένα άρτιο οικόπεδο όταν πρόκειται για αστικό ακίνητο, με την προϋπόθεση να πρόκειται για ακίνητο που στεγάζει την οικογένειά του.

Αστικά θεωρούνται όσα βρίσκονται εντός σχεδίου πόλης ή εντός οικισμού που προϋπήρχε του 1923.

Διεκδικήσεις
Μήλον της Εριδος χιλιάδες στρέμματα γης

«Μήλον της Έριδος» μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και εκατοντάδων πολιτών αποτελούν χιλιάδες στρέμματα καταπατημένης γης. Το Δημόσιο διεκδικεί την περιουσία του από τους ιδιώτες-καταπατητές. Οι τελευταίοι δεν μένουν «με σταυρωμένα τα χέρια» και προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη για να προστατεύσουν τα δικαιώματά τους. Και στο ερώτημα ποιος κερδίζει συνήθως στη δικαστική διαμάχη, το Δημόσιο ή οι ιδιώτες, οι αρμόδιοι παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών δίνουν την εξής απάντηση: «Οι περισσότερες δικαστικές αποφάσεις καταλήγουν υπέρ των καταπατητών»!

Δίκες
Οι καταπατητές -όπως υποστηρίζουν- κερδίζουν τις δίκες γιατί «όσοι εγείρουν αγωγές κατά του Δημοσίου ή αντιμετωπίζουν αγωγές του Δημοσίου εναντίον τους στηρίζονται κύρια σε τίτλους που δημιούργησαν οι ίδιοι ή δικαιοπάροχοί τους, ενώ το Δημόσιο προβάλλει δικαιώματα κυριότητας είτε με εφαρμογές διαγραμμάτων διαφόρων μηχανικών του στρατού από την εποχή του Όθωνα είτε ως μοναδικός κληρονόμος του τουρκικού δημοσίου».

Σε πολλές περιπτώσεις κτημάτων που θεωρούνται δημόσια, στο παρελθόν, έχουν κτισθεί κατοικίες οι οποίες στεγάζουν εκατοντάδες οικογένειες πολιτών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών, η μισή Γλυφάδα έχει κτισθεί σε καταπατημένες εκτάσεις, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι μεγάλες εκτάσεις, όπως στην Ηλιούπολη (κτήμα Νάστου), στο Γαλάτσι (κτήμα Βεΐκου), στη Νέα Ερυθραία, στο Νέο Ηράκλειο, στην Αγία Παρασκευή, δεν έχουν σαφές ιδιοκτησιακό καθεστώς μέχρι σήμερα και το Δημόσιο αντιμάχεται με τους κληρονόμους καταπατημένων εκτάσεων.

Πηγή Ημερησία


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης