Αποτελέσματα live αναζήτησης

«Βιομήχανοι» γίνονται οι τραπεζίτες

14 Φεβρουάριου 2011 Σχόλια
  • Ολο και περισσότερες επιχειρήσεις που αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τα δάνειά τους περνούν στον έλεγχο των τραπεζών
Βιομήχανοι γίνονται οι τραπεζίτες καθώς όλο και πιο συχνά οι τράπεζες εισέρχονται στο μετοχικό κεφάλαιο μεγάλων εταιρειών που δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. Πρόκειται για μια ανάγκη η οποία επανήλθε στο προσκήνιο με το ξέσπασμα της πιστωτικής κρίσης το 2008 πλήττοντας σε πρώτη φάση τον κατασκευαστικό κλάδο και γίνεται ολοένα πιο επιτακτική, καθώς η ύφεση βαθαίνει και διαχέεται σε όλο το φάσμα της επιχειρηματικής δραστηριότητας. Οι τραπεζίτες ευελπιστούν ότι θα εξυγιανθούν οι προβληματικές επιχειρήσεις, για να μπορέσουν έτσι να πάρουν πίσω μέρος των δανείων που έχουν χορηγήσει στο παρελθόν.

Οπως επισημαίνει επικεφαλής χορηγήσεων μεγάλης ιδιωτικής τράπεζας, «το μέτρο της μετοχοποίησης χρεών αποτελεί την έσχατη λύση,που επιλέγεται όταν τα δάνεια είναι πολύ μεγάλα και δεν υπάρχει άλλος τρόπος αποπληρωμής των οφειλομένων».

Νέα γενιά προβληματικών
Αυτή τη στιγμή στα χέρια των τραπεζών βρίσκονται μεγάλα πακέτα μετοχών των ΑΕΓΕΚ, Μαΐλλης, Καρδασιλάρης, Ηellenic Seaways, ενώ δεν αποκλείεται μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2011 να προχωρήσουν και σε άλλες αντίστοιχες κινήσεις. Οι κλάδοι που βρίσκονται στη δυσχερέστερη θέση είναι το λιανεμπόριο, οι κατασκευές, ο τουρισμός, οι ακτοπλοϊκές εταιρείες και οι ιχθυοκαλλιέργειες.

Οι εξελίξεις αυτές έχουν καταστήσει τις τράπεζες απόλυτους ρυθμιστές της εγχώριας επιχειρηματικής δραστηριότητας, καθώς καλούνται εν μέσω δυσμενών συνθηκών ρευστότητας να διαχειριστούν ένα «άνοιγμα» της τάξεως των 150 δισ. ευρώ που έχει δημιουργηθεί μέσω των χορηγήσεών τους προς την πλειονότητα των κλάδων της ελληνικής οικονομίας.

Προβλήματα δημιουργούνται και από το γεγονός ότι μπορεί μια τράπεζα να είναι ταυτόχρονα μέτοχος σε μια εταιρεία και πιστωτής σε βασικό της ανταγωνιστή. «Σε μια τέτοια περίπτω ση το δίλημμα είναι μεγάλο» σημειώνουν τραπεζικοί κύκλοι, εξηγώντας ότι η χρηματοδοτική ενίσχυση της «αντίπαλης πλευράς» μπορεί να σημάνει την καταδίκη της προσπάθειας εξυγίανσης της υπό διάσωση επιχείρησης.

«Κόκκινα» δάνεια 15 δισ. ευρώ
Η ύφεση που πλήττει την αγορά επί τρεις συνεχόμενες χρονιές έχει οδηγήσει τις επισφάλειες σε ιστορικό υψηλό στην εποχή του ευρώ, οι οποίες κινούνται ανάλογα με το μέγεθος των εταιρειών που έχουν δανειοδοτηθεί από το 5% ως και το 15%, με τα «κόκκινα» δάνεια να υπολογίζονται περί τα 15 δισ. ευρώ. Με το ξέσπασμα της κρίσης κατεγράφη διπλασιασμός των καθυστερήσεων, σε μια περίοδο όπου τα πιστωτικά ιδρύματα είναι αποκλεισμένα από τις διατραπεζικές αγορές λόγω της αδυναμίας του Ελληνικού Δημοσίου να αναχρηματοδοτήσει τα χρέη του.

Στο πλαίσιο αυτό οι τραπεζίτες καλούνται να επιλέξουν τα επιχειρηματικά σχήματα που θα στηρίξουν. Πρόκειται για ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα, καθώς μπορεί να δίνεται μια «ανάσα» στον δανειοδοτούμενο, αλλά η αλλαγή των όρων εξόφλησης σημαίνει και μείωση των ταμειακών ροών, η οποία επιβαρύνει τους δείκτες ρευστότητας των τραπεζών. Οπως επισημαίνει έμπειρος τραπεζικός, τα υψηλότερα ποσοστά καθυστερήσεων παρατηρούνται στις μικρού μεγέθους επιχειρήσεις. Ωστόσο η συστημική επίδραση της στάσης πληρωμών από μια μεγάλη εταιρεία είναι σαφώς εντονότερη. Ως εκ τούτου, οι τράπεζες δίνουν προτεραιότητα σε αυτούς τους πελάτες.

Σύμφωνα με τραπεζικούς κύκλους, στους ελεύθερους επαγγελματίες και στις μικρότερες εταιρείες είναι πολύ πιο εύκολο να τραβήξεις το «χαλί κάτω από τα πόδια» όταν δεν υπάρχει ελπίδα σωτηρίας. Στον αντίποδα, στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις τα πράγματα είναι πιο σύνθετα, καθώς ενδεχόμενη πτώχευση μπορεί να προκαλέσει σημαντικές επιπλοκές όχι μόνο στην ίδια την τράπεζα, αλλά σε ολόκληρο το σύστημα.

Σε ποιες επιχειρήσεις έχουν μπει τα πιστωτικά ιδρύματα
Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εισέλθει την τελευταία τριετία στο μετοχικό κεφάλαιο εταιρειών που παρουσιάζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα.Η πρώτη περίπτωση ήταν αυτή της κατασκευαστικής εταιρείας ΑΕΓΕΚ,με τις τράπεζες να εισέρχονται το 2008 στο μετοχικό της κεφάλαιο με 20%,καθώς κεφαλαιοποιήθηκαν χρέη 34 εκατ.ευρώ και διεγράφησαν δάνεια 60 εκατ.ευρώ.

Ακολούθησε η εμπλοκή των τραπεζών στην Αltec,με τις τράπεζες να καλύπτουν αύξηση κεφαλαίου 39 εκατ.ευρώ,με αποτέλεσμα έξι πιστωτικά ιδρύματα να γίνονται βασικοί μέτοχοι.Πρόκειται για τις Εurobank που κατέχει 13,22%,Εθνική με 12,44%,Πειραιώς με 8,26%,Εμπορική με 6,59%,Αγροτική με 4,14% και Γενική με 4,26%.Εξάλλου, οι πιστώτριες τράπεζες ελέγχουν το 77% της εταιρείας Μαΐλλης λόγω της μετοχοποίησης χρεών ύψους 74,9 εκατ.ευρώ.

Στη ρύθμιση δανείων ύψους 69 εκατ.ευρώ συμφώνησε και η εταιρεία παραγωγής και εμπορίας ξηρών καρπών Καρδασιλάρης με τις 10 πιστώτριες τράπεζες,οι οποίες απέκτησαν το 53% των μετοχών της.Η Τράπεζα Πειραιώς κατέστη μέτοχος στην Ηellenic Seaways με ποσοστό 20%,αφού κατέβαλε 65 εκατ.ευρώ στη μητρική Sea Star Capital. Στόχος είναι να μειωθούν τα δάνεια της ΗSW κοντά στα 100 εκατ.ευρώ και να εμφανίσει ισοσκελισμένο ισολογισμό.

Επίσης,οι τράπεζες βρέθηκαν πολύ κοντά στην ανάληψη του ελέγχου και των Ελληνικών Ιχθυοκαλλιεργειών,της τέταρτης μεγαλύτερης εταιρείας του κλάδου,η οποία έχει ενταχθεί στο άρθρο 99. Ειδικότερα, υπήρξε πρόταση από τις πιστώτριες (Αγροτική,Εurobank,Αlpha,Μarfin,Εμπορική, Γενική) αλλά και από τις εταιρείες του κλάδου Νηρεύς,Σελόντα και Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες να αναλάβουν το management της εταιρείας αφού πρώτα διενεργήσουν οικονομικό έλεγχο,αλλά δεν προχώρησαν οι διαδικασίες.Αλλες εταιρείες που βρίσκονται κοντά σε συμφωνία για την αναδιάρθρωση των χρεών τους είναι η Ναυτιλιακή Εταιρεία Λέσβου και η Νutriart.

Πηγή Το Βήμα


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης