Αποτελέσματα live αναζήτησης

Σε βαρέα και σε ανθυγιεινά διαχωρίζονται τα επαγγέλματα έναντι της λίστας των ΒΑΕ

18 Φεβρουάριου 2011
ΣTHN κατηγοριοποίηση των επαγγελμάτων σε βαρέα και σε ανθυγιεινά προχωρά τελικά η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης και όχι σε ενιαία λίστα, υιοθετώντας το πόρισμα της Επιτροπής Μπεχράκη που εκπονήθηκε το 2009. Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωσή της η ηγεσία του Yπουργείου Εργασίας αναφέρει ότι ήδη τις προηγούμενες ημέρες συζήτησε με τους εκπροσώπους της τρόικας τη λίστα των ΒΑΕ, όπως τη σχημάτισε η επιτροπή Μπεχράκη και ότι ήδη δρομολογείται το τελευταίο σκέλος της συγκεκριμένης διαδικασίας, ήτοι ο διαχωρισμός των επαγγελμάτων σε βαρέα και σε ανθυγιεινά. Σημειώνεται ότι η τότε υπουργός Απασχόλησης Φάνη Πάλλη-Πετραλιά δεν είχε δεχθεί την υιοθέτηση του πορίσματος, κατόπιν σφοδρής αντίδρασης των συνδικάτων.

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με το πόρισμα, οι εργαζόμενοι που εξαιρούνται από τη λίστα θα συνταξιοδοτηθούν έως και 7 χρόνια αργότερα. Αναλυτικότερα, η επιτροπή εισηγείται το 58% των ειδικοτήτων να βγει από τον κατάλογο, κατατάσσοντας τις υπόλοιπες σε 4 κατηγορίες, ανάλογα με τον βαθμό βαρύτητας και επικινδυνότητας. Υπολογίζεται ότι οι ειδικότητες που εξαιρούνται αφορούν περίπου 250.000 εργαζομένους.

Μεταξύ άλλων, το πόρισμα προτείνει και την ανά πενταετία αναθεώρηση της λίστας «ώστε να αποφευχθούν νέες κοινωνικές αδικίες» και το νέο καθεστώς να ισχύσει για τους νεοπροσλαμβανομένους. H επιτροπή θεωρεί άδικη την τυχόν ανατροπή του «κεκτημένου δικαιώματος» 700.000 εργαζομένων χαμηλού εισοδήματος, οι οποίοι είναι ήδη ενταγμένοι στα BAE και προσβλέπουν σε πρόωρη πλήρη συνταξιοδότηση. «Tυχόν εξαίρεση έστω και ενός εργαζομένου που ήδη υπάγεται στα BAE σήμερα θα κινδύνευε να είναι και με επιστημονικούς όρους άστοχη», υπογραμμίζεται στο πόρισμα.

Οι κατηγορίες των εργαζομένων που είναι στα ΒΑΕ είναι οι εξής:

- Α΄ κατηγορία (βαρύτητα 4): θα έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν 7 χρόνια νωρίτερα.

- Β΄ κατηγορία (βαρύτητα 3): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν 5 χρόνια νωρίτερα.

- Γ΄ κατηγορία (βαρύτητα 2): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν 3 χρόνια νωρίτερα.

Δ΄ κατηγορία (βαρύτητα 1): οι εργαζόμενοι της κατηγορίας αυτής θα μπορούν να συνταξιοδοτηθούν 18 μήνες νωρίτερα.

Οι βασικές επιπτώσεις για όσους τεθούν εκτός λίστας ΒΑΕ είναι οι εξής:

1. Oρια ηλικίας. Η ηλικία συνταξιοδότησης θα αυξηθεί κατά πέντε χρόνια, ενώ για ειδικές κατηγορίες η αύξηση μπορεί να φτάσει ακόμη και τα επτά έτη. Για παράδειγμα, σήμερα ασφαλισμένος μετά την 1η Ιανουαρίου 1993 μπορεί να πάρει σύνταξη στα 60, εφόσον έχει βαρέα και ανθυγιεινά ένσημα, ενώ μετά τις αλλαγές θα πρέπει να συμπληρώσει το 65ο έτος.

2. Μισθοί. Μέχρι και 250 ευρώ λιγότερα τον μήνα θα παίρνουν οι νέοι

εργαζόμενοι που θα εξαιρεθούν από το ευνοϊκό καθεστώς. Αυτό οφείλεται στο ότι σήμερα οι εργαζόμενοι στα βαρέα και ανθυγιεινά δικαιούνται ειδικό επίδομα και έτσι αυξάνεται ο μισθός τους.

3. Συντάξεις. Η απώλεια του ειδικού επιδόματος επηρεάζει και τις συντάξεις, οι οποίες για τους νέους ασφαλισμένους θα είναι μειωμένες από 10% μέχρι 20%. Είναι χαρακτηριστικό πως σήμερα εργαζόμενος με μισθό 1.400 ευρώ και 35ετία δικαιούται σύνταξη 980 ευρώ, ενώ μετά τις αλλαγές θα περιοριστεί στα 840 ευρώ.

 
Πηγή: Express.gr


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης