Αποτελέσματα live αναζήτησης

Στο 5,2% ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο.

11 Φεβρουάριου 2011 Σχόλια
  • Με δεκάδες αλλαγές σε αγαθά και υπηρεσίες που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς» και με έτος βάσης το 2009 και όχι το 2008 υπολογίζεται από τον Ιανουάριο φέτος ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή
Επιμένει να διατηρείται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ο πληθωρισμός στη χώρα μας, παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε σε βαθιά ύφεση. Για δεύτερο συνεχή μήνα και για όγδοο τους τελευταίους εννέα παρέμεινε πάνω από τα επίπεδα του 5% και συγκεκριμένα διαμορφώθηκε για τον Ιανουάριο στο 5,2%, όσο δηλαδή και το Δεκέμβριο του 2010. Ο δείκτης τιμών καταναλωτή τον Ιανουάριο του 2011 σε σχέση με το Δεκέμβριο του 2010 παρουσίασε μικρή υποχώρηση κατά 0,7%.

Οι εκτιμήσεις του υπουργείου Οικονομικών είναι πως ουσιαστική αποκλιμάκωση θα εμφανιστεί από τον προσεχή Μάρτιο και θα συνεχιστεί όλο το υπόλοιπο του 2011, εξαιτίας του ότι από τότε αρχίζει η λήψη μέτρων που επιβάρυναν τις τιμές των προϊόντων.

Η μεγαλύτερη επιβάρυνση ήρθε από το πετρέλαιο θέρμανσης που σε σχέση με τον Ιανουάριο του 2010 παρουσίασε αύξηση κατά 30%, ενώ τα τσιγάρα και ο καπνός, εξαιτίας της αύξησης της φορολογίας εμφανίζονται αυξημένα σε ποσοστό 20,3%, τα αλκοολούχα ποτά κατά 16,3% και η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος κατά 10,8%. Οπως είναι κατανοητό οι παραπάνω αυξήσεις προέρχονται είτε λόγω αύξησης της φορολογίας, είτε λόγω των αυξήσεων σε ΔΕΚΟ.

Το μοναδικό προϊόν που δεν επηρεάζεται άμεσα από φόρους είναι τα νωπά ψάρια που αυξήθηκαν σε ποσοστό 9,2%. Οι μεγαλύτερες μειώσεις εντοπίζονται στα φάρμακα με 17,3%, στα νωπά φρούτα με 4,4% και στην ένδυση υπόδηση με 2,3%.

Αναθεώρηση του δείκτη
Με δεκάδες αλλαγές στα αγαθά και τις υπηρεσίες που απαρτίζουν το «καλάθι της νοικοκυράς» και με έτος βάσης το 2009 και όχι το 2008, όπως ίσχυε έως πέρυσι, υπολογίζεται από τον Ιανουάριο φέτος ο Γενικός Δείκτης Τιμών Καταναλωτή (πληθωρισμός), μεταδίδει το ΑΠΕ. Η αναθεώρηση του δείκτη γίνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα από τη Στατιστική Υπηρεσία, για την καλύτερη απεικόνιση της πραγματικότητας.

Το νέο «καλάθι της νοικοκυράς» περιλαμβάνει 800 είδη αγαθών και υπηρεσιών και σε σύγκριση με το προηγούμενο, προστέθηκαν 26 νέα είδη και αφαιρέθηκαν 10 παλαιά. Στο νέο ΓΔΤΚ που θα δημοσιοποιεί εφεξής η Ελληνική Στατιστική Αρχή.

Πηγή Ημερησία


Δημιουργία νέας κατηγορίας

Κατηγορίες προσωπικής βιβλίοθήκης