Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο 4,5% η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2010

15 Φεβρουάριου 2011 Σχόλια
Στο 4,5% ανήλθε η ύφεση στην ελληνική οικονομία το 2010, μετά την κάθετη πτώση κατά 6,6% του ΑΕΠ το δ΄ τρίμηνο πέρυσι.

Τις εκτιμήσεις αυτές (τριμηνιαίοι εθνικοί λογαριασμοί) για την αρνητική πορεία της ελληνικής οικονομίας, δημοσιοποίησε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ).

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, η δραματική συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 6,6% οφείλεται, κυρίως, στη σημαντική μείωση που καταγράφεται στην τελική καταναλωτική δαπάνη, ενώ η βελτίωση που παρατηρήθηκε στο εμπορικό ισοζύγιο (μείωση εισαγωγών, αύξηση εξαγωγών), εν μέρει μόνον αντιστάθμισε το αρνητικό αποτέλεσμα.

Παράλληλα, αρνητικά επηρεάζει την πορεία του ΑΕΠ και η μείωση των ιδιωτικών επενδύσεων, όπως π.χ. στην οικοδομή, η οποία κάποτε αποτελούσε την "ατμομηχανή της οικονομίας".

Σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ συρρικνώθηκε κατά 0,7% το α΄ τρίμηνο πέρυσι, κατά 5,1% το β΄ τρίμηνο, κατά 5,7% το γ΄ τρίμηνο και κατά 6,6% το δ΄ τρίμηνο (σε σύγκριση με τα αντίστοιχα τρίμηνα του 2009).

Παράγοντες της οικονομίας, όπως ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος, εκτιμούν ότι και εφέτος θα υπάρξει ύφεση, της τάξεως του 3%, στην ελληνική οικονομία. Ενώ, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα παρατηρηθεί σταθεροποίηση από τα μισά του τρέχοντος έτους και η οικονομία θα επανέλθει σε αναπτυξιακούς ρυθμούς από το 2012.
Πηγή: www.express.gr


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης