Αποτελέσματα live αναζήτησης

Με πλεόνασμα 352 εκατ. ο προϋπολογισμός τον Ιανουάριο

15 Φεβρουάριου 2011
Όπως ανακοίνωσε η Τράπεζα της Ελλάδος, το ταμειακό αποτέλεσμα της κεντρικής κυβέρνησης διαμορφώθηκε τον πρώτο μήνα του 2011 στα 352 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 818 εκατ. ευρώ τον ίδιο μήνα του 2010. H εξέλιξη αυτή αντανακλά την αύξηση των εσόδων του τακτικού προϋπολογισμού στα 4,9 δισ. ευρώ από 4,2 δισ. ευρώ το 2010 (+16%), καθώς και τη μείωση των δαπανών κατά 3% στα 4,2 δισ. ευρώ από 4,3 δισ. ευρώ πέρυσι.

Το Πρόγραμμα Δημοσίων Eπενδύσεων εμφάνισε έλλειμμα 206 εκατ. ευρω έναντι πλεονάσματος 129 εκατ. ευρω πέρυσι, ενώ το κονδύλι για τόκους διαμορφώθηκε στα 579 εκατ. ευρω από 590 εκατ. ευρώ πέρυσι. Ο προϋπολογισμός, ως αποτέλεσμα των παραπάνω, εμφάνισε (σε ταμειακή βάση πάντα) πρωτογενές πλεόνασμα 924 εκατ. ευρώ έναντι ελλείμματος 20 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο του 2010.

 
Στη Bουλή η έκθεση του διοικητή της ΤτΕ

Την ίδια στιγμή ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γ. Προβόπουλος καταθέτει σήμερα στη Βουλή την έκθεση της ΤτΕ για τη νομισματική πολιτική

Στην έκθεση θα γίνεται αναλυτική αναφορά στην πορεία εφαρμογής του μνημονίου και τις προκλήσεις που καλούνται να αντιμετωπίσουν η εθνική οικονομία και το τραπεζικό σύστημα τους επόμενους μήνες.

Ο διοικητής της ΤτΕ θα επισημαίνει ότι η ύφεση της οικονομίας κατά τη διάρκεια της τρέχουσας χρήσης εκτιμάται περίπου στο 3%, ζητώντας ταυτόχρονα επίσπευση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων.

Παράλληλα ο κεντρικός τραπεζίτης θα κάνει ιδιαίτερη αναφορά στην ανάγκη για δημοσιονομική εξυγίανση καθώς και για τη μείωση της φοροδιαφυγής και τον έλεγχο της σπατάλης. Χωρίς τα παραπάνω δεν μπορεί να υπάρξει ανάπτυξη, η οποία χαρακτηρίζεται επιτακτική.

Σε ό,τι αφορά το πιστωτικό σύστημα, θα διατυπώνονται συστάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της κεφαλαιακής επάρκειας των πιστωτικών ιδρυμάτων και θα τονίζεται η ανάγκη σταδιακής απεξάρτησης των ελληνικών τραπεζών από τη χρηματοδότηση της ΕΚΤ. Παράλληλα θα γίνεται αναφορά στη μείωση της κερδοφορίας των τραπεζών για το 9μηνο του 2010.
Πηγή: www.express.gr


Θέλετε να δείτε τα σχόλια; Η προβολή των σχολίων απαιτεί την ενεργοποίηση των cookies, επιλογή η οποία έχει απενεργοποιηθεί απο εσάς.
Μπορείτε να αλλάξετε τις ρυθμίσεις των cookies πατώντας εδώ και να επιτρέψετε την προβολή των σχολίων σε κάθε άρθρο.

Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης