Άρση εμποδίων για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών

Επενδύσεις - Αναπτυξιακά

17 Φεβρουάριος 2011
Taxheaven.gr

Αίρονται τα εμπόδια για την εγκατάσταση των βάσεων στήριξης των φωτοβολταϊκών (τράκερ) και διευκολύνεται η τοποθέτηση φωτοβολταϊκών συστημάτων σε εντός και εκτός σχεδίου περιοχές με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ν. Σηφουνάκης.

Η απόφαση επιτρέπει την εγκατάσταση βάσεων στήριξης και συστημάτων ιχνηλάτησης ακόμα και αν το ύψος τους ξεπερνά τα 2,5 μέτρα, αίτημα που είχαν θέσει στο υπουργείο οι Ελληνες κατασκευαστές, καθώς οι προηγούμενες ρυθμίσεις περιείχαν απαγορεύσεις σχετικά με το ύψος των τράκερ κατασκευών σε μη άρτια και μη οικοδομήσιμα οικόπεδα. Στα άρτια και οικοδομήσιμα οικόπεδα μειώνεται η υποχρεωτική απόσταση καθενός από τα πάνελ από τα όρια του γηπέδου στα 5 μέτρα έναντι 10 μέτρων που προέβλεπε η προηγούμενη απόφαση.

Σχετικά με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων επί κτισμάτων και ακαλύπτων χώρων, ανεξάρτητα αν αυτά εντάσσονται σε εκτός ή εντός σχεδίου πόλεως περιοχές:

Επιτρέπεται η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών και ηλιακών συστημάτων ψύξης και θέρμανσης μετά από έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας σε χαρακτηρισμένους παραδοσιακούς οικισμούς, ιστορικά τμήματα πόλεων και διατηρητέα κτήρια, καθώς και σε περιοχές φυσικού κάλλους, εφόσον δεν απαγορεύεται η εγκατάστασή τους από άλλα σχετικά διατάγματα.

Γίνεται ρητή μνεία στην απαγόρευση τοποθέτησης εγκαταστάσεων σε αδόμητα οικόπεδα.

Ειδικά για την τοποθέτηση των φωτοβολταϊκών συστημάτων πάνω σε κτήρια και για ισχύ μέχρι 100 kW υπογραμμίζεται η ευθύνη του υποψήφιου παραγωγού για την τήρηση των κείμενων διατάξεων σε προστατευόμενες περιοχές με την απαίτηση υποβολής σχετικής υπεύθυνης δήλωσης στον αρμόδιο Διαχειριστή, ο οποίος εφεξής οφείλει να κοινοποιεί τη Σύμβαση Σύνδεσης στην αρμόδια Διεύθυνση Πολεοδομίας.



Πηγή: ΗΜΕΡΗΣΙΑ ONLINE



Δείτε την απόφαση ως συνημμένο αρχείο