Αποτελέσματα live αναζήτησης

Τροπολογία στα κλειστά επαγγέλματα - 20% περισσότεροι συμβολαιογράφοι

14 Φεβρουάριου 2011 Σχόλια
  • Εκτιμώμενος χρόνος ανάγνωσης 2 λεπτά
  • Σε μερικό άνοιγμα του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με την αύξηση του αριθμού τους από 10% έως 20% στο σύνολο της χώρας. Ο ακριβής αριθμός θα προσδιοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ για την κατανομή των θέσεων ανά περιφέρεια Ειρηνοδικείου θα προηγηθεί συνεννόηση με τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους.
 
Σε μερικό άνοιγμα του επαγγέλματος των συμβολαιογράφων προχωρά το υπουργείο Οικονομικών, με την αύξηση του αριθμού τους από 10% έως 20% στο σύνολο της χώρας. Ο ακριβής αριθμός θα προσδιοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα, ενώ για την κατανομή των θέσεων ανά περιφέρεια Ειρηνοδικείου θα προηγηθεί συνεννόηση με τους συμβολαιογραφικούς συλλόγους.

Τα παραπάνω προβλέπει τροπολογία που κατέθεσε χθες ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Το Προεδρικό Διάταγμα θα εκδοθεί με πρόταση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης μέσα σε προθεσμία έξι μηνών.

Τέλος στις «αμοιβαίες μεταθέσεις»
Επίσης καταργείται διάταξη του Κώδικα Συμβολαιογράφων για τις λεγόμενες «αμοιβαίες μεταθέσεις» που αφορούν συγγενείς συμβολαιογράφους πρώτου βαθμού. Πρόκειται για τη διάταξη που αποτελούσε εδώ και χρόνια τη μέθοδο για να... κληροδοτούν οι συμβολαιογράφοι των μεγάλων πόλεων τα γραφεία τους στα παιδιά τους. Η μέχρι σήμερα τακτική ήταν η εξής: το παιδί, για παράδειγμα, ενός συμβολαιογράφου ο οποίος έχει γραφείο σε μεγάλη πόλη, υπέβαλλε αίτηση για εξετάσεις δηλώνοντας ότι επιθυμεί να διοριστεί σε κάποιο απομακρυσμένο γεωγραφικά σημείο της χώρας. Φυσιολογικά κέρδιζε τη θέση αφού γι΄ αυτήν υπήρχε ελάχιστη ή και καθόλου ζήτηση. Διότι αρκούσε να γράψει λίγο πάνω από τη βάση, τη στιγμή που για να κατορθώσει να διοριστεί σε Αθήνα ή Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να γράψει «άριστα». Ετσι διοριζόταν στην ακριτική αυτή περιοχή και στη συνέχεια μέσω του επίμαχου άρθρου 28 για την «αμοιβαία μετάθεση» ανάμεσα σε συγγενείς πρώτου βαθμού, ο γονιός και το παιδί... αντάλλασσαν γραφεία. Ετσι ο γονιός διοριζόταν στην ακριτική περιοχή και αμέσως συνταξιοδοτούνταν, ενώ το παιδί αναλάμβανε το γραφείο του γονιού στην Αθήνα.

Το προνόμιο της μονιμότητας
Σημειωτέον ότι οι συμβολαιογράφοι απολαμβάνουν το προνόμιο της μονιμότητας από το Σύνταγμα, καθώς είναι δημόσιοι λειτουργοί και ασκούν δημόσια εξουσία. Για τον λόγο αυτόν, η αμοιβή τους καθορίζεται υποχρεωτικά από τον νόμο. Στο νομοσχέδιο για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, ειδικά για τους συμβολαιογράφους προβλέπεται ο επανακαθορισμός της αναλογικής αμοιβής που ισχύει σήμερα. Στόχος είναι όσο αυξάνεται η αξία του αντικειμένου της συναλλαγής να μειώνεται αντίστοιχα η αναλογική αμοιβή για τους συμβολαιογράφους. Στις περιπτώσεις εκείνες που η αξία της συναλλαγής θα υπερβαίνει ένα όριο- το οποίο θα καθοριστεί με Προεδρικό Διάταγμα-, η αναλογική αμοιβή θα παύει να είναι υποχρεωτική και θα μπορεί να συμφωνείται ο συμβολαιογράφος να εισπράττει μικρότερη αμοιβή.

Πηγή Τα Νέα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης